婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

End

複式洋房

happywingpig 發表於 19-7-15 21:20
End

End

複式洋房

happywingpig 發表於 19-7-15 21:20
End

End

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

happywingpig 發表於 19-7-15 21:41
仲有朗親衫就無啦啦換左人個衣架去朗,去親廚房就問長問短問我整咩,裝杯水都要過問做咩,晚晚我都自己係 ...

又係一個自己製造出來既局面然後自己扮受害人,BK成日都有呢d個案

Miulo    發表於 19-7-16 03:29

複式洋房

breadcheung 發表於 19-7-15 22:48
又係一個自己製造出來既局面然後自己扮受害人,BK成日都有呢d個案

你咩事 唔岩睇唔理解就唔好應

大宅

老人家就係咁
我自己媽媽都係咁 成日我弟婦講左唔可以 我阿媽都會堅持做。我有時都忍唔住 出聲話下佢唔好咁。老人家太錫同縱容小朋友,管教既野,真係好難解決。

公爵府

睇唔到你6299有幾過份喎,反而你就揾交嗌,你自己都無尊重6299,住人地方當6299死既,動不動就告枕頭狀,睇6299唔順眼,又唔肯搬,做ftm,連家務都唔做,仲要煮埋飯你食,你只係照顧個b,睇怕你老公家用都唔會比得多啦,其實你6299好好啦,包食包住,仲想點呀。唔好講到自己咁委屈,人哋無迫你一齊住,係你老公無本事,淨係識幫老婆鬧父母,收留你哋仲想點吖,你又要做ftm,梗係日日對住6299啦,佢哋可能都唔想見到你啦。

男爵府

好同意樓上所講,老人家真係寵D孫架,你話佢地梗係吾中意啦,你又吾洗太緊張既,睇開D啦,除非你地一家搬走咋,屋又係你9962既,唯有忍,我勸你都係吾好再話佢地或者嘈交了,經驗黎睇,再甘嘈落去,大家關係只會愈來愈差,我同我99早幾年都嘈左幾次了,發覺無用的,只會令大家吾想見到大家,依家我採取另類方法,就係減少同佢傾計,見面會叫聲佢,其餘都係圍繞講我的仔女,甘相處大家都舒服D,因為我兩個小朋友都係佢湊,所以對佢無意見

男爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

我情況同你差唔多,我已經搬左出去一個多月。。感覺爽哂
但金錢上壓力會好大,不過換來開心就算

男爵府

其實只係好小事,冇安全問題就算啦,同得一齊住,你好難唔比兩老同BB玩,你管到今次,都管唔到第二次,除非搬走者。
老人家係自己屋企坐SOFA睇大陸劇睇左幾十年,冇可能叫佢地唔做,將來你係自己屋企坐SOFA煲韓劇,你新抱抱住個孫話要坐SOFA食粥叫你行開,你條氣順唔順?

叫何況阿B食粥應該坐BB椅或係餐枱食,佢想坐SOFA食你就比佢坐SOFA食?

如果搬唔到,就忍下算,無安全問題就OK!

別墅

c27cheun 發表於 19-7-16 09:39
其實只係好小事,冇安全問題就算啦,同得一齊住,你好難唔比兩老同BB玩,你管到今次,都管唔到第二次,除非搬走者 ...

好認同!

翡翠宮

回覆樓主:

例如啊b有時想坐sofa 食粥,2老又唔識做唔讓位,我就抱住佢係飯台食

嘩你都幾惡架喎
快D搬,有你係度家無寧日

複式洋房

mini1204 發表於 19-7-16 10:04
例如啊b有時想坐sofa 食粥,2老又唔識做唔讓位,我就抱住佢係飯台食

嘩你都幾惡架喎

我惡就鬧左人啦,係無位坐wo

別墅

happywingpig 發表於 19-7-15 21:30

當然就無人聽,照比人鬧啊爺爺錫。。。

管教問題老人家一定會寵孫,比你自己阿媽都一樣係㗎咋!你認為老爺奶奶的行為對你阿B身教有負面影響,其實你唔好當自己及老公是聖人,你們一樣會有旁人認為錯誤的行為。好簡單,你成日唔出聲同長輩講野溝通、又唔出房門、唔做家務,你以為是很好的身教嗎?你以為阿B唔識?身教這回事潛移默化㗎!
我認同樓上所說,如果假設間屋是你父母的,然後你細佬老婆好唔妥你父母霸住梳化睇大陸劇,你聽到會點諗?我會同我弟婦講,你兩公婆咁把閉自己搬出去住,唔好霸住間房!除非你交好多家用,足夠分擔租金、伙食、同本身就算分開住都應該孝順父母的家用!

複式洋房

c27cheun 發表於 19-7-16 09:39
其實只係好小事,冇安全問題就算啦,同得一齊住,你好難唔比兩老同BB玩,你管到今次,都管唔到第二次,除非搬走者 ...

我就係無叫人唔做佢原本既生活,亦都無叫人行開唔坐,只係覺得明知我地係果個時間需要sofa,係唔係可以坐過少少讓dd 位出黎姐

別墅

happywingpig 發表於 19-7-16 10:10
我惡就鬧左人啦,係無位坐wo

老人家有時比你想像中易氹,如果你平時有同長輩溝通,試下扮BB角色同佢地講:爺爺麻麻,我想係梳化食粥粥呀,我要坐呢度得唔得呀?
但當然,你平時咩都唔出聲,根本無人知你想坐梳化喂BB囉。
至於晾衣換左衣架,我就唔太明,衣架仲有分?除非你衣架有刻名就話姐

複式洋房

FlorenceCara 發表於 19-7-16 10:11
管教問題老人家一定會寵孫,比你自己阿媽都一樣係㗎咋!你認為老爺奶奶的行為對你阿B身教有負面影響,其實 ...

重申番我都知莊閒,無唔妥佢地原本既生活包括佢睇電視既權利,咁點解我連裝杯水都要過問呢,都好好奇洗啊b任何野都唔叫做家務架,煮啊b一日幾餐果d,洗奶樽啊洗衫仔全部都唔叫家務,只有洗大衫大人碗先叫,學野了

已刪除用户

複式洋房

FlorenceCara 發表於 19-7-16 10:16

老人家有時比你想像中易氹,如果你平時有同長輩溝通, ...

意思係 6299鐘意成條底底掛係入面朗,而b衫一直都有分開獨立用bb衣架朗,但佢地會專登換左你個bb衣架用番大人衣架,只係衛生角度唔同,但我覺得呢少少野可以唔駛郁我,講過唔駛郁我野架,但無人聽

首頁

尾頁

跳至