論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好討厭... 姐姐係香港做過, 現在係我家做了1個多月, 頭先AGENT話我知菲領事館要姐姐上課, 係要必去的. 唉, 我心想, 上咩鬼堂呀, 肯定教佢地唔好呢樣唔好嗰樣啦....
有無姐姐去完上課返來係關於咩呢?

水晶宮

AWma 發表於 19-7-12 12:48
好討厭... 姐姐係香港做過, 現在係我家做了1個多月, 頭先AGENT話我知菲領事館要姐姐上課, 係要必去的. 唉, ...

領事館要僱主 在 weekday 放工人去上堂 , 已經係跟僱主過唔去啦.

領事館係想工人跟僱主和諧, 就安排工人星期日放假才上堂啦.

大宅

好討厭... 姐姐係香港做過, 現在係我家做了1個多月, 頭先AGENT話我知菲領事館要姐姐上課, 係要必去的. 唉, ...

聽姐姐講係叫佢地唔好借錢、佢地有乜福利、點樣同僱主相處等等。

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

咩情況下要上堂?
我姐姐做左1年半了,無上過呀

子爵府

回覆 celia0312 的帖子

我都唔知喎... 係收到AGENT的 WHATSAPP: "剛剛收到通知,菲律賓領事館開辦咗講座畀剛回港工作嘅姐姐參加"

男爵府

celia0312 發表於 19-7-12 16:13
咩情況下要上堂?
我姐姐做左1年半了,無上過呀
好似係近半年新嚟港先要上,教姐姐應有權益保障自己

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 lovelywww 的帖子

佢地甘識保障自己, 都要上堂

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

點敢唔畀工人去······

"Non-compliance with the said requirement will be considered in the evaluation and may affect the POLO's approval of the employer's future application to hire household workers from the Philippines."

https://polohk.org/paos/registration/new

子爵府

Poyau 發表於 19-7-13 02:56
點敢唔畀工人去······

"Non-compliance with the said requirement will be considered in the eval ...

如果好似佢講到咁好, 菲姐有上堂, 就唔會咁多菲姐玩野偷懶偷錢死屋企人啦

子爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我反宜係我比姐姐去,姐姐唔想去,我係咪要逼佢去?
Anyway the wind blows, doesn't really matter to me, to me...

伯爵府

anperbaby 發表於 19-7-12 15:52
聽姐姐講係叫佢地唔好借錢、佢地有乜福利、點樣同僱主相處等等。

係咪新來港果d至要咋?

大宅

ilovebb2019 發表於 19-7-13 10:21
係咪新來港果d至要咋?

呢層唔清楚wor,你可以上菲律賓領事館網站睇下

伯爵府

anperbaby 發表於 19-7-13 10:39
呢層唔清楚wor,你可以上菲律賓領事館網站睇下

ok thanks.

子爵府

ilovebb2019 發表於 19-7-13 10:21
係咪新來港果d至要咋?

我姐姐已曾經在港工作過也一定要去

男爵府

AWma 發表於 19-7-13 17:17
我姐姐已曾經在港工作過也一定要去
我問咗姐姐唔洗,佢係香港做咗10年

子爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

lovelywww 發表於 19-7-13 17:36
我問咗姐姐唔洗,佢係香港做咗10年

Agent 話係近年新規定,姐姐去唔去上堂,agent話對僱主冇影響,但係會對agent間公司有影響,如果姐姐嘅出席率低,佢哋間agent公司可能會比菲律賓領事館問
Anyway the wind blows, doesn't really matter to me, to me...

男爵府

orangekkkkk 發表於 19-7-13 19:46
Agent 話係近年新規定,姐姐去唔去上堂,agent話對僱主冇影響,但係會對agent間公司有影響,如果姐姐嘅出 ...
咁可能係經agent姐姐會收到通知
我姐姐係自己簽

大宅

我姐姐2月尾到港,但未聽過要上堂

子爵府

sharon0606 發表於 19-7-14 01:04
我姐姐2月尾到港,但未聽過要上堂

咁即係我agent 的問題

大宅

我個姐姐5月簽約, 等緊佢到, 但agent已經有提過呢樣野. 平日, 但可以當換假比佢上.

有冇人收過通知, 但姐姐冇上? 有咩後果?
最怕堂上就教姐姐點保障自己權益, 堂下就係姐姐係度商量有咩"橋" 可以係屋企偷懶借錢做工主.

首頁

尾頁

跳至