親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-7-26 17:20
賣票視乎情況,有就有,不過即日早票有d難度,一般10:00/11:00左右時間最搶手

四條坐嵐電去嵐山超方便, ...

問題係向上玩至竹林之道之後要點走?

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-7-26 17:16
即是在機場買Haruka 去京都 的窗口可一拼買埋小火車票? yes
咁在JR ticket窗口買的票還要到小火車站換票 ...

Thx

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Lovelymame 發表於 19-7-26 17:25
問題係向上玩至竹林之道之後要點走?

竹林有條路可行去渡月橋,但我選擇竹林後俾錢行入天龍寺花園,由北門(山腰)入正門出(山腳)
一係你JR到附近搭的士,可到嵐山小火車站(山腰)外,隔離就係竹林

男爵府

畀面勳章

Lovelymame 發表於 19-7-26 12:51

即是在機場買Haruka 去京都 的窗口可一拼買埋小火車票? ...

機場 JR Ticket office 可以一併買小火車,買咗唔使換飛。
因為我秋天去同埋係星期日,所以要預早買定啫。

男爵府

睇到頭都大,請問以下路線是否可行:
四條(酒店)- 坐阪急到嵐山站 - 嵐山公園,渡月橋 - 嵐山大街 - 竹林之道,野宮神社 - 坐嵐電回四條

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Lovelymame 發表於 19-7-26 19:13
睇到頭都大,請問以下路線是否可行:
四條(酒店)- 坐阪急到嵐山站 - 嵐山公園,渡月橋 - 嵐山大街 - 竹林 ...

睇下幅圖幫唔幫到你
阪急嵐山站在對岸,經過渡月橋就係商店街(黃色發光條街)
條街中間個kiwi=嵐電嵐山站
嵐電嵐山站附近粒星=天龍寺正門
以上都喺山腳平地

圖左係山腰,你見到嵐山小火車站,棵草係竹林位置,竹林隔離粒星=天龍寺北門
呢堆係山腰
如果唔經竹林,又唔經天龍寺,可經嵐山公園落山

野宮神社我無去,睇網上資料,一係竹林沿路落山去(即唔行入天龍寺落山),一係山腳行上去

所以建議行程改為:
四條(酒店)- 坐阪急到嵐山站 - 渡月橋-嵐山大街-(上山)野宮神社 - 竹林之道,經嵐山公園落山-嵐山大街 -坐嵐電回四條
咁就齊晒

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-7-26 21:19

睇下幅圖幫唔幫到你

好多謝你解釋得咁詳細,仲畫埋地圖比我,我而家清晰好多了。

請問你認為由天龍寺下山,還是嵐山公園下山較好,多D野睇。謝謝

王國長老

Lovelymame 發表於 19-7-26 22:13

請問你認為由天龍寺下山,還是嵐山 ...

嗯....建議上網搵下景點圖片再決定
個人覺得,嵐山公園最值得睇嘅位,係沿保津川一段(即上圖「橋」行到「園」位置),都係平地,沿河岸心擴神怡來回一轉15分鐘都可以

天龍寺話晒都叫世界遺產,值得一去

所以想去晒以上兩項,建議行程改為:
四條(酒店)- 坐阪急到嵐山站 - 渡月橋-沿河邊行一行嵐山公園,返轉頭嵐山大街-(上山)野宮神社 - 竹林之道,經天龍寺落山-嵐山大街 -坐嵐電回四條
咁就齊晒

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-7-26 22:40
嗯....建議上網搵下景點圖片再決定
個人覺得,嵐山公園最值得睇嘅位,係沿保津川一段(即上圖「橋」行到「 ...

多謝你的建議

王國長老

樓主
今次京阪trip, 除左USJ我仔最鐘意係呢度
https://www.likejapan.com/travel/大阪-空庭溫泉osaka-bay-tower/
我地係去完USJ去溫泉,好順路,不過夜左多野收檔就真(溫泉就一定24小時無問題)
如果你有興趣我可講多d

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-7-27 00:53
樓主
今次京阪trip, 除左USJ我仔最鐘意係呢度
https://www.likejapan.com/travel/大阪-空庭溫泉osaka-bay-t ...

