自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

公爵府

2018復活節勳章

彤彤希希 發表於 19-7-16 14:30
佢第死都話有排(指住後面有瓦遮頭的地方),話我見到喎,重要6個都係老女人,我得一把口,個場面真係:igi ...

同佢講我就係睇唔到,你問下後面睇唔睇到

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

luckybaby2011 發表於 19-7-16 14:26
其實我都唔知帶住小朋友點做先好
你唔出聲、小朋友以為惡就得、出聲、又對駡
同埋好多人專揀單拖湊 ...

佢第鬧既時候,到我回應我都係理性既,直到我聽到佢鬧我仔,我就失控喇

男爵府

樓主好慘,不過我覺得既然唔想鬧都鬧左
事後就同仔仔講番點解自己咁嬲
同佢講媽咪做左個錯誤示範
一齊諗下如果再有下次點樣可以應對得好d

不過老實講,在於大人角度黎睇
D老人家咁無理取鬧,恰人恰到上心口
真係唔小佢地都對唔住自己

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

missshasha 發表於 19-7-16 14:29
回得好,佢地有冇返去排隊?

仲話我厚多士,你都有得坐,做咩要多事?
我:人地唔出聲,唔代表你地啱,係怕咗你地。
佢地:後生女,唔好蝦人年紀大。
我:你地年紀唔係大我好多,諗嘢仲細我好多。
我地買餸搭呢架小巴等好耐,好多人都趕時間返屋企煮飯,呢班人明顯係出街玩,仲好意思打尖鬧人
小巴司機最後出聲叫佢地排隊

水晶宮

Yuki_Yeung 發表於 19-7-16 14:30
我都好憎呢d老人家,一定會話番佢,但唔會鬧或者講粗口,因為一講其他人可能會話我蝦老人家。我會睇佢講咩 ...

我初初係答得好理性㗎,叫佢第唔好恃老賣老,排隊係社會秩序,老都要排,點知佢第越閙越興奮,鬧埋我仔

男爵府

2018復活節勳章

mercurycc 發表於 19-7-16 14:22
EQ要好好先做到。

因為你鬧佢 佢一定話你蝦老人家

你笑住黎串佢~ 反而佢會唔覺得你係串緊佢

水晶宮

彤彤希希 發表於 19-7-16 14:33
佢第鬧既時候,到我回應我都係理性既,直到我聽到佢鬧我仔,我就失控喇
...

明吖、做人阿媽既底線、你咁大個仔企係度、佢地把口真係毒

公爵府

非常同情你的遭遇,比我都會回敬佢地,不過我平時唔講粗囗,所以亦不怕會"唔小心"地講左粗口

公爵府

2018復活節勳章

彤彤希希 發表於 19-7-16 14:35
我初初係答得好理性㗎,叫佢第唔好恃老賣老,排隊係社會秩序,老都要排,點知佢第越閙越興奮,鬧埋我仔
...

呢d人明知唔講道理,我講完想講嘅野就當佢透明,同佢鬧落去都冇意思

不過我覺得你後面嘅人好賤格,又要鬧你比人打尖,但知道唔關你事又唔幫口,好賤格

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

彤彤希希 發表於 19-7-16 14:35
...

俾我會拉呀仔埋佢去度話:有架,要屙篤比你歎嗎?
你若盛開, 蝴蝶便來!

大宅

luckybaby2011 發表於 19-7-16 14:26
其實我都唔知帶住小朋友點做先好
你唔出聲、小朋友以為惡就得、出聲、又對駡
同埋好多人專揀單拖湊 ...

咪係

而且我又好火爆⋯⋯ 真係好鬼難忍

最冇品係呢啲以持住自己乜乜物物喺度蝦人
平平穩穩又過一日

水晶宮

gunpowder 發表於 19-7-16 14:33
樓主好慘,不過我覺得既然唔想鬧都鬧左
事後就同仔仔講番點解自己咁嬲
同佢講媽咪做左個錯誤示範

我回家之後,有同仔仔講返,因為我仔係內向,怕事型,所以佢好驚,我話佢知講粗口一定係唔好,但係因為當時是佢第打尖,又不停咁鬧,鬧到媽咪聽到佢鬧埋你,我一定要努力保護屋企人,所以我先還擊,我仔再問我,我頭先好驚會打交,我答一定唔會,媽咪有界線,只動口不動手,之後我仔又走左去砌Lego了

水晶宮

Yuki_Yeung 發表於 19-7-16 14:40
呢d人明知唔講道理,我講完想講嘅野就當佢透明,同佢鬧落去都冇意思

不過我覺得你後面嘅人好賤格,又要鬧 ...

佢第唔敢出聲,個6個老女人好堅,又大聲,又一輪咀

大宅

認識瑞士牛牛第二回

聽到都覺得好嬲!

樓主你錯唔晒, 好好同仔仔解釋返就可以,

伯爵府

彤彤希希 發表於 19-7-16 14:30
佢第死都話有排(指住後面有瓦遮頭的地方),話我見到喎,重要6個都係老女人,我得一把口,個場面真係:igi ...

你答佢呀嘛「我見到成條街好多人,唔止6⃣️個,咁係咪個個都排緊隊?你又唔識我,點解你會覺得我知你排緊隊?」

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

男爵府

2018復活節勳章

彤彤希希 發表於 19-7-16 14:17
多謝你,唔好彩再遇到真係要保持冷靜

明白到自己小朋友俾人講真係會好嬲~
但你一出粗口 旁邊總會有D路人甲乙丙丁話你蝦老人家

所以下次點都要禁住自己 唔係唔鬧
係要俾佢地知 自己有幾衰

我試過果時大肚搭地鐵 放工時間多人
有個亞叔(拎住罐啤酒)鬧個後生仔撞佢背囊, 個後生仔都同佢講左SORRY
個亞叔重有不斷用粗口鬧人 話 依家果D都唔知咩後生, 讀屎片架 XYZ

之後我忍唔住
係~ 就係讀屎片就知係人多地方要忍讓;
就係讀屎片 先會知唔係句句粗口就唔等如自己岩;
就係讀屎片,先唔會大庭廣眾嘈之巴閉呀!

亞叔想出聲 XYZ我, 附近D人已經叫佢收聲
落車我老公問我做咩咁激動, 我話我一D都無激動WOW~ XD

水晶宮

超級特務 發表於 19-7-16 14:40

我唔敢,會嚇死我仔

子爵府

超級特務 發表於 19-7-16 14:40

我都會咁答

公爵府

2024年龍年勳章

其實成件事人多蝦人少,六個唔易對付,加上你有小朋友,唔可以硬碰硬,後面有車就算啦,不過當時情況,正常人會罵番佢地囉。

有次排隊上小巴,有一個人打尖,即刻叫佢排隊。

首頁
23456...10

尾頁

跳至