自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

純八卦下,叻人讀醫,甘有冇人讀讀下冇讀?狀元是否係醫学院入面最叻畢業呢?做街症醫生又是否不太叻果啲先做?

大宅

回覆樓主:

勤力嘅人應該都得

水晶宮

yaubb2014 發表於 19-7-14 08:55
純八卦下,叻人讀醫,甘有冇人讀讀下冇讀?狀元是否係醫学院入面最叻畢業呢?做街症醫生又是否不太叻果啲先 ...

有個狀元連續兩年唔及格,最後要轉系。另一個唔係狀元,讀左兩年頂唔順,精神出左d問題,最後都係轉系。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

純八卦下,叻人讀醫,甘有冇人讀讀下冇讀?狀元是否係醫学院入面最叻畢業呢?做街症醫生又是否不太叻果啲先 ...

梗係唔係
冇讀未必係讀唔上,係佢哋自己唔想讀。
做街症嘅唔一定係差至去,唔想咁大壓力咋!

wcpcelia    發表於 19-7-15 15:12
sonet    發表於 19-7-15 12:14

不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

係有人讀唔上,轉係的,例如去工程系。

侯爵府

係有讀唔上嘅,有個讀咗第一年醫科,讀唔掂,轉咗系,同我個仔做同學。

水晶宮

回覆樓主:

每班都有幾個唔讀, 可以係真係讀唔上,或者發覺自己揀錯科, 或者真係精神問題. 亦有人重讀又重讀, 最後都畢到業不過用咗好多年.
狀元入到去通常都唔係最叻嗰個。
揀街症亦唔關叻唔叻事,通常只係想返工定時冇咁大壓力,唔使on call,可以湊下小朋友。

sonet    發表於 19-7-15 12:16

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

每個學系畢業都唔一定齊人,有咩咁奇!

男爵府

其實競爭咁大,入得去就算唔係狀元也只爭一兩分,而這一兩分差別,可能只是運。
所以讀唔讀到,同是否狀元冇關係。
其實年年醫科也有人唔合格。
大學同中學好唔同,醫科或其他系也一樣。
中學成績好,大學未必也好;中學時一般,可能大學跑出。
我親友之中有兩個專科醫生,兩個自己開診所做街症。
唔可以話專科醫生成績一定叻,只係佢地肯定係更有 determination。
我其中一個專科醫生親戚,當年係差少少入唔到醫,佢寧願重讀 F7 ,都唔肯將就 d 選其他科。
專科醫生之路。不易行。
另外,窮家子女,多數意志更堅定,一心要做成醫生改善生活。
我仔有同學,IB 狀元,屋企幾有錢,HKU CUHK 醫科都收,做最後選擇去英國讀音樂。

男爵府

cy101 發表於 19-7-14 09:57
每個學系畢業都唔一定齊人,有咩咁奇!

有 d 人可能係轉科,未必係讀唔上,
後生仔,找到自己真正喜歡讀乜,係好事。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

話時話,最近新聞話醫科生肥佬創新高,好似year 2, hku!
Ps: 其中一份免費報紙!

男爵府

我是廿多年前account 畢業,同年有兩個人分別HKU 和CU medi 轉過來,都話越來越受不了血淋淋,要走

伯爵府

cy101 發表於 19-7-14 10:13
話時話,最近新聞話醫科生肥佬創新高,好似year 2, hku!
Ps: 其中一份免費報紙! ...

港大教授恶啲……三个狀元話……所以揀中大

伯爵府

JFNL 發表於 19-7-14 10:13
我是廿多年前account 畢業,同年有兩個人分別HKU 和CU medi 轉過來,都話越來越受不了血淋淋,要走
...

解剖屍體

公爵府

Cara2006 發表於 19-7-14 10:08
其實競爭咁大,入得去就算唔係狀元也只爭一兩分,而這一兩分差別,可能只是運。
所以讀唔讀到,同是否狀元 ...

對!我都相信窮家子女意志力一般上較強

琥珀宮

yaubb2014 發表於 19-7-14 10:15
港大教授恶啲……三个狀元話……所以揀中大
中大獎學金亦吸引好多!

子爵府

回覆樓主:

https://hk.news.yahoo.com/%E7%A5%9E%E7%AB%A5%E4%BD%95%E5%87%B1%E7%90%B3%E6%A3%84%E9%86%AB-%E8%BD%89%E6%94%BB%E5%BF%83%E7%90%86%E5%AD%B8-223000941.html

伯爵府

我記得有位天水圍女狀元,讀了一年讀唔上要轉科

琥珀宮

我fd個女係HKU讀咗醫一年無讀,轉讀藥劑。原因係覺得病人生命在自己手太大責任,壓力太大。

當初揀醫都係父母影響,覺得成績好入到,就應該揀

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有,我識有個因為跟唔上轉左系。

首頁

尾頁

跳至