時政擂台

跳至

首頁
23456...7

尾頁

公爵府

頭先公司有個男同事公然話見到警察俾人打不知幾心涼。。。其他同事即刻啞晒,之後好敷衍咁答佢。但佢仲不停研究2方面嘅策略,最後仍然係話警察抵死
佢住沙田,好明顯佢尋日應該有份出去,因為佢真係每個位都可以講得好仔細,自吹自擂講左好耐,真係好煩。

珍珠宮

好搞笑,遊行完想食個飯唔走當然無問題,但係想食個飯唔走個啲係咪掘磚拆欄運物資嗰批人? 係咪個個都病哂要帶口罩? 仲勁過沙士時? 次次遊行完都要想食個晚飯gathering下,最後俾警察打?係咪咁樣?

侯爵府

其實唔止年青人係咁,有啲40幾歲甚至再大年紀嘅都係咁。好在我全家上下包括我原生家庭同c6原生家庭都上下一心,只有一個諗嘢同其他人唔同,但都唔會主張暴力。

複式洋房

SAF-M 發表於 19-7-15 14:08

應該唔係,法治社會警察濫權應該會被處罰,現實係特首包庇警 ...

我都覺得唔係

法治社會

因為暴徒打人有特權, 要特赦既, 非法集會唔拉得, 阻住路好, 打爛垃法會又冇事。

法治對你地黎講係只有你講無人講

你地最叻搬龍門

男爵府

ruby 發表於 19-7-15 14:26
點解今次無人發起簽名反暴力?仲有六百萬人未表態㗎!

之前有零星的,被暴徒圍過了

男爵府

Jm同情你
他不出去衝,打警察,就暫時不要爭吵,希望佢隨著社會經歷將會醒來

侯爵府

ruby 發表於 19-7-15 14:30
我比較好彩,阿仔一向不追隨朋輩,有獨立思考。佢呢排返緊暑期工,個個周末都有客人讚佢勤力開工,唔去遊 ...

你阿仔唔會隨波逐流,叻仔!

複式洋房

1314625 發表於 19-7-15 12:58
今日睇完fb,我個心寒到覺得自己需要換心

特別有人話如果無警察在場,佢地唔會亂,唔會破壞商鋪,會自己 ...

睇到呢幕真係好痛心

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ChanPrudence 發表於 19-7-15 15:06
最後嗰班火車一定唔會係 10點幾,不要誤導。
"最後一班火車"係當時直播時見到畫面入面嘅人係到講嘅

珍珠宮

回覆樓主:

我係睇hk01, 東網直播, 見10個8個圍毆一個警察喎,好慘。 仲有個暴徒都走了仲要返轉頭再踩多一腳。

結論係明知警察出動做野都唔走, 留下一定係搞事啦~仇警嘛!

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

幸好全家支持警方執法

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Faifai67 發表於 19-7-15 15:07
點解你唔諗下警察一早已經叫班暴徒離開,已經發出警告,不單止唔離開,仲要準備同警察作戰,到清場時候就話 ...
如果你有睇片, 唔一定蘋果定TVB啦, 係好多差人趕啲人去新城市方向離開架, 因為附近幾個商埸都已經俾佢地封左, 咁入到新城市就得火車同巴士, 但通向呢兩個地方嘅出入口都俾佢地封左喇, 咁你叫佢地點走, 今日新聞片段入面都見到啲鋪頭職員仲係到架, 人地一家大細行緊街嘅仲係商埸架, 食完飯落到去先見到封晒出入口, 你叫啲人走去邊呀

侯爵府

angelacch 發表於 19-7-15 14:27
佢地唔想走架咩, 警察封左落巴士站條路, 封左火車站, 封左啲出入口, 咁多人連埋出去食飯行街嘅市民係新城市 ...

警方話有二萬幾人去遊行,主辦單位話十一萬人,琴日最後咪最多淨返幾千人喺度,其他幾萬人遊完行都可以和平散去,咁剩返呢幾千人點解一路都唔走?唔想走同走唔到係兩回事。

大宅

amypo 發表於 19-7-15 12:47
有冇人同屋企年青人對暴動有不同意見,我就係同仔有不同意見,我想講警察都有好同壞,佢就話
有10個得1個好 ...

真心 你要接納佢有不同想法 也希望佢接納你的想法 唔好為左咁 推開對方

年輕人覺得前路難行 要多啲講自身經驗
成功非運氣

水晶宮

imlcc 發表於 19-7-15 15:27
警方話有二萬幾人去遊行,主辦單位話十一萬人,琴日最後咪最多淨返幾千人喺度,其他幾萬人遊完行都可以和 ...
琴晚新城市出面仲有個集會架, 攞左不反對通知書架, 係去到11點架, 中途俾警察驅趕左

大宅

angelacch 發表於 19-7-15 15:27
如果你有睇片, 唔一定蘋果定TVB啦, 係好多差人趕啲人去新城市方向離開架, 因為附近幾個商埸都已經俾佢地封 ...

封左就打警察合理化?

點解唔一早走?

打完警察入商場就可以走? 咁入商場打劫咪正囉 唔可以拉

別墅

angelacch 發表於 19-7-15 15:23
"最後一班火車"係當時直播時見到畫面入面嘅人係到講嘅

「係當時直播時見到畫面入面嘅人係到講嘅」;

但事實唔係咁樣;你咪唔應該喺呢度再講呢個唔係事實嘅情況。

珍珠宮

SAF-M 發表於 19-7-15 14:08

應該唔係,法治社會警察濫權應該會被處罰,現實係特首包庇警 ...

我真的好嬲政府。 班暴徒咁過份都唔拉晒佢!警察又太温和以致自己都受傷!

政府實在太包庇。。。。班暴徒!

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

佢地唔係集會咁簡單!係變晒身準備作戰咁,又不斷破壞道路公物,及不斷掟磚掟雜物攻擊警察!警察絕對有權包圍追捕暴徒!

暴徒鍾意留低發癲就留低,被執法追捕時就怪警察唔俾路佢地行?咩事呀?依家警察要佢地留係度破壞公物架咩?出晒警告叫佢地離開,否則武力驅散架啦,點解唔走呀?唔走就代表接受被武力驅散或震壓拘捕!依家仲要怪警察唔俾路逃走?仲要惡毒到置警察於死地?野蠻生番暴徒!

大宅

kittylam 發表於 19-7-15 14:38
何來兩邊?查出源頭平息動亂已經係給大眾市民一個交代,暴動成因先要成立獨立調查組。對警察執法上問題可 ...

首頁
23456...7

尾頁

跳至