時事熱話

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

TingTing 發表於 19-7-15 17:23
暴徒手無寸鉄吖麻,非法集結,洗唔洗叫房車續個送走,每人送張禮券呀~???
...

不用。叫警察上頭唔好呢頭叫人走,嗰頭又落order封晒d路。班前人真係多得個高層唔少

珍珠宮

Dabbysoso 發表於 19-7-15 17:41
不用。叫警察上頭唔好呢頭叫人走,嗰頭又落order封晒d路。班前人真係多得個高層唔少
...
你仲响度講?遊行完就過主,走啦,留下非法集結,警察叫你地走叫左9年啦。唔走仲賴人…

FATSIM    發表於 19-7-15 21:53
Winnieho1004    發表於 19-7-15 17:59

複式洋房

TingTing 發表於 19-7-15 17:49
你仲响度講?遊行完就過主,走啦,留下非法集結,警察叫你地走叫左9年啦。唔走仲賴人…
...

你見唔到d人走緊?但班警察封晒所有路,冇畀退路,點走?

別墅

TingTing 發表於 19-7-15 16:42
行完就過主啦,留係度暴動,抵比人趕,比警察打自己攞來。

佢地留得係到預左比警察拉同埋打
但你地睇野唔好剩係睇一面
今日佢地行出黎係為改變香港現今制度
現今制度無法令市民可以得到好福利
改變不到民生....

佢地行出黎係因為見唔到將來可以係香港安居樂業
香港唔係個個都好有錢, 可以二十幾歲買樓
你問下依家香港幾多窮人同埋基層
夠膽講二十幾歲有信心同自己女朋友結婚生仔搬出去?
現今有幾多香港人可以收入過三四萬?
依家你月入三四萬都供唔起樓....你自己租屋加養父母
之後剩幾多錢?
上公屋同買居屋幾乎無乜可能
佢地仲可以同自己老婆住邊?
租屋囉...每個月拎一萬幾去租屋幫人地供樓...

強積金更加係官商拉攏的一個最大笑話...
強積金供就供咁多....但係收管理費收咁貴
而賺就賺咁少....政府仲話要加上限

政府本可以做好多野去令香港年輕人有出路
但佢地完全無咁做, 更加見唔到佢地有改變
由曾陰權到梁振英...再去到林鄭...只係見到政府
只著重大白象工程.....係民生方面只洛小功夫
起一條天橋要17億...知唔知17億可以做幾多野?
一個大屋苑都只係28億....SO屋重建都係3X億...
你卻拎17億黎起天橋...咁多人反對之下都仲要起

醫療更加唔洗講...根本窮人唔可以病....好多藥係其他地方
已經有資助津貼...但香港政府卻叫市民去街邊藥房訂購
用正價買....小小資助都無...係講緊十幾萬的藥
用正價買都算..仲要唔肯為市民訂...要市民出去街邊藥房訂
呢個請問係咩政府? 排症又排得黎已經死左...或者病情好嚴重

各位JM請認清楚, 香港之所以有今日繁榮唔係個天掉洛黎
係經過前代好多人努力爭取番黎...係港英時好多香港老一代
辛辛苦苦咁爭取番黎...唔係靠政府自動自覺施政去成就今日的香港
如果大家都從來唔去爭取任何野
期盼政府自動自覺去俾市民公平公正公義同埋福利
今日繁榮的香港唔會出現係大家面前

年輕一輩不是要搞港獨, 推翻香港政府
佢地只係想改善現今政府不公的制度
爭取番市民同埋香港人應有的自由、生活水平、公義、司法制度、三權分立、精英主義

我地可以唔支持佢地, 或者視惹無賭
但唔該唔好再踏佢地多一腳....
佢地走出黎抗爭政府各種不公義已經付出左好多

世界各地...人權、福利、自由....
都係從市民利用各種不同手段去向執政者討番黎
而唔係求執政者施捨比市民
執政者之所以有權係由人民給予

想講一句, 香港人是否未求過政府? 是否未上書過政府?
是否未和平理想表達過比政府?
請問今次政府給予左咩回應比香港人?
回應左幾多遊行人士的訴求???

暴力示威者拉就拉左好多...佢地會得到應得懲罰
但濫權之人士呢? 撒回送中條例呢?

再先前各種無理DQ....斷送中環海濱....橫州減建公屋....掌心雷選舉造票....遺失數百萬選民資料...
各種唔公義的事情...政府高官有否出來問責??
如果一個政府係可以為所欲為, 不理民生....請問呢個政府是否公義...制度是否完整???

