自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

想和9個月大BB 去澳門或深圳玩, 出入境要什麼證件? 特區護照和代替回港證嗎?

水晶宮

curr2000 發表於 19-7-16 13:06
想和9個月大BB 去澳門或深圳玩, 出入境要什麼證件? 特區護照和代替回港證嗎?
...

特區護照+身份証

別墅

cyyiu 發表於 19-7-16 13:18
特區護照+身份証

身份證=出世紙?

珍珠宮

curr2000 發表於 19-7-16 13:21
身份證=出世紙?
唔係, 要去入境處申請的, 去到問下要填咩FORM, 我記得果陣幫囡申請, 除左申請表, 相片果D, 仲有一張表, 係搵第3者寫, 證明呢個係我個囡, 第一次去交冇填到, 要再去多次, 所以記得問清楚要填D咩表格

♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

curr2000 發表於 19-7-16 13:21
身份證=出世紙?

11歲以下兒童身份證,申請護照時會申靖埋, 要一齊用。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

交3 份表,護照申請表,身份證申請表,副署表格。

睇官網同埋填表須知,人地已經寫得好清楚。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

curr2000 發表於 19-7-16 13:06
...

首先你要申請特區護照同冇相身份證,放心,係要併申請的,另外,之後再申請回鄉卡,因為要申請回鄉卡,必先要申請咗特區護照或回港証先,之後先可以申請回鄉卡,有回鄉卡,你自可以返大陸。

別墅

wy_yen 發表於 19-7-17 01:06
首先你要申請特區護照同冇相身份證,放心,係要併申請的,另外,之後再申請回鄉卡,因為要申請回鄉卡,必 ...

請問入境係特區護照和回港證一樣功用?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

curr2000 發表於 19-7-17 06:37
請問入境係特區護照和回港證一樣功用?

一樣
放下自在

水晶宮

回港證呢,就適合趕時間的人,因為即申請即日有證。

如果想省點錢同好用點,就特區護照加沒相的身分證。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Astra00 發表於 19-7-17 07:49
回港證呢,就適合趕時間的人,因為即申請即日有證。

如果想省點錢同好用點,就特區護照加沒相的身分證。 ...

其實回港證係無咩用,只係俾唔想申請護照/唔想等嘅人,因回港証係即日有取,可即時去申請回鄉證
以上係1823職員親自答我

我個女申請左回港証,嘥錢;到我仔直頭無申請過回港証

翡翠宮

回覆樓主:

去澳門,只需要身份證同護照就可以,我唔贊成攞回港證,完全冇用。

大宅

Charlotte_mom 發表於 19-7-17 07:58
其實回港證係無咩用,只係俾唔想申請護照/唔想等嘅人,因回港証係即日有取,可即時去申請回鄉證
以上係182 ...

如果五年内都吾出國 回港證都ok

首頁

尾頁

跳至