時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Myy4.myy4 發表於 19-7-19 10:22
又要馬兒好又要馬兒不吃草!世界係冇咁完美㗎!根本啲人就喺度追求緊伊甸園,奈何佢哋係冇呢個資格去囉!連 ...

講咁多道理都係廢話, 政府根本冇認真去攪民生嘢, 政治才是他們嘅目標!

樓, 医療, 經濟...的大議題吾講.基本低级都做得吾好, 班公務員又hea 做. 你真係認為政府冇責任?!!

屯門公園
清拆南亞村
鼠患 蚊患
假環保====>堆填區
多區都有的不知所謂的公共設施但用左大量 公敞(幾萬蚊一張單人休息櫈, 幾十萬嘅古墓.......)
派4000但花費大量行政費
......................

其實做市民只想安居樂業, 連最基本嘢都做吾好!成個政府的司局長有幾多個係有才能同實至名歸??

琥珀宮

畀面勳章

bopomofo2405 發表於 19-7-20 15:16
我並非要求他的口音純正,你過度解讀了吧。

至少,至少不能那麼重口音,使人容易聽明白。這一㸃,對一位 ...

唔覺難明白喎,唔係純正口音但都聽得明丫,聽唔明其實係你問題定張教授既問題?

大宅

香港熊貓 發表於 19-7-20 21:22
我們卻認為那些帶頭所謂抗爭的年青人,不單會弄 垮香港,什至不珍惜自己, 一旦有案底, 如果你要移民, ...

弄垮香港: 短期可能是,長遠的真不知道。

不珍惜自己:一半一半,他們一定清楚明白要對自己的行為付出刑事責任,但既然有這樣的後果仍不顧一切去抗爭,他們一定是對自己的前境感到絕望。(利申: 我绝對同意他們要對自己的行為付責,因香港是個法治社會。)

其實根本成件事是政冶問題,但最後集中點卻集中在警察及反對政府者身上。

大宅

JO_100 發表於 19-7-20 22:12
講咁多道理都係廢話, 政府根本冇認真去攪民生嘢, 政治才是他們嘅目標!

樓, 医療, 經濟...的大議題吾講. ...

搞民生都要垃圾局入面D人生性㗎!
公務員不嬲hea㗎啦,呢個係全世界嘅通病
政府一定有責任㗎,但市民都有!因為D議員係佢哋選出嚟㗎!
咩嘢係不知所謂公共建設?
幾萬蚊一張bench係淨係張bench定包含其他嘢出嚟嘅數?
$4000呢個又係9588太貴admin. Cost..不過要諗吓係乜嘢人喺上次派$6000之後諸多意見搞到今次咁樣安排呢個我真心唔明政府,我寧願佢唔派錢!

政府做乜都冇可能滿足晒所有人,佢係有不足,但要分析吓成因先可以得到解決方法!

大宅

a_bah0704 發表於 19-7-20 23:01
弄垮香港: 短期可能是,長遠的真不知道。

不珍惜自己:一半一半,他們一定清楚明白要對自己的行為付出刑 ...

唔可以因為對前境感到絕望就用 暴力不停抗爭( 唔通因為我冇錢, 就去打劫),( 申利: 我絕對認同他們應該對自己的行為負上責任) 回本題目, 有幾多人考慮將仔女送去外國?

珍珠宮

木土土 發表於 19-7-20 15:46
其實我未聽過佢演說,但講到佢所說英語未能「令人容易聽明白」,對於一個在美國22年的學者來說,真令人驚 ...

因口音過了五、六歲後已很難改!

子爵府

Myy4.myy4 發表於 19-7-21 00:09
搞民生都要垃圾局入面D人生性㗎!
公務員不嬲hea㗎啦,呢個係全世界嘅通病
政府一定有責任㗎,但市 ...

垃圾局的建制派這2年夠票只会做政治嘢, 有講左民生咩??

吓, hea 做係通病, 作为司局長就吾駛管理督促??!! 咁要個政府做什麼?? 公司個個hea 做, 結果咪執笠, 政府hea 做, 咪引起民怨反你囉!

不知所謂的公共設施, 自己上網查下吧! 這些浪費公帑的報導一直都有.

