6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題 有冇媽媽都係咁?
90後 第一胎 2018年9月生
同老公搬左出黎
冇請陪月冇工人冇4大長老幫我坐月要一腳踢
餵人奶關係體重跌得好快 仲瘦過未陀個陣
但瘦得黎好唔健康 成日見暈冇力
已經勁大食但全部俾阿b吸曬
抵抗力又差左好多
以前都未試過腸胃炎
生完半年腸胃炎左3次
唔知係咪坐月坐得唔好 搞到身體咁差
試過睇中醫 話我多風
食左中藥好似冇乜料到就冇繼續食落去
仲有咩方法可以健康d?
真係好驚有日揹住阿b係街暈左

大宅

回覆 kingking0427 的帖子

有無食鐵丸,鈣片補返吓,餵人奶要好多鈣,要食返D鈣片補返,另外食鐵丸補返血。

大宅

kingking0427 發表於 19-7-16 09:16
如題 有冇媽媽都係咁?
同老公搬左出黎
餵人奶都要食MENTERNA架, 如果你成日覺得暈, 中醫來講係話你個人好虛, 你可以試下轉其他中醫, 我個中醫都幾好架, 我明一腳踢真係堅辛苦, 你要保重, 我BB都係2018年9月出世架,加油呀媽媽, 如果太辛苦太攰就唔好餵人奶喇, 減少一啲工作量啦, 食左10個月都好好架喇

別墅

WWWChun 發表於 19-7-16 09:30

有無食鐵丸,鈣片補返吓,餵人奶要好多鈣,要食返D鈣片補返,另外食鐵丸補返血。 ...

冇阿 之前覺得自己後生身體好唔需要
點知生完之後身體仲差過我媽
睇黎真係要補下身體
有冇邊隻鈣片鐵丸介紹阿?

別墅

pear000 發表於 19-7-16 11:53
餵人奶都要食MENTERNA架, 如果你成日覺得暈, 中醫來講係話你個人好虛, 你可以試下轉其他中醫, 我個中醫都幾 ...

之前以為唔需要食呢d 感覺上好似冇乜用
冇辦法阿 阿b唔肯啜奶樽奶咀
所以只好餵人奶

大宅

我飲緊鐵水,容易吸收D,飲緊葉翠翠代言個隻,好似萬寧有得買,你試試,加油呀!!!!

別墅

kingking0427 發表於 19-7-16 09:16
如題 有冇媽媽都係咁?
同老公搬左出黎

我生完keep住食鈣片(iherb 買)和飲鐵水(葉翠翠代言個個牌子,開頭係萬寧買但好唔抵,後來上網訂平好多),體質都keep到呀!有時候未必有時間係天然食物吸收到,所以食下supplement 吸收返,你都可以試下。

別墅

WWWChun 發表於 19-7-17 08:59

我飲緊鐵水,容易吸收D,飲緊葉翠翠代言個隻,好似萬寧有得買,你試試,加油呀!!!! ...

唔該曬阿

別墅

fleasoul 發表於 19-7-17 10:35
我生完keep住食鈣片(iherb 買)和飲鐵水(葉翠翠代言個個牌子,開頭係萬寧買但好唔抵,後來上網訂平好多 ...

唔該你阿鈣片係邊隻牌子阿?

大宅

係呀,葉翠翠代言個牌子(牌子名:spation) ,網上買平D,我係carousell 買$139一盒,你可以上網search下~

別墅

kingking0427 發表於 19-7-18 03:27
唔該你阿鈣片係邊隻牌子阿?

唔使客氣,媽媽身體健康先有氣有力照顧好bb。我食now food,鈣加鎂。

禁止訪問

大宅

我也是無陪月無工人無長輩,自己坐月自己湊。無補身。脫髮也很多。
頭幾個月個人好虛浮,日日睡不飽,成日好似快暈。但我都堅持餵人奶,雖然不太夠要補粉。
過了半年才好一點。

別墅

WWWChun 發表於 19-7-18 09:03

係呀,葉翠翠代言個牌子(牌子名:spation) ,網上買平D,我係carousell 買$139一盒, ...

唔該曬你阿

別墅

fleasoul 發表於 19-7-18 18:58
唔使客氣,媽媽身體健康先有氣有力照顧好bb。我食now food,鈣加鎂。

唔該阿買黎試下先

別墅

Doraa 發表於 19-7-18 21:03

可多飲保健湯水,多做運動增強體質!睡眠充足,抵抗能力自然好! ...

我飲好多食好野落肚阿 不過都係去曬bb到
自己湊住bb好難好運動阿 行兩步都會喘

別墅

ilikepanda 發表於 19-7-19 09:19
我也是無陪月無工人無長輩,自己坐月自己湊。無補身。脫髮也很多。
頭幾個月個人好虛浮,日日睡不飽,成日 ...

我3個月左右開始脫髮 脫左2個月左右先正常返
頭幾個月我身體反而好d
個陣未修曬身幾健康 係越黎越瘦
個人就越黎越虛
我個女唔肯飲樽 焗住全人奶

複式洋房

如題 有冇媽媽都係咁?
同老公搬左出黎

可能係開始生完冇打好個底,我都係自己湊,99,62幫沖涼,坐月就日日飲中醫開既湯包,仲有自己蒸既雞汁。宜家覺得身體都唔錯。餵人奶,所以keep住食維他命丸,之前健康院開既果隻。建議你去中醫逗配d鹿茸,參之類既湯包煲來飲下,可以用電湯煲,唔使睇火

別墅

sindyss 發表於 19-7-28 13:59
可能係開始生完冇打好個底,我都係自己湊,99,62幫沖涼,坐月就日日飲中醫開既湯包,仲有自己蒸既雞汁。 ...

應該係坐月坐唔好 唔該曬你阿

別墅

如題 有冇媽媽都係咁?
同老公搬左出黎

我都係90後,仔仔11月岀世的,喂人奶,到依家仲喂緊 營養品係係需要架!我由大肚開始食,食到依家喂人奶都仲食緊,身體好好都無乜問題,你生完更加要調理返!

首頁

尾頁

跳至