親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

2kidsma 發表於 19-7-19 13:33
回覆 Rosemaryee 的帖子

食流水麵係貴船,在山上,很涼爽。坐小火車係嵐山,我在關西機場JR櫃位買,只係買到同車廂但分開坐位。

男爵府

Rosemaryee 發表於 19-7-19 14:26
食流水麵係貴船,在山上,很涼爽。坐小火車係嵐山,我在關西機場JR櫃位買,只係買到同車廂但分開坐位。
...

咁即係最好係香港買定小火車票穏陣啲. 唔該哂呀

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

結果今日我地係咁
京都站-嵯峨線搭到龜崗-行去小火車馬堀站(5分鐘)
馬堀坐小火車,嵐山落
嵐山往竹林,經天龍寺(北門入,俾左500yen入花園,正門出商店街)
行去渡月橋打卡+食飯,沿商店街返轉頭
想行商店街可行晒全程轉Jr返市區
我就行左一半,商店街中段坐嵐電,嵐山站入,坐到四條大宮總站(近錦市場),得一卡嘅小鐵路,好有趣

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-7-22 14:05
結果今日我地係咁
京都站-嵯峨線搭到龜崗-行去小火車馬堀站(5分鐘)
馬堀坐小火車,嵐山落

這季節坐小火車是否冇咩特別
商店街是室內還是室外?

子爵府

Lovelymame 發表於 19-7-23 18:32
商店街是室內還是室外?

商業街是一條大街兩邊都是手信名物店,食肆(京都出名食品)。商業街由渡月橋附近伸延去嵯峨野鐵路方向。
商店食肆是室內地鋪。但門外排隊空間多是室外。

男爵府

fatboyL2 發表於 19-7-23 22:13
商業街是一條大街兩邊都是手信名物店,食肆(京都出名食品)。商業街由渡月橋附近伸延去嵯峨野鐵路方向。
商 ...

Ok謝謝

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

商店街是室內還是室外?

我嘅最主要考慮
搭小火車可在嵐山落車,即山腰,經竹林天龍寺,落渡月橋商店街,沿路去火車站返市區
如果唔坐小火車,一般火車坐到山腳,行完天龍去渡月橋竹林,咪在山腰囉?咁又要行返落山,頂唔順

王國長老

商店街是室內還是室外?

早幾日實景照,當日有雨時大時細

王國長老

商店街是室內還是室外?

商店街:我懶,俾link你睇人地個blog
https://www.bobblog.tw/arashiyama-shopping-street/

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-7-24 00:57
我嘅最主要考慮
搭小火車可在嵐山落車,即山腰,經竹林天龍寺,落渡月橋商店街,沿路去火車站返市區
如果 ...

我都係想知係咪坐小火車可以行少一段路,直到目的地,但買票又好似比較麻煩,你也是預先買票嗎?這行程你用了多少時間呀?

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-7-24 01:00
早幾日實景照,當日有雨時大時細

這卡車沒有冷氣會否好熱

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-7-24 01:03
商店街:我懶,俾link你睇人地個blog
https://www.bobblog.tw/arashiyama-shopping-street/
...

很詳盡good

男爵府

畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 19-7-24 00:57
我嘅最主要考慮
如果 ...

請問小火車啲飛你係預先訂,定係去到先買?

子爵府

mymelody0701 發表於 19-7-25 01:26
請問小火車啲飛你係預先訂,定係去到先買?

其實如果你坐飛机去大阪,你在关西机場火車站有JR訂票廳,你可去訂票(忘記左是一週定5天内)。JR訂票廳好早開門,早上七点便營業,就算凌晨机,落机後,出埋海關,等一下便可買到票。

我估在賞楓賞樱旺季,你在关西机場火車站是買不到即日票,但有机買到周一至周五平日小火車票,一日好多班,你可選第1至4卡的窗口位/順火車行方向位,你如四人同行可買到卡座四位!
而第5卡是行車當天早上8点在小火車站柜台才開售!
平日不是旺季日子,怕買三天內小火車班次應不太難。
如在冬季日子,京都太陽早下山,所以盡量買下午五点以前正常班次,五点以後的加班車,不好拍照因天色已開始暗!

男爵府

畀面勳章

fatboyL2 發表於 19-7-25 02:14
其實如果你坐飛机去大阪,你在关西机場火車站有JR訂票廳,你可去訂票(忘記左是一週定5天内)。JR訂票廳好早 ...

謝謝你的資料!因為我是名古屋入京都所以不可能在關西機場買飛,我打算下星期1/8上嵐山,唔知平日可不可能買到即場票?

子爵府

mymelody0701 發表於 19-7-25 02:27
謝謝你的資料!因為我是名古屋入京都所以不可能在關西機場買飛,我打算下星期1/8上嵐山,唔知平日可不可能 ...

你是名古屋入日本?
你可在到名古屋時在名古屋JR火車站售票柜台訂小火車車票,不用到京都才買。
其實你在日本,應在一周內,你可睇到天氣預測,你便可調整上嵐山的日子,從而選小火車的班次,我自已會選一大早(好似小火車在龜崗小火車站首班是0830定0900已忘記左),我覺得小火車不用坐來回,你如在京都JR站出發,你可坐JR火車去JR馬崛站,然後出站步行5min去斜對面的小火車龜崗站,便可坐去小火車嵐山站,可下火車逛下竹林和寺院,再去嵐山商業街及看下渡月橋!

男爵府

畀面勳章

fatboyL2 發表於 19-7-25 02:14
其實如果你坐飛机去大阪,你在关西机場火車站有JR訂票廳,你可去訂票(忘記左是一週定5天内)。JR訂票廳好早 ...

搭單一問,我會由關西>京都>嵐山。
想問huraka 到京都後可以轉嵯峨線去嵐山,但我想係馬堀下車,係咪可以?
小火車打算係官網買,要係J R綠色窗口拎飛,想問關西機場係咪都有,即係JR office ticket 附近?
因為我凌晨機,到關西係剛清晨,Kkday、klook果D全部未開,用唔到代購,要靠自己。
thanks

男爵府

畀面勳章

fatboyL2 發表於 19-7-25 04:09

你是名古屋入日本?

明白了,多謝!

子爵府

momodolop 發表於 19-7-25 07:33
搭單一問,我會由關西>京都>嵐山。
想問huraka 到京都後可以轉嵯峨線去嵐山,但我想係馬堀下車,係咪可以? ...

關西機場火車站是有JR售票office(鋪位,裡面有幾個counter),一大早已有外國人排隊等佢開門換JRpass添!

男爵府

畀面勳章

fatboyL2 發表於 19-7-25 10:57
關西機場火車站是有JR售票office,一大早已有外國人排隊等佢開門換JR火車証添!
...

thanks

首頁
12345...6

尾頁

跳至