烹飪搵食

跳至
[菜式] 沙律同好會  

首頁
12345...7

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

rose-mag 發表於 19-7-16 15:51
我自從陀個女開始好鍾意食沙律,結果女而家大個咗都係好鍾意食沙律,午餐好多時我都係會自製沙律,一家四口 ...

我呀,我呀,我超級喜歡食沙律不過來來去去嗰幾款,特別喜歡食rocket 同baby spinach 多數用olive oil 做dressing 咋,食完salad 成個人好舒服呢

伯爵府

回覆樓主:

我最近都愛上食沙律,不過我就冇乜咁多變化,同係最基本嘅果 d,我鐘意食蛋,所以一定有隻烚蛋,食完個沙律好飽。

我懶,只用現成沙律醬,見你自製沙律醬都唔係好複雜,有個蠢問題想請教,不過我真係唔識,你指嘅橄欖油係咪有分 for 沙律,我本身煮餸係用橄欖油,係咪唔一樣?

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

yummy

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

kyk 發表於 19-7-20 02:30
我最近都愛上食沙律,不過我就冇乜咁多變化,同係最基本嘅果 d,我鐘意食蛋,所以一定有隻烚蛋,食完個沙律 ...

我自從結婚就開始留意標籤同食物營養嘅問題,陀細B開始因為有妊娠糖尿,對食物選擇就更挑剔,營養師教用最簡單材料煮食,當時我睇好多有開書籍、雜誌同網上資料,又識人係做餐館嘅,佢地一致話其實沙律醬唔多健康,自己整其實唔難,我發現原來係可以咩都唔落(不過就幾dry吓),連油份都可以冇,我好鍾意就咁生食kale同生菜。可以落醋/檸檬汁/乳酪/果汁代替,以前我出果個帖有講過,之後呢個我整到都會講下。

橄欖油有好幾種,其中最多人用Extra-virgin olive oil,呢隻係最優質嘅橄欖油,適合用作沙律油或低溫煮食,由於煙點低,呢種橄欖油係唔適合高溫或長時間煮食,例如炸嘢就唔好。你通常用嚟點煮?

而家我用橄欖油多數係整沙律或者整pesto sauce,醫生介紹我老公用酪梨油(即牛油果油),話比橄欖油好。

呢篇解釋不同橄欖油
https://www.oliveoilmarket.eu/the-difference-between-different-olive-oils-for-salads-and-cooking/

呢篇講橄欖油同酪梨油嘅分別
https://michaelkummer.com/health/diet/avocado-vs-olive-oil/

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

fatmousechai 發表於 19-7-19 15:42
我呀,我呀,我超級喜歡食沙律不過來來去去嗰幾款,特別喜歡食rocket 同baby spinach 多數用olive oil 做d ...

你D生果好吸引!我都鍾意落生果,睇下屋企有咩就落咩,橙、西瓜、紅莓乾都有用,加少少葵花籽或者芝麻都好正。

王國長老

回覆樓主:

田園沙律
生菜,紫椰菜,蕃茄,麵包乾,芝士碎
調味:橙汁,檸檬汁,鹽,胡椒粉,橄欖油

王國長老

回覆樓主:

田園沙律配鹽酥雞

伯爵府

rose-mag 發表於 19-7-20 23:31
我自從結婚就開始留意標籤同食物營養嘅問題,陀細B開始因為有妊娠糖尿,對食物選擇就更挑剔,營養師教用最 ...

唔該晒,好清楚!
我用緊果隻 olive oil 係 for 煮食,咁我買 extra vigrin olive oil for 食沙律,我去 look 吓牛沙果 醬先,牛油果我都鐘意撈沙律食。不過我嫌醋同檸檬汁太酸,個人唔太 like!

大宅

rose-mag 發表於 19-7-16 15:51
我自從陀個女開始好鍾意食沙律,結果女而家大個咗都係好鍾意食沙律,午餐好多時我都係會自製沙律,一家四口 ...

支持賣相好吸引!即刻收藏左

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

rose-mag 發表於 19-7-20 23:34
你D生果好吸引!我都鍾意落生果,睇下屋企有咩就落咩,橙、西瓜、紅莓乾都有用,加少少葵花籽或者芝麻都好 ...

你嗰啲好多花款呢,其實我喜歡berries 但近日食少咗因為怕農藥同防腐劑,nuts 我都喜歡加呢

王國長老

回覆樓主:

羅馬生菜,烤雞肉,藍莓,芝士碎
調味:鹽,胡椒粉,芝麻油

王國長老

回覆樓主:

今日淨番烤雞肉唔多,黑莓美金$4兩盒共12安士,一半加落沙律度,藍莓仲有少少淨,揾到個牛油果加埋落去。

調味又係最簡單鹽,胡椒粉同油。

王國長老

回覆樓主:

今日豪呀,因為牛扒特價買咗幾塊,煎完加埋落沙律度。

羅馬生菜,長豆煮一煮落冷河,斜切一兩刀,甘筍刨絲,調味有鹽,胡椒粉,蒜粉,洋葱粉,芝麻油

水晶宮

rose-mag 發表於 19-7-21 00:25
田園沙律配鹽酥雞

請問鹽酥雞點整?

王國長老

EstrellaDamm 發表於 19-7-26 15:17
請問鹽酥雞點整?

雞脾肉或雞胸肉切塊(一口大小), 用鹽,胡椒,生抽,酒,五香粉,地瓜粉醃一小時,再每塊雞沾地瓜粉,等返潮後,落油鑊炸至金黄撈起,再翻炸一次至脆,乘熱灑少少鹽胡椒粉五香粉(試味先), 有新鮮羅勒就放落鑊炸一炸,放落去一齊食,就係台式食法。

記住要用地瓜粉,粗粒更脆。

EstrellaDamm    發表於 19-7-27 09:55

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

王國長老

回覆樓主:

寶貝女話呢款好食,要我再整
羅馬生菜,紅蘿蔔絲,西蘭花(先滾水煮熟), 加咗黄肉桃同鹽焗南瓜籽
調味:鹽,胡椒粉,蒜粉,洋葱粉,芝麻油

大宅

rose-mag 發表於 19-7-29 10:54
寶貝女話呢款好食,要我再整
羅馬生菜,紅蘿蔔絲,西蘭花(先滾水煮熟), 加咗黄肉桃同鹽焗南瓜籽
調味:鹽, ...

未試加黄肉桃去沙律,咁又甜又咸?

王國長老

laijenny99 發表於 19-7-29 11:43
未試加黄肉桃去沙律,咁又甜又咸?

冇問題架,其實鹽唔會落太多,平常都有時會加乾果或生果,好食架。蘋果,啤梨,橙,雪梨同雜菜沙律幾夾味,就算落埋ceasar salad dressing都冇違和感,我呢度有d salad kits有好多材料,其中有乾果有nuts, 食落好好味,口感豐富添。其實差咗d蛋白蛋,加隻烚蛋或水煮蛋會好d

首頁
12345...7

尾頁

跳至