我對政府要求不高, 但連最低级的民生素求都解決吾到, 成因就係佢地投放哂的精神去攪政治嘢囉! 所以解決方法咪叫佢地做好自己本分, 為香港人服務!

大宅

香港熊貓 發表於 19-7-21 00:26
唔可以因為對前境感到絕望就用 暴力不停抗爭( 唔通因為我冇錢, 就去打劫),( 申利: 我絕對認同他們應該對 ...

我也是理智的人,同意你說的,不可因绝望而動暴。但抗爭青年身處的境況確是可悲,雖然我還未做到對他們的心態完全理解,但我想我們"上咗岸"的一羣也
應該嘗試理解(不等於同意他們不用在法律上付上責任)。

始作俑者還是那不負責的政府和官!

回題目: 如我第一個留言所說,我仍堅持和小朋友一起留港,好好裝備他們,讓他們有自身的條件去決定去向!

大宅

畀面勳章

ppinkylll 發表於 19-7-18 22:06
班黑警真係令我對警察改觀,我第時都唔知點教小朋友

你有病呀!一開口叫人黑警,佢地殺咗你全家,你唔怕第時就教你個仔女去跟班畜牲就得啦。仲有呀你放完假好返青山唔好再出嚟,睇你都好嚴重

男爵府

extra88 發表於 19-7-14 23:16
教育局局長楊潤雄一早送晒兩個仔女去澳洲啦。

香港教育制度

大宅

JO_100 發表於 19-7-21 00:45

吓, hea 做係通病, 作为司局長就吾駛管理督促??!! ...

Agree. 唔好同我講hea,睇下特首同班政府官員收幾錢人工?已經唔係BK普通文員幾萬蚊一個月。

時局係亂,但身為政府人員應該出來做野,受薪又做唔到野仲厚住面皮因遁久扯的人係為人所討厭。

大宅

范莉莎 發表於 19-7-21 08:29
Agree. 唔好同我講hea,睇下特首同班政府官員收幾錢人工?已經唔係BK普通文員幾萬蚊一個月。

時局係亂,但 ...

而家個政府究竟做過d 咩去改善民生

d 人話遊行令佢驚唔敢出街,都只係一星期一日

一星期七日係東鐵線同d 自己人迫,再加係旺角佈滿自由人,更加令人唔想出街

大宅

a_bah0704 發表於 19-7-21 05:54
我也是理智的人,同意你說的,不可因绝望而動暴。但抗爭青年身處的境況確是可悲,雖然我還未做到對他們的 ...

Agree.要幫香港,先要裝備自己,所以教育係好重要。

不過,若因避黃c老師而送子女去外面美加英讀書,我係反對,身為家長有此想法,唔該收集多啲資料才決定,影響子女一生,並非純粹戲言。

去外國讀書真係好多野搞,而且競爭亦大了很多,家長少啲毅力都不可(尤其無人無物在外地)。利申:小朋友已去外地讀書。

好搞笑,有啲家長話:去外面讀書,再叫小朋友弟時返大陸做野。若有信心弟二時佢咁聽話返大陸做野,現在又點解咁怕啲黃c老師呢?對不起!不是針對人(已唔記得邊個講),純粹個人意見。

大宅

范莉莎 發表於 19-7-21 08:49
Agree.要幫香港,先要裝備自己,所以教育係好重要。

不過,若因避黃c老師而送子女去外面美加英讀書,我係 ...

係!香港現在的政治環境不是我的主要考慮因素去決定俾唔俾仔女去外國讀書, 反而我更擔心外地的治安及安全情況,例如恐怖襲擊發生的機會,子女的年紀等等! 大學前我一定唔會送佢走, 我好珍惜同佢哋相處嘅日子, 尤其是我第一個係女, 我更加會將佢留喺身邊多幾年! 仲有, 如果佢哋自己本身都唔願意去外國, 我更加唔會浪費金錢!

水晶宮

JO_100 發表於 19-7-21 00:45

我都認為政府做得不足,年輕人提出的訴求應該向民生方面著手,唔係一堆不可理喻的5大7大訴求。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至