嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

由於老公唔係太識煮野,嚟緊佢要獨自湊女要煮野,請問大家有冇簡單食譜提供?

2019新春慶豚圓

回覆 ceciliawan 的帖子

Hello ceciliawan, 囡囡幾大? 平時鍾意食D咩架?
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

[email protected] 發表於 19-7-16 17:04
回覆 ceciliawan 的帖子

Hello ceciliawan, 囡囡幾大? 平時鍾意食D咩架?

囡囡將近20個月,佢平時咩都食架

2019新春慶豚圓

ceciliawan 發表於 19-7-16 17:06
囡囡將近20個月,佢平時咩都食架

囡囡飲食習慣好好呀 1歲以上BB可以大膽D引進唔同食材,新鮮、時令、多元化、高纖食材就最好。早、午、晚 3餐正餐,2餐小食,2餐奶(360-480ml),早餐: 將奶配搭唔同穀麥類食物做簡單方便早餐,例如奶+麥皮/字母粉/薯蓉+生果碎,奶+穀類早餐,奶+蕃茄芝士三文治,乳酪+水果+麥皮。午/晚餐可以試多D唔同烹調方法,例如用顏色鮮艷蔬菜煮熟壓成蓉做成濃湯,交替黎配唔同穀類食物(飯/粉/麵),將較多的維他命嘅糙米、紅米、麥米加入白米都OK,豆腐青豆濃湯+雞肉絲、豬肉碎+菠菜湯、牛肉碎+西蘭花湯,甜椒+三文魚湯都好簡單易烹調,媽媽仲可以加入少量奶或芝士,令濃湯醬汁更香濃幼滑,都係好簡易有試過俾囡囡拎住手握食物自己進食,例如: 飯團、壽司?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

蒸水蛋(可放熟肉碎/雞肉/三文魚/蝦肉),水滾細火蒸八至十分鐘
蕃茄炒旦
蕃茄洋蔥炒肉碎/雞肉粒
粟米肉粒/雞肉粒
蒸洋蔥/冬菇/南瓜肉餅/牛肉餅(落bb 豉油醃下)
蒸魚
南瓜蒸豆腐肉碎
紫菜旦花豆腐肉碎湯羹撈飯
牛油煎三文魚/鱈魚
豬展/雞脾煲湯蕃茄薯仔紅蘿白湯,配通粉或麵或烏冬或米線,料又可以食返

菜可以烚或蒜茸炒菜芯菠菜白菜仔椰菜娃娃菜西蘭花紅椒節瓜合掌瓜勝瓜

複式洋房

janede1314 發表於 19-7-18 17:02
蒸水蛋(可放熟肉碎/雞肉/三文魚/蝦肉),水滾細火蒸八至十分鐘
蕃茄炒旦
蕃茄洋蔥炒肉碎/雞肉粒

謝謝提供餐單

首頁

尾頁

跳至
相關內容
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