時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

superme42 發表於 19-7-19 10:41
嘩⋯你中文拎幾分

5**

伯爵府

gohomehk2003 發表於 19-7-19 10:38
最煩就係返到香港日日講外國民主自由點好點好, 大陸點衰點衰, 煩到嘔

你啱!!

水晶宮

water-lily 發表於 19-7-19 10:46
話時話,D人成日覺得BK係C9網,但原來佢地咁重視C9的意見、睇法,都幾有趣

人人有不同意見 ...

對,世界唔係得一個人,有唔同意見好正常,但係佢地接受唔到。
接受唔到都唔緊要,但係都要人認同就太過分了,佢地過黎既文宣的嘲諷行為,反而更令人討厭。

大宅

ASJ2008 發表於 19-7-19 10:49
5**

你啲結論都幾獨到

珍珠宮

superme42 發表於 19-7-19 10:48
現金社會無咩邊到做到伊甸園既,
有追求有目標先會有向上既力量,
同做人道理一樣,資格無人去判斷到既,

甘叫政府放哂D水, 答應佢地所有要求囉...

大宅

Macusmama 發表於 19-7-19 10:56
甘叫政府放哂D水, 答應佢地所有要求囉...

唔得,交左既稅要用番起幫市民既地方啦,
用得其所囉,放哂做咩

大宅

回覆 Myy4.myy4 的帖子

Well said!!

水晶宮

因為以前大陸未改革開放,香港係自由經濟體系,所以吸引左好多人進駐香港,果時香港係中國出入口既主要地點。而家唔同啦,貨櫃碼頭貨運量都大不如前,都去唒鹽田啦。

英國臨走俾左個票選立法會香港,民主黨近廿年一直高票入局。回歸後,好多政策都俾民主黨反對,根本好多野推唔到,更甚既係民主派仲制造150單程証、雙非、南亞、外傭問題,到今日後遺症顯生出來就入政府數?合理嗎?

我都覺得政府做得唔好,但係年輕人係咪應該針對返民生方面去示威遊行,唔係提出5大7大無理訴求來亂香港呢?香港因為外圍因素已經越來越無競爭力,係咪仲要內亂令香港雪上加霜?

大宅

Pura_milk 發表於 19-7-19 10:25
番大陸?
外國讀書鼓勵自由,民主,法治,思想言論自由,一定不是你的茶。
...

sorry, 我晨早有外國藉,唔一定要返大陸嘅!
冇錯呀你講嘅嘢全部都啱呀!但係呢,好肯定嘅呢就係,如果香港同一樣嘅事發生喺外國,外國嘅警方一定會更加嚴懲囉得閒就Google下啦...”riot” or “protests” in USA, Canada,etc!! You gonna widen your sight and realize how the police have perfectly demonstrated what “self-control” is!!!!

yuyueng    發表於 19-7-19 14:23
boboting    發表於 19-7-19 12:25

大宅

sandylaw 發表於 19-7-19 11:16
因為以前大陸未改革開放,香港係自由經濟體系,所以吸引左好多人進駐香港,果時香港係中國出入口既主要地 ...

政府諗出黎既政策禍民既唔應該反對?
民主派無支持過?雙非停左都係政府做好好既事啦
單程證制度係基本人權係可以推行架,
咁政府一路有無推行政策去支援依班人先?有源頭無分流,唔同國家都會更新移民制度去迎合本身既地方保護市民啦,社會訴求要檢視單程證制度問題,

咁議員職責唔係反映社會訴求?南亞問題政府無提出黎解決,同埋唔係民主派引入,係政府本身有加入《酷刑公約》,民主派議員去幫佢地更新融入社會,咁政府又唔檢視來源問題?外傭本地需求,有咩問題?
點解又入哂民主派議員?建制唔洗做?合理嗎?

遊行既五大訴求我都有唔同意既地方,咁政府好好回應咪得

水晶宮

superme42 發表於 19-7-19 11:37
政府諗出黎既政策禍民既唔應該反對?
民主派無支持過?雙非停左都係政府做好好既事啦
單程證制度係 ...

高鐵一地兩檢係禍民咩?所有同中共有關既都為反而反。
收地填海又禍港?
民主派係有支持過民生議案,但因為沒理由反,同埋佢地反對只會失去選票。
你真心覺得泛民班議員係為香港好,唔係為左選票?
我都承認政府應該要制定政策去將已衍生既問題,但佢又無咩點處理,所以先提出示威者人士向民生方面提出訴求。泛民唔會帶頭去做,因為源頭係佢地有份制造。

已回應,已道歉,已停修。除左調查委員會外,另外剩下既野都無可能做到,叫政府點回應。全部拒絕班人又更激進,咁可以點?

珍珠宮

superme42 發表於 19-7-19 11:01
唔得,交左既稅要用番起幫市民既地方啦,
用得其所囉,放哂做咩
要求比回我所交的稅...

珍珠宮

sandylaw 發表於 19-7-19 11:53
收地填海又禍港?
民主派係有支持過民生議案,但因 ...
佢地要政府咪跪地求饒,仲要答應哂佢地要求囉....佢地要咩就要比咩佢地囉...

珍珠宮

Myy4.myy4 發表於 19-7-19 11:16
sorry, 我晨早有外國藉,唔一定要返大陸嘅!
冇錯呀你講嘅嘢全部都啱呀!但係呢,好肯定嘅呢就 ...
無錯,你岩...佢地無睇...

水晶宮

Macusmama 發表於 19-7-19 11:59
佢地要政府咪跪地求饒,仲要答應哂佢地要求囉....佢地要咩就要比咩佢地囉...

所以你講得啱,俾唒庫房d錢佢地,等佢地獨立

珍珠宮

sandylaw 發表於 19-7-19 12:01
所以你講得啱,俾唒庫房d錢佢地,等佢地獨立
比埋個島佢地自己獨立做皇帝囉...庫房無哂錢,香港咪破產了...

比哂佢地話事.

水晶宮

Macusmama 發表於 19-7-19 12:04
比埋個島佢地自己獨立做皇帝囉...庫房無哂錢,香港咪破產了...

比哂佢地話事.

安全島 要幾多個先肯收手?

伯爵府

gohomehk2003 發表於 19-7-19 10:38
最煩就係返到香港日日講外國民主自由點好點好, 大陸點衰點衰, 煩到嘔
而家味話外國點危點亂 大陸點安定 所以應該送仔女去大陸而唔係外國囉

大宅

sandylaw 發表於 19-7-19 11:53
收地填海又禍港?
民主派係有支持過民生議案,但因 ...

最基本民生問題都未解決哂,去起高鐵填海大白象?高鐵超支都三百幾億,仲信填海唔超支?而且工程影響地球暖化,做人宏觀啲睇未來,依三百幾億先專注做做民生既事香港一早更安定啦,
有急切之分架嘛做人做事?利民未做好用公帑做埋其他奇怪事,
一地兩檢點解唔係禍民?割左塊地喎,信相大陸既司法制度?一國兩制之下點解要將檢查權俾大陸?所有泛民建制議員都係因為選票,做真心爲香港好事咪俾選票佢,最好就係一人一票雙普選,唔洗亂咁俾無能之仕掌管政府。
佢又無講撤回、道歉認自己有錯、又無視問責制度,政府連調查委員會都唔成立,點解決現時既民間訴求?已回應?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

你地班友而家係破壞緊香港喎, 搞到香港地獄咁

以前飛黃騰達係你地口中的廢老辛苦經營返嚟架

點解愈來愈差, 我都有目共睹既

首頁

尾頁

跳至