自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

ChloeMa 發表於 19-7-13 09:24
自資同資助係咪同一課程呢? 我只知資助的話,中大第一年好 hea, 佢預新仔要上莊,所以課程集中2-5年,會緊 ...

中大自資應該得master和pre registration master?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

南丁媽咪 發表於 19-7-13 09:34
自資即係讀三年的pre registration master?
其實我都想問呢個問題!

侯爵府

chocolatebean 發表於 19-7-13 09:29
回覆 cherry媽咪 的帖子

我估東華,明愛未必關C資事,入去讀個班學生本身質素都有(關係 ...

這當然亦是其中一個因素
lmy

用戶要求終止服務

cherry媽咪 發表於 19-7-12 23:42
之前帶過無數學生,poly又有理論又有實戰能力,CU理論派,不過近幾年有改善,HKU緊次CU,再嚟係OU,因為OU ...

如果自資,我估樓主講緊pre registration master,全港只有cu和poly有,hku唔知開左未(一間開,其他都會跟,冇記錯cu係最早開)

侯爵府

南丁媽咪 發表於 19-7-13 09:54
如果自資,我估樓主講緊pre registration master,全港只有cu和poly有,hku唔知開左未(一間開,其他都會跟 ...

我我之前帶過一個CU master ,佢第一個學士課程係營養學

侯爵府

cherry媽咪 發表於 19-7-13 10:03
CU master我都有帶過

同埋講師資一定係poly好,因為poly請得嘅都好勁,中大嗰啲
lmy

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Nursing一定理工最好口碑

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

南丁媽咪 發表於 19-7-13 09:37
中大自資應該得master和pre registration master?

咩係 pre registration master? 有degree 但未夠資歷, 或夠資歷無degree可報讀?

用戶要求終止服務

ChloeMa 發表於 19-7-13 10:22
咩係 pre registration master? 有degree 但未夠資歷, 或夠資歷無degree可報讀?

即係俾唔洗bachelor 都係nursing既人都可以讀。
我有個中學同學係本身journal之後去讀,
佢話有d 3x歳本身係做保險都轉行去

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ChloeMa 發表於 19-7-13 10:22
本身個degree 唔係nursing, master 想讀番個 nursing!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

南丁媽咪 發表於 19-7-13 10:28
即係俾唔洗bachelor 都係nursing既人都可以讀。
我有個中學同學係本身journal之後去讀,
佢話有d 3x歳本身 ...

都係 target 做䕶士? 或 management?

用戶要求終止服務

ChloeMa 發表於 19-7-13 10:38
都係 target 做䕶士? 或 management?

做護士
不過呢個course好似好貴,我fd係要做住freelance交學費,佢本身係做記者

水晶宮

南丁媽咪 發表於 19-7-13 10:41
做護士
不過呢個course好似好貴,我fd係要做住freelance交學費,佢本身係做記者

吓! 護士要學5年,要學好多基本醫療智識,呢個pre-registration要讀幾年呀?

用戶要求終止服務

ChloeMa 發表於 19-7-13 10:45
吓! 護士要學5年,要學好多基本醫療智識,呢個pre-registration要讀幾年呀?
...

好似3年

水晶宮

南丁媽咪 發表於 19-7-13 10:46
好似3年

咁樣轉行好大決心

男爵府

ChloeMa 發表於 19-7-13 10:45
...

3年, 學費每年13萬

http://www.nur.cuhk.edu.hk/education-hk/postgraduate-programmes-hk/master-of-nursing-science-pre-registration-hk/

男爵府

回覆樓主:

我本身係hku grad做左十年,我覺得poly既同學仔係最掂,實戰掂,理論都掂,cu就差dd,之後先hku
至於東華cmc同葛量洪就算ba la

水晶宮

幻想曲 發表於 19-7-13 10:49
3年, 學費每年13萬

http://www.nur.cuhk.edu.hk/education-hk/postgraduate-programmes-hk/master-of-nu ...

咁 nursing degree 同呢個 master 出嚟係咪同一個 job point? 其他工作來說,理應master 高d,但呢個情況,好似 degree 紮實d。

用戶要求終止服務

ChloeMa 發表於 19-7-13 10:58
咁 nursing degree 同呢個 master 出嚟係咪同一個 job point? 其他工作來說,理應master 高d,但呢個情況 ...

一樣

除非想行research

琥珀宮

tequiero_ic 發表於 19-7-13 10:55
我本身係hku grad做左十年,我覺得poly既同學仔係最掂,實戰掂,理論都掂,cu就差dd,之後先hku
至於東華cmc ...

你講呢個poly cu HKU 比較,似乎係普通 U degree而不是自資課程

首頁

尾頁

跳至