自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

父母湊仔女天經地義,長老揍孫並不是理所當然,其實我哋三十幾40歲湊小朋友都已經好辛苦,你諗下長老一般來講都係50至60歲啦,個體力已經大不如前,我有時湊小朋友見到啲年紀大嘅幫手湊孫,我都覺得好陰公

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

如果要奶奶幫手湊,就唔好生。同埋你係最主要湊既人,最緊要你自己想生。生係一刻,教養係一輩子,唔太想就唔好夾硬黎。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

yuenchauha 發表於 19-7-16 13:51
問左喇 佢反對左

5歲,3歲兩個返全日班,細b工人湊。
唔好靠99
你若盛開, 蝴蝶便來!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

經濟同住屋ok ,我會生埋佢,但一定唔可以有第四個。

我生第三個都係unplanned , 講真係超辛苦,頭幾年特別難湊,再大d 開支會超大,原先計劃兩個小朋友的我唔會cut,只能去慳自己同擴大收入來源

禁止訪問

伯爵府

kittybaby2012 發表於 19-7-16 13:03
當然生啦,但時間就要重新分配過,其實小朋友係你同先生既事,99都無權過問,反而生完後要做足安全措施啦
...

如果唔使煩到老人家當然係父母的事,但如果靠老人家湊,佢點解無權過問?

侯爵府

回覆 yuenchauha 的帖子

你倆人返工,湊孩子主力係99,既然佢反對,就應該專重佢意見。除非你自己湊返!

大宅

親子王國15週年勳章

Myluckybaby 發表於 19-7-16 15:18
如果唔使煩到老人家當然係父母的事,但如果靠老人家湊,佢點解無權過問?
...

我意思係99無權叫佢唔要,但有權唔湊,所以父母要自己諗清楚工作分配

男爵府

唔會忍心唔要諗都唔敢諗

伯爵府

五歲三歲再加一個初生 ,即係一級級,你現在都要奶奶+工人,奶奶仍然話吃力,再生一個反對係十分之合理。就算再加一個工人,如果你奶奶話叫你地自己照顧返,以後幫唔到,你係需要十二萬分之好彩先至可以請到二個工人湊三個。
你最需要計數嘅係你必要時留返係屋企湊三個,經濟上、更甚者係你一個湊三個你自己接唔接受到。
題外話:我有個朋友佢五年抱三生三個仔(意外喎⋯⋯)佢屋企有兩個工人加自己阿媽全天候幫佢湊,經濟住屋冇問題,但佢一放假就會儘量自己搵街去,頂唔順間屋全日都好似瘋人院咁嘈

子爵府

俾我係99,我都會反對,如果要生,我覺得你哋要請多個工人湊,你一個5歲,一個3歲,咁即係大大話話你奶奶都幫咗手8年,8年時間唔短

珍珠宮

moksamuel 發表於 19-7-16 13:56

其實我覺得如果奶奶咁講得應該都真係好辛苦,如果你真係 ...

Agree, 生兒育女係好現實問題,唔係一句天賜、緣份就解決,
而家主力係奶奶,鄧佢辛苦。
Feel到樓主唔想生,不如同老公傾下,決定生一定要解決照顧者問題,決定唔生亦唔好理其他人難聽說話

公爵府

回覆樓主:

如果未中獎的話,我唔建議再生,但既然中了,有能力的話,就生吧!始終也是一條生命,亦是自己大意造成,我會選擇對小生命負責

公爵府

forgive?forget? 發表於 19-7-16 15:52
五歲三歲再加一個初生 ,即係一級級,你現在都要奶奶+工人,奶奶仍然話吃力,再生一個反對係十分之合理。 ...

咁你個fd都幾不負責任喎,平時返工湊唔到就無辦法啫,放假都寧願自己出街唔陪小朋友,咁生黎做乜?

男爵府

siuling0119 發表於 19-7-16 16:42
咁你個fd都幾不負責任喎,平時返工湊唔到就無辦法啫,放假都寧願自己出街唔陪小朋友,咁生黎做乜?
...
香港好多呢啲父母,持住有老人家無私甘幫,自己放假梗出去快活啦,對住小朋友又煩又忟,我身邊都有唔少,我覺得呢類父母都係麻麻地鍾意小朋友,只係生左咪逼住養囉。

APIGMA    發表於 19-7-16 17:13

伯爵府

siuling0119 發表於 19-7-16 16:42
...

已經係幾年前嘅事,大仔二仔都進入青春期,應該安靜左好多。
佢都認自己鍾意返工多個湊仔,朋友之中只有佢五年抱三,我哋多數只有一個,想像唔到佢諗法。

大宅

如經濟上許可,我覺得應該生,
兩個變三個小朋友其實唔會增加好多照顧工作,
既然你老公希望要,你上網問得都唔會屬於好反對嗰種情況,咁就不如要咗佢啦!

翡翠宮

牛年勳章

我發現身邊都好多家庭生三個,如果經濟afford到,三個會熱鬧d。請多個姐姐湊?

翡翠宮

牛年勳章

HOPEFORBB 發表於 19-7-16 15:56
俾我係99,我都會反對,如果要生,我覺得你哋要請多個工人湊,你一個5歲,一個3歲,咁即係大大話話你奶奶都 ...

幫左五年,有三年湊兩個

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

缘份! 事後丸都試過仲中! 老公又support.. 要la.. 小朋友好快大學! 凑兩個同3個其實差唔多

首頁

尾頁

跳至