你地點解可以對青年人就話佢地完全唔岩...包括佢地當初走出黎的目的
而對政府各種不公義卻無限地包容???

珍珠宮

Dabbysoso 發表於 19-7-15 18:06
叫班人走叫左9年啦,咁耐200幻人要走都走晒啦,留响度集結搞事,被人打自招的,仲辯駁

大宅

冬日勳章

回覆樓主:

其實認真講, 尋日係應該先封場再疏散平民
不過衝又鬧, 唔衝又俾人鬧...而家到處都充值住仇恨咁滯

珍珠宮

火狼cool 發表於 19-7-15 18:10
你講的只有最頭半句啱。
暴動就暴動。後面果D問題,唔通要700幻人出來支持班暴陡咩?

伯爵府

Dabbysoso 發表於 19-7-15 16:28
邊個趕班示威者入去?邊個落order叫警察衝入商場?

係示威者有預謀走入商場,一入到去就姐CCTV

複式洋房

TingTing 發表於 19-7-15 18:11
叫班人走叫左9年啦,咁耐200幻人要走都走晒啦,留响度集結搞事,被人打自招的,仲辯駁
...

如果警察一開始話清場冇問題。不過個commander聲大大話推進到紅綠燈位,畀時間示威者散,點知原來block晒所有去路,連地鐵都封埋,關晒班人喺新城市入面。冇諗過商場入面有其他市民就衝入嚟,呢個就係問題。上頭咁做唔單止危害市民,仲危害自己伙記安全。呢個問題要正視。

複式洋房

milkylok 發表於 19-7-15 19:17
係示威者有預謀走入商場,一入到去就姐CCTV

唔知你有冇睇直播。係警察block晒所有路,迫佢哋入新城市廣場,但又封左地鐵唔畀佢哋走。

複式洋房

Dabbysoso 發表於 19-7-15 18:06

尋晚睇咗幾個台網上直播,街上警察三面圍封,迫d人退去新城市嗰邊,穿過新城市就係火車站,一部份黑衣人退咗入新城市之後警察突然封咗火車站新城市入口好似準備困獸鬥,商場當時仍有好多遊客,最奇怪嘅係有20-30警察入咗商場唔知係為咩,跟住好快有人挑撥攪事,但當時大部份警力都係街上同封住路口,
派入新城市嗰隊人可能真係有人想佢哋葬浩園

珍珠宮

Dabbysoso 發表於 19-7-15 20:19
如果警察一開始話清場冇問題。不過個commander聲大大話推進到紅綠燈位,畀時間示威者散,點知原來block晒 ...
我話遊行完就走呀~留係度搞事比人趕?仲賴警察?有人走左返到屋企食埋飯啦。留低唔走做暴陡比人打,自招的。

CMMa    發表於 19-7-18 21:03
llaauu9168    發表於 19-7-15 22:03

別墅

回覆 maonshanc9 的帖子

沈默的我,不投泛民民主黨,不去遊行地區

男爵府

TingTing 發表於 19-7-15 16:32
邊個叫班廢柴去示威啫?

大宅

Dabbysoso 發表於 19-7-15 20:19
如果警察一開始話清場冇問題。不過個commander聲大大話推進到紅綠燈位,畀時間示威者散,點知原來block晒 ...

你知唔知地鐵唔係警方話關就關,地鐵係自己話事關唔關架,咩都唔知,只係聽啲暴民亂講,你地起底咁叻,起下港鐵底,睇下堅唔堅,咩都入警方數,好唔公平囉!

大宅

TingTing 發表於 19-7-15 16:32
邊個叫班廢柴去示威啫?

是數以百萬計的香港人支持/推動的,怎樣?

大宅

小華子 發表於 19-7-15 16:33
支持警方支持香港,我愛我政府!

連這班顏無恥的個官,都自認失敗嘅政府,你都仍然咁愛,你都愛得相當盲目喎!

大宅

Dabbysoso 發表於 19-7-15 16:39
垃圾政府。因為林鄭唔回應, 班人先上街。大熱天時, 你估邊個會想曝曬遊行示威?
...

我都嘗試過同呢度嘅人理性講道理,但係完全冇用㗎!

呢度嘅文明同文化水平係我哋不能理解的。

珍珠宮

栢栢 發表於 19-7-15 21:40
是數以百萬計的香港人支持/推動的,怎樣?
我知有200幻人吖麻!推佢地去做暴陡比人打lor ..無乜點wor

男爵府

火狼cool 發表於 19-7-15 18:10

呢d 係米叫發窮惡??????

首頁
12345...6

尾頁

跳至