自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

排隊撘紅van,我同仔排第一,前後唔駛5分鐘巳大約有十多人排我後面,係依個時候,有6個大約五十多歲的人企係我前面,佢指住埋邊的有蓋地方話自己企係個到有排隊,但排隊的地方是露天(佢第話好曬喎),但之後我就比後幾個人鬧,話點解你兩個人排隊變8個人,我答佢我唔識佢第,佢第自己走出來,跟著又到班老人閙我,話我見到佢第排個到架(其實我見唔到),係不停鬧,我蝦老人家,無同理心,你自己都會老等等,我帶住個仔唔想鬧交,但我最後都係忍唔住,你第收聲喇,持老賣老,怕熱咪搭的士囉,

水晶宮

彤彤希希 發表於 19-7-16 13:29
排隊撘紅van,我同仔排第一,前後唔駛5分鐘巳大約有十多人排我後面,係依個時候,有6個大約五十多歲的人企係 ...

排隊係社會秩序,唔係老就唔駛排隊,我講完後,竟然其中一個女人講粗口鬧我,你依種人小心生仔無屎忽,我一聽到依句,立即發火,用粗口鬧返佢第,重鬧左句死廢老,唉,當下真係好火,我個仔見到我咁惡,完全呆哂,由上左車嘈到我倆母子落車,落左車後班老人重係車上手指指,我係車外加多句你第趁早喇(emoji)我真係好嬲,我都無錯,我只係選擇唔出聲,就要咁樣比人閙

大宅

我明呢種情況,而家都好多人恃老賣老,又有啲冇搞清楚情況就鬧人,關愛座已經係一個好例子

不過喺個囝面前就 真係會唔知忍唔忍好
平平穩穩又過一日

水晶宮

bubblesb 發表於 19-7-16 13:33
我明呢種情況,而家都好多人恃老賣老,又有啲冇搞清楚情況就鬧人,關愛座已經係一個好例子

不過喺個囝面前 ...

係,我真係忍住,因為我同仔一齊,直到有個老女人鬧我,你依種臭x生仔無屎忽架,我即刻着左火,重要係仔面前用粗口閙返佢,我真係後悔唔控制好自己

wcpcelia    發表於 19-7-17 11:28

大宅

排隊撘紅van,我同仔排第一,前後唔駛5分鐘巳大約有十多人排我後面,係依個時候,有6個大約五十多歲的人企係 ...

你嘅遭遇好慘,好無辜

大宅

嘩,好慘,硬食,鬧返轉頭一定比人話,唔鬧又好氣頂

公爵府

2024年龍年勳章

小巴唔會讓囉,老人家大哂咩,怕曬搭的士啦

子爵府

鄧你慘丶但點解你後面D人唔幫你鬧返佢地?但又鬧你?

水晶宮

flowerlala 發表於 19-7-16 13:42
嘩,好慘,硬食,鬧返轉頭一定比人話,唔鬧又好氣頂

最後悔係,我係仔面前講粗口同鬧左句死廢老(emoji),當時後面d人以再無話我,只係班老人(6個),不停咁鬧我,唔識尊重老人家,你自己都會老,你識唔識咩叫同理心,係6個輪住講,唔停咁閙

男爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

回覆樓主:

呢種情況真係會好嬲

我諗我會帶住小朋友逃離現場算

wcpcelia    發表於 19-7-16 15:29

伯爵府

我覺得樓主你冇錯.佢要上咪跟我後面.睇下後邊D人俾唔俾佢上.
我一定擋住度門.
呢6個人5X歲係老人?有本事拎長者咭出嚟.呢D正粉人

水晶宮

missshasha 發表於 19-7-16 13:45
鄧你慘丶但點解你後面D人唔幫你鬧返佢地?但又鬧你?

後面D人話我點解你2個人排隊變8個,我答佢我唔識佢第,他們已沒有再出聲,只係班老女人鬧我話我見到佢有排隊(我係見唔到的)

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

我都曾經有類似經驗, 落雨, 一班老人家企了去老遠既簷蓬下, 我行埋車站係冇人架,亦望唔到呢班人企了去邊, 總之環顧四周係冇人。滂沱大雨, 我照企足5分鐘等車, 架車一黎, 班老人衝出黎, 反話我打佢地尖, 係咁鬧我! 我個下條氣唔順, 狀況同你一樣, 我拖住個仔, 我真係忍唔到, 鬧返佢地! 其實架車大把位坐, 亦夠位坐, 我地只係4個人, 後面亦冇人, 佢地自己唔排, 好意思鬧我地打尖, 真係氣結呀! 唔還口, 都對唔住自己! 不過我又冇講粗口 ,只係叫佢地不如返屋企排啦~ 影都唔見, 邊個見到你排隊?! 成程車佢地繼續鬧, 我地都費時彩佢地!
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

水晶宮

一隻鴨鴨 發表於 19-7-16 13:44
小巴唔會讓囉,老人家大哂咩,怕曬搭的士啦

係,我當時話佢第排隊係社會秩序,老一樣要排隊,怕曬就搭的士,點知比人鬧生仔無屎忽,我立即失左控

大宅

我明,俾人咁鬧,仲要話我個囝,真係忍唔到。點鬧都好,真係唔好鬧著屋企人

走咗去又即係好似我錯咁,但後面冇人幫你堅係慘
平平穩穩又過一日

大宅

回覆 彤彤希希 的帖子

最乞人憎就係呢種老人家... 恃老賣老... 其實樓主唔駛後悔... 你小朋友會長大... 遲早都要面對世界...
有時我會覺得... 教小朋友事事忍讓.. 反而令到小朋友容易比人恰..
必要時係真係唔可以鵪鶉..
(不過分寸要拿捏得好.. 我都努力學習中..)

水晶宮

199707100304 發表於 19-7-16 13:50
我都曾經有類似經驗, 落雨, 一班老人家企了去老遠既簷蓬下, 我行埋車站係冇人架,亦望唔到呢班人企了去邊, ...

唉,我就係衰講粗口,重要鬧死廢老,因為我聽到個句生仔無屎忽,我即刻癲左,我仔咪企係到囉,點會無屎忽

珍珠宮

彤彤希希 發表於 19-7-16 13:50
係,我當時話佢第排隊係社會秩序,老一樣要排隊,怕曬就搭的士,點知比人鬧生仔無屎忽,我立即失左控
...

唉,真慘
你後面啲人識得話你,之後又冷眼旁觀
真係無奈
我聽到呢啲說話都會失控
我好明白你

子爵府

tyyho1 發表於 19-7-16 13:53
回覆 彤彤希希 的帖子

最乞人憎就係呢種老人家... 恃老賣老... 其實樓主唔駛後悔... 你小朋友會長大... 遲 ...

Agree
教仔女真的不可事事忍,如果不還囗,D人會越走越悪同埋自己都會氣難下

子爵府

彤彤希希 發表於 19-7-16 13:50
...

佢地呢DX老,除左鬧呢句,仲有冇第二句?

首頁
12345...10

尾頁

跳至