自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

因為大陸經濟好唔掂 我地公司係MNC今年業績都差
呢一年都好少使啲無謂錢 有錢都儲住先
社會撕裂 人人都無乜心情再消費啦

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

flori 發表於 19-7-14 20:34
因為大陸經濟好唔掂 我地公司係MNC今年業績都差
呢一年都好少使啲無謂錢 有錢都儲住先
社會撕裂 人人都無乜 ...

對呀,社會動盪令人冇乜心情

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Alange 發表於 19-7-14 18:55
唔好咁老定。
除非公務員。

太擔心都冇用架

琥珀宮

ying_mail 發表於 19-7-14 19:41
對!人生無常。
萬般帶不走,對自己好d,真係o岩!
應洗則洗,但又唔好太闊卓&太孤寒。

太孤寒⋯就唔會既會想減少洗無謂錢啫

琥珀宮

1314625 發表於 19-7-14 20:12
都有d,之前都plan 過去旅行,但現在想留返d錢儲下做下d保本投資。

不過我另一方面又擔心再動盪落去,港元 ...

所以都要諗下點保本

琥珀宮

Nino 發表於 19-7-14 17:36
少左購物慾係真。
平時fb follow開既店就算佢地日日update都冇興趣買。
但都買左兩件心頭好。

我都係,以前金睛火眼睇住啲新update,依家睇完都冇咩心情買

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

最近開始要想想財產點安排,見到而家班暴徒立心搞死香港想洗牌,香港都係無運行架啦

琥珀宮

畀面勳章

gloriamcy 發表於 19-7-14 15:15
我覺得有啲人想趁亂搏樓市跌,想買平樓

佢地想洗牌從來

琥珀宮

littlesister 發表於 19-7-14 20:49
最近開始要想想財產點安排,見到而家班暴徒立心搞死香港想洗牌,香港都係無運行架啦
...

我老公已經有晒退休安排,雖然我地40未到

佢地憑咩洗我地牌?除左叫口號,整爛晒啲野,佢對香港付出過咩?班人仲要父母養緊架,講起就嬲

wcpcelia    發表於 19-7-15 14:31

男爵府

littlesister 發表於 19-7-14 20:49
...

這個月我都反覆諗緊同樣財產投資安排問題,之前本來諗住儲多陣錢買樓,而家真係要再睇睇,或者唔喺香港買,或直頭唔買⋯

伯爵府

唔多唔少有d慳住,不過係慳d無謂嘢,都係好事

伯爵府

DonnieBB 發表於 19-7-14 11:52
近年都係應洗則洗, 怕過度消費買到成間屋都係野, 之後又要掉。
食就都繼續對自己好d, 買靚少少食材。

係,我而家除咗食,買少咗好多“牙掟”嘅無謂嘢,真係忍唔住買咗,就逼自己狠狠用到爛用到舊先至掉。仲會翻出之前買落嘅嘢盡力用舊掉咗去,居然掉出一個吉櫃。我乾脆連個櫃都掉埋騰出更多室內空間屋企睇嚟闊咗,真係好有成就感。至於投資,都係主要做保本同定期,穩陣啲心情都好啲。

琥珀宮

畀面勳章

vivibabyvivi 發表於 19-7-14 20:55
我老公已經有晒退休安排,雖然我地40未到

佢地憑咩洗我地牌?除左叫口號,整爛晒啲野,佢對香 ...

佢地覺得人地而家擁有既野係好彩,因為香港經濟好先得番黎,佢地唔會想下人地都付出好多,成日話人上晒岸,自己又唔想努力游

珍珠宮

tingbb@mama 發表於 19-7-14 09:47
同意。
我有個uncle 在大6開廠,佢前年無單接,所以今年年頭已經退回香港,廠已執笠。(廠在上面已經超過1 ...

現在仲係有貿易戰隱憂,好做嘅大單已經盡量比技術含量低嘅越南、印度做,可以再壓壓價錢。比大陸嘅好大部分都係豬頭骨,量少難做要求高。但由世界工廠轉型創新基地,談何容易,當中固然需要犧牲不能夠轉型的那些。

琥珀宮

畀面勳章

tredd 發表於 19-7-14 21:06
這個月我都反覆諗緊同樣財產投資安排問題,之前本來諗住儲多陣錢買樓,而家真係要再睇睇,或者唔喺香港買 ...

要睇定d, 港元都危危地添啊

珍珠宮

其實消費能力,一直都係睇個人喜好。很多人搵10蚊洗12蚊,亦有朋友搵1000蚊洗12蚊。移民亦唔係想走就可以走,冇去外國生存技能嘅人,就算成功land咗一樣沒辦法適應而躲回舒適圈,移民十幾年連當地語言都唔得嘅大有人在。所以移民並非可以就能成事,就算回歸祖國都要考慮是否可以接受多元(不同鄉下)文化,否則一樣日嘈夜怨,何必呢?

象牙宮

呢幾個星期出街,周圍大減價,
但買野既人係明顯小左,
除左食大排長龍,
其他零售真係好靜下。

男爵府

littlesister 發表於 19-7-14 21:27
要睇定d, 港元都危危地添啊

就係!唔買樓,揸住港紙都驚驚地,所以諗緊點安排

公爵府

2018復活節勳章

nms 發表於 19-7-14 10:54
唔關政治事,係人大左,覺得唔使咁多物質,有就夠。而且屋企太多立雜野。
...

x2

翡翠宮

luckybaby2011 發表於 19-7-14 10:56

香港難了

X2

首頁

尾頁

跳至