自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

sako 發表於 19-7-17 02:10
書冇特別平到,又遠又逼又要入場費,去過幾次唔去了。

我還想去看下,因想買特價嘢,但又好驚會有突發事發生,自己都唔係好識處理,書展有事想走都不是易事,都未試過去書展要左諗右諗安全問題,煩惱中

複式洋房

回覆 sako 的帖子

其實香港讀書風氣已經很差,遠不及內地。從前旺角的樓上書店、文史書店、二手書店都不能生存。大學生的水平也一代不如一代。記得當時在大學改卷,系主任要求我放鬆尺度,還語重心長地說:"無辦法,即使怎樣降低標準,仍追趕不了水平的下降!"因此,返回正題,能帶兒女逛書展始終是很好的事。不過要有風險的準備,早去早回,快去快回,遇到宣傳時要懂得回答子女的問題。

男爵府

doctor_cola 發表於 19-7-17 02:28
回覆 sako 的帖子

其實香港讀書風氣已經很差,遠不及內地。從前旺角的樓上書店、文史書店、二手書店都不能 ...
鍾意睇書既人已經好少了,有啲人買書,看幾頁就唔睇,有人直頭講我知佢只係想買,唔會睇的。
冇得同大陸台灣比啦,有次我介紹同事睇一本台灣文筆比較好既普通愛情小說,佢同我講睇唔明,因為啲字好深唔識讀唔識解,橋段稍為寫得長啲複雜啲就話完全唔知佢講乜。
佢DSE都有20分㗎

伯爵府

TAKTAKB 發表於 19-7-16 21:16
我都仲未敢同D小朋友講吾去書展
我有一個希望~D黑衣人從香港消失
...

Agreed...佢地咁擔心香港,送佢地入監倉,等佢地下半世唔駛愁

大宅

回覆樓主:

我同小朋友今日10:00去,打算3、4點走人(以往行到7、8點)。
今年唯有只行Hall 3, 放棄行hall 1,佢地應該是集中搞hall 1的三聯、中華和商務。

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

yuetmama 發表於 19-7-16 19:32
謝謝!
本來都想去逛書展一轉,依家都係...唉~
平日朝早去應該會好啲既
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

首頁

尾頁

跳至