自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

別墅

bibileung20 發表於 19-7-14 06:39
你食邊隻藥,初頭食有無唔舒服反應?點捱過?我宜家食緊幾日,前三四日都好地地,尋日開始突然反應好大全日 ...

我曾經食過一隻抗抑鬱藥,第一次食完後副作用是渾渾噩噩,很不舒服,藥力差不多維持整整1天半,之後我不敢再食,但那時醫生只開給我看門口,不是長食

你的是什麼反應?有什麼不舒服?

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

別墅

junzi_HK 發表於 19-7-14 03:55
血清素係腦裏面釋放嘅物質,如果份量唔夠就會出現抑鬱個類情緒低落。通常要恆常食一至兩星期先有dd dd果效 ...
明白,我需要看完醫生問意見才知道是否真的抑鬱症

別墅

小傑媽媽 發表於 19-7-14 10:05
我今朝6點幾先瞓著,8點比人按門鈴嘈醒左,到而家都仲未瞓得返,應該瞓唔到了!
...
或者你試下看看醫生,因為你之前有尋死的想法,現在也沒有睡好覺,不要讓問題惡化

別墅

sumyuetbaby 發表於 19-7-14 09:47
你點樣靠唔食藥都捱得過? 利害 你用左多少時間走出來?
我都想知道

已刪除用户

男爵府

bibileung20 發表於 19-7-14 06:39
你食邊隻藥,初頭食有無唔舒服反應?點捱過?我宜家食緊幾日,前三四日都好地地,尋日開始突然反應好大全日 ...
試下做劇烈運動(eg跑步)等自己疲累點;況且運動釋放安多芬對大腦舒緩緊張有幫助

已刪除用户

大宅

faiman666 發表於 19-7-14 10:01
我曾經食過一隻抗抑鬱藥,第一次食完後副作用是渾渾噩噩,很不舒服,藥力差不多維持1天半,之後我不敢再食 ...
我都係食左幾日,頭三日無乜大不適,但呢兩日反應明顯有左,頭暈心跳心翳住抖氣用力,搞到自己驚,聽講要2-4星期先適應到,我努力緊,不過呢種反應真係好難頂,本來食緊鎮靜劑,平靜左一排突然轉食血清素要再適應,一下子好似回到過去咁,但鎮靜劑醫生話長期食唔好。

水晶宮

faiman666 發表於 19-7-14 02:54
有沒有伴隨焦慮?或者抑鬱情緒?甚至想自殺?

焦慮我好多時都有, 不過唔知係尚算正常定嚴重, 有時想匿係屋企好怕出街,好似無咩目標。

自殺就唔會, 我怕痛又怕影響屋企人唔開心, 有好多顧慮。 我壓力來自工作, 如果個人清醒諗通時, 就會安慰自己, 捱唔到就唔做休息下, 當然又會唔捨得人工同公司某d野(職位, 福利...etc)
我就係諗得太多而煩惱, 但又因為顧慮得太多而唔會自殺... 係情緒差d生活唔開心

別墅

DonnieBB 發表於 19-7-14 11:13
焦慮我好多時都有, 不過唔知係尚算正常定嚴重, 有時想匿係屋企好怕出街,好似無咩目標。

自殺就唔會, ...

我和你情況很相似,自身壓力來自工作,在工作環境以致自身問題都離不開焦慮,於是我便決定離職,但因為之後失業漸漸產生了抑鬱,來到今天壓力承受不了就失眠...
這段患病時候裡很多時候都很怕出街,尤其多人的地方特別害怕,但在家裡也不見得很好,我也不想躲在家裡,心情會十分糟透...
我也曾經想過自殺,但沒有很想去做的衝動,幸好現時也沒有...
現在我會學懂思想正面積極,不想太多負面的想法或東西,情緒和心情也有好轉...
我現在還不能夠找職業,因為我對所有事情也失去了信心和興趣,生活總算可以過去,還有點積蓄...

不要想太多,記著思想正向,會幫到你,如果有什麼嚴重影響生活的,記著找社工或醫生幫忙

別墅

bibileung20 發表於 19-7-14 11:03
我都係食左幾日,頭三日無乜大不適,但呢兩日反應明顯有左,頭暈心跳心翳住抖氣用力,搞到自己驚,聽講要2- ...
精神科藥物不是那麼容易食,要食一段時間去適應,記著不要自行停藥,怎樣辛苦也好也要堅持,那樣對你的病才會好轉過來...
鎮靜劑、安眠藥等藥物好像不能夠長期食,會變成一重依賴,會冇咁好

別墅

小傑媽媽 發表於 19-7-14 10:21
其實如果睇醫生,應該睇普通科定精神科?我試過睇普通科同醫生話我瞓唔到覺,叫佢開d安眠藥比我,佢話唔開 ...
精神科,可到公立醫院排期...
普通科因爲不是精神病專科,很難配藥治理

別墅

pui-e 發表於 19-7-14 10:11
試下做劇烈運動(eg跑步)等自己疲累點;況且運動釋放安多芬對大腦舒緩緊張有幫助
...
明白,文獻資料也有說運動等同藥物的作用,醫生也建議多造運動,對抑鬱症病程也有好轉幫助,所以我會嘗試做運動的

別墅

小傑媽媽 發表於 19-7-14 10:10
其實我已經比之前好左好多,不過會繼續留意情況會否惡化返
好的,小心身體

已刪除用户

已刪除用户

已刪除用户

別墅

小傑媽媽 發表於 19-7-14 13:08
因我聽過人講睇普通科都可以攞安眠藥,如果係就唔洗煩,但我睇開個醫生唔肯開
...
安眠藥不吃為妙,因為身體依賴了安眠藥,便要長期食,我之前睇個精神科醫生也沒有開安眠藥,我要求也不開

首頁
34567...9

尾頁

跳至