這裡我不去了,他們一般有興趣。我打算買大板周遊咭,會去裡面包的温泉體驗下。謝謝你。

你還推薦什麼其他遊玩的地方嗎?

王國長老

Lovelymame 發表於 19-7-27 11:10

這裡我不去了,他們一般有興趣。我打算買大板周遊咭,會 ...

Day 1 飛大阪-京都-懷石料理-附近shop
Day 2 清水寺二年坂三年坂-八坂神社-祗園-花見小路-鰻魚飯-下鴨神社御手洗-河原町-豬扒飯
Day 3 市集-錦市場-伏見-串燒-返酒店-旭拉麵
Day 4 chechkout-伊勢丹-嵐山竹林-天龍寺-渡月橋商店街-post office-大阪

和久傳懷石料理
https://sharing-kyoto.com/tw/eat_kyoto-wakuden

花見小路鰻魚飯
https://mimihan.tw/uruba-eel

下鴨御手洗
https://www.digistyle-kyoto.com/archives/event/2645

市集
https://iozibo1313.pixnet.net/blog/post/337828283-%5b2016-京都賞楓%5d%2817%29東寺弘法市

旭拉麵
https://kenalice.tw/blog/post/20170906

Day 4 1700到大坂-checkin-心齋橋-orange street
Day 5 USJ-空庭溫泉
Day 6 奈良-市內shopping
Day 7 木津市場-Rinku outlet-機場

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-7-27 12:43
Day 2 清水寺二年坂三年坂-八坂神社-祗園-花見小路-鰻魚飯-下鴨神社 ...

行程好豐富啊!
我都揾緊懷石料理,諗住食午餐,你是食晚餐嗎?

我打算第一天去嵐山,第二天是否夠時間去晒其他包括清水寺,花見小路,八阪神社,衹園,伏見神社等這些必去景點?第三天shopping, 午餐後回大阪

王國長老

Lovelymame 發表於 19-7-27 13:17
行程好豐富啊!

我間懷石係民宿老闆幫我book,我覺得可以搵間更精緻d (難得去京都,日式屋仔仲正)

清水寺,二年坂三年坂,八阪神社,衹園,花見小路,全部順路,大半日去得晒 (記得經過二年坂starbucks入去坐下打下卡 https://tw.japan-guide.com/news/starbucks-kyoto-yasaka/)

伏見神社就分開,講真行得耐都會攰,有時我地搭的士,頂唔順成日地鐵轉黎轉去,俾少少錢舒服又可俾對腳抖抖又慳時間(又唔係想像中咁貴,京都站去清水寺都係1000yen,我上次蠢左搭JR,行上山行到我癲!)

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Lovelymame 發表於 19-7-26 22:13

請問你認為由天龍寺下山,還是嵐山 ...

留下次紅葉季節先去龍寺

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Lovelymame 發表於 19-7-27 13:17
行程好豐富啊!

去京都試豆腐懷石

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-7-27 13:42
我間懷石係民宿老闆幫我book,我覺得可以搵間更精緻d (難得去京都,日式屋仔仲正)

清水寺,二年坂三年 ...

我仲揾緊,想食午餐,經濟D,志在試下,係咪要預較長時間食?

間Starbucks 真係好靚好特別喔,經過一定去試下

去這些景點不是坐巴士會較近嗎?

男爵府

1928mickey 發表於 19-7-27 14:01
去京都試豆腐懷石

你有冇試過哪間好?會唔會好清淡?

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-7-27 12:43
Day 2 清水寺二年坂三年坂-八坂神社-祗園-花見小路-鰻魚飯-下鴨神社 ...

你去木津巿場買水果嗎?係咪好平?
你去完木津才check out嗎?

王國長老

Lovelymame 發表於 19-7-27 14:05
我仲揾緊,想食午餐,經濟D,志在試下,係咪要預較長時間食?

間Starbucks 真係好靚好特別喔,經過一定去 ...

清水寺沿山路行去八坂神社,中途無巴士的(係無車行)

首頁

尾頁

跳至