自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

拍下拖咪算lor

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

識得一對夫婦,結婚50年,女方沒有收過鑽石介指。什麽介指並不重要,重要的是二人之間的愛與承諾。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

戒指一定要鑽石架?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Queenie_0012 發表於 19-7-16 18:02
戒指一定要鑽石架?

廣告做得好

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

S_family 發表於 19-7-16 16:06
wa, 人工幾多倍我未聽過,但聽過minimum要一卡先係入場卷,我見好多同學朋友都有,仲成日帶。。。我果隻好 ...

一卡...price range好大..

男爵府

我都係求婚無介指,無影婚照,無擺酒,依家婚姻良好。

複式洋房

亞豬媽媽 發表於 19-7-15 23:13
身邊一對幾清貧既情侶朋友,為左結婚搬出黎住都清倉咁滯,所以結婚相無影,唔擺酒,個女仔仲同我地講求婚都 ...

係女人都會介意啦,結婚戒指好有意義㗎嘛,刻有兩個人名,簽紙都有交換戒指環節⋯我當年結婚都好窮,但老公點都會買返一對碎鑽戒

伯爵府

回覆樓主:

我都冇呀
從來冇介意過
拍拖時大家都窮
大家共識要慳,要儲錢買樓或投資

公爵府

回覆樓主:

我覺得介意咪傾下囉,好過屈係心。。

仲可以選擇唔嫁添

公爵府

亞豬媽媽 發表於 19-7-15 23:13
身邊一對幾清貧既情侶朋友,為左結婚搬出黎住都清倉咁滯,所以結婚相無影,唔擺酒,個女仔仲同我地講求婚都 ...

我結左婚好多年, 當年都係拎哂d錢去買樓擺酒, 求婚介指好簡便(年少有點虛榮, 人人都講介指要一卡, 但我得半卡, 諗返轉頭其實都已經很好)果時個心都有介意, 但而家回想, 有已經很好, 而且根本唔會帶, 長期收保險箱, 只要大家一齊開心就可以了。

大宅

個人選擇,結婚戒指我都講明吾洗要有鑽,因為我吾中意帶飾物

男爵府

alicego62 發表於 19-7-16 08:25
收利是?

未婚當然有得收利是

別墅

原來依家真係咁多人一定要鑽戒

侯爵府

亞豬媽媽 發表於 19-7-15 23:18
但係佢地真係搵得唔多,為左新居真係無哂錢
如果大家真心相愛,冇鑚石戒指有乜問題!最重要係緍後互相扶持’白頭到老才最重要,

伯爵府

你講既,我全部都冇,求婚都冇
我嫁唔嫁唔係睇隻戒指有幾閃

男爵府

可以冇求婚丶擺酒丶影相丶鑽石(完全唔明點解D人一定覺得要有,基本上我覺得好做show feel,利申,我結婚時有基本做齊,但求其貪高興做下,費事人地問)

但我絕對接受唔到逼婚

伯爵府

我冇諗過為咗隻戒子而結婚,佢用曬啲錢買戒子比你都無用,係窮就係窮,你咁介意就唔應該嫁。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

真係覺得委屈的就唔好嫁。呢個case個女人想要隻鑽戒仔,幾千蚊都有啦,但個男人連咁細個要求都滿足唔到,將來點養妻活兒?貧賤夫妻百事袞呀。而且,佢地被逼婚先話要結,佢地都未ready,結婚唔係遊戲,唔係場show,結完一世流流長呀,唔甘心真係唔好結。

男爵府

藍尾巴 發表於 19-7-15 23:19
無話得唔得,係兩個人相處,只要大家都接受舒服就可以,唔好口話唔介意,十年後拎返出黎講。
...
最怕就係咁

首頁

尾頁

跳至