自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

wawaliluk 發表於 19-7-16 12:48
放榜日當天早上7時學校才去取成績單,點解學校可以早一日會知?

我又聽過學校係早一日收到, 所以點解早一日就知狀元響邊間, 會call 定記者影相

男爵府

馬爾太 發表於 19-7-16 11:43
咪玩啦!點會要個同學自己舉手?學校早一日已知成績啦!

係囉,我識一個話係禮堂已經叫晒有5星星的去禮堂影相,不論一科,兩科。而家講緊5科5星星喎!班主任俾成績個學生時都會睇到啦,點會要個學生自己舉手先知!

珍珠宮

wawaliluk 發表於 19-7-16 12:48
放榜日當天早上7時學校才去取成績單,點解學校可以早一日會知?

記憶中dse放榜同升中派位一樣,學校都係早一日收到成績單/派位表(有錯請指正)

珍珠宮

上校車 發表於 19-7-16 12:51
我又聽過學校係早一日收到, 所以點解早一日就知狀元響邊間, 會call 定記者影相
...

我聽到版本都係咁,如果學校正日先收到成績單,大吉利是塞車,點拎個成績比學生

男爵府

一定係一線學校啦,精英班玩曬,我哋D庶民,真係比人當透明,所以要自己舉手都唔奇

水晶宮

goat 發表於 19-7-16 12:55
我聽到版本都係咁,如果學校正日先收到成績單,大吉利是塞車,點拎個成績比學生
...

我細路間學校係知邊幾個有5**就會叫佢地一定要著校服返學校影相

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

goat 發表於 19-7-16 12:52

記憶中dse放榜同升中派位一樣,學校都係早一日收到成績單/派位 ...

我記得以前係當天早上學校派員工去攞成績單既,所以學校係一朝早就知學生成績。

不過而家係咁就我無問,等我又問下先。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

會唔會而家係學校會網CHECK呢?呢點我要問下。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

goat 發表於 19-7-16 12:52

記憶中dse放榜同升中派位一樣,學校都係早一日收到成績單/派位 ...

以我所知係放榜日才能取學生成績單,至於有冇通知個别學校有冇出狀元,我估會通知先,但就未必會開埋學生名。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

水晶宮

我女中學係best 5 >=30分先有相影

黑馬就年年有,墮馬亦一樣
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

想當年,我果間學校,中四五成績表計埋平時分(大家背後叫依啲做擦鞋分),我吳擦鞋嘅所以啲分都吳方高,當年學校用成績表的分黎估同學會考有幾多分,但估完之後個分放榜果日先會講你聽(咁估黎仲乜......)

會考放榜果日,老師話我黑馬跑出,學校估我係0分,會拎3個F,4個U,但出黎的結果我係夠分升中六,果下覺得老師咁講野有少少侮辱囉。而班上有位女同學,佢好擦鞋嘅,所以校內成績名次都高過我,佢知道我會考高分過佢,佢去老師度哭訴話吳公平同無理由,話照常理佢應該高分過我,所以佢要求查券,查完之後得個吉

wcpcelia    發表於 19-7-16 15:28

珍珠宮

bmuimami 發表於 19-7-16 13:14
我女中學係best 5 >=30分先有相影

黑馬就年年有,墮馬亦一樣
我一見到你用墮馬黎形容,忍吳住笑左出黎xd
Sorry xd

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

judychung 發表於 19-7-16 11:49
6科5**已經係狀元啦, 老師點會唔知呀?

6科5**唔係狀元
我女學校,上年
有同學7科5**,但中文5*左,所以就算8科55粒星,都做唔成狀元

水晶宮

Angel_Rose 發表於 19-7-16 13:20
我一見到你用墮馬黎形容,忍吳住笑左出黎xd
Sorry xd

真係兩邊都有呀
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

馬爾太 發表於 19-7-16 11:43
咪玩啦!點會要個同學自己舉手?學校早一日已知成績啦!
同意,點會唔知?班主任、負責老師、應該一早已經做晒個stat。
如果唔知,真係好唔專業吧。

大宅

畀面勳章 大廚勳章

回覆 wawaliluk 的帖子

你錯了!學校是早一日拎成績單的,如同升中派位一樣。

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 19-7-16 13:30

6科5**唔係狀元

但如果係core maths 5**,M1/M25*, 而中文5**的話,就算!
不過你位小朋友已經非常了不起

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

聽過有個朋友講佢以前讀書的同班有個男同學成績好差,排尾幾嗰種,突然間會考前發力,然後會考成績出來,嗰男仔考左全班第一,宜家做緊飛機師。個個同學都話估唔到咁癲

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

有,男仔一直系麻麻,點知dse,4科5星,1科5,2科4,老師都好意外

伯爵府

cathy-tse 發表於 19-7-16 12:39
簡單來講

根本就唔合邏輯

其實學校喺咪早一天收到成績,或教育局當天會比一份文件告知全校學生的成績,因為放榜當天早上dgs好早已影相,咁d職員只登記哂咁多學生的成績會登記得切?而DGS和SPCC好快會在學校網上登出全校每人平均取到幾多個5**,仲主科5以上的成績等.

首頁

尾頁

跳至