懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家好,本人係新手爸爸,太太懷疑有了bb(綠d 雙線),但未100%確定,從而產生了以下幾個問題。

背景:太太係大陸人,我係香港永久性居民。家住太古,考慮去港怡、養和、聖保祿生bb。

問題1: 我想帶太太去做檢查,查一下是否有了bb,同埋身體狀況。有需要帶去私家醫院檢查嗎?還是一般診所就可以了?

問題2: 如果確定有了bb,而且係正常懷孕,優先考慮港島的醫院,港怡、養和、聖保祿,唔知大家有冇咩特別建議呢?

問題3: 如果確定有了bb,係香港做產檢+生bb(唔計懷孕補品),大概會用幾多錢?

暫時有呢幾個問題困擾住我,希望各位可以幫幫手! 唔該曬!!!

男爵府

TzeQ 發表於 19-7-16 18:26
大家好,本人係新手爸爸,太太懷疑有了bb(綠d 雙線),但未100%確定,從而產生了以下幾個問題。

背景:太 ...

純驗孕可以去普通科診所,不過佢都只會用驗孕棒驗,呢個程序你自己喺屋企都驗到

一係就等多兩,三星期去私家婦產科診所度睇,到時佢會幫你做超聲波就會照到BB 同埋心跳

想去港怡嘅話就要搵個有喺港怡掛單嘅醫生,去佢診所度做產檢,一直跟進直至生

香港做產檢有平有貴,平均當1000一次啦,成個孕期早期4星期左右睇一次,32週後2星期一次,36週後1星期一次,大約睇10次

如果要做T21/Nifty 嗰啲,即係驗染色體,性別,大約6000

中期做結構大約3000

私家醫院生BB,港怡嚟講順產約6萬左右,開刀就7,8萬....差不多都算係最低消費

複式洋房

super_cat 發表於 19-7-16 18:56
純驗孕可以去普通科診所,不過佢都只會用驗孕棒驗,呢個程序你自己喺屋企都驗到

一係就等多兩,三星期去 ...

因為太太用綠d驗了,驗了2日都係出了2條線,所以比較懷疑有了bb。

咁請問一下,點樣睇d醫生是否掛名港怡?網上找到這樣的資料嗎?

男爵府

TzeQ 發表於 19-7-16 19:04
因為太太用綠d驗了,驗了2日都係出了2條線,所以比較懷疑有了bb。

咁請問一下,點樣睇d醫生是否掛名港怡 ...

綠D 驗到有就應該真係有了,直接約2,3星期後去婦科診所做檢查啦

我諗可以打去港怡問吓有邊個醫生有喺嗰度掛單嘅,以我所知就有孫錫鴻醫生,高錦安醫生,劉佩琪醫生,王偉明醫生,楊穎兒醫生,都聽過有喺港怡掛單

複式洋房

super_cat 發表於 19-7-16 19:12
綠D 驗到有就應該真係有了,直接約2,3星期後去婦科診所做檢查啦

我諗可以打去港怡問吓有邊個醫生有喺嗰 ...

唔該曬啊!

我宜家都好頭痕,唔知搵邊個醫生好。。。網上大家的意見又唔係好多,有d不知所措。

因為屋企人一係就大陸出世,一係就政府醫院出世,冇私家醫院經驗,所以特別迷茫。

加上家住太古,港怡,養和,聖保祿都比較近,所以考慮呢3間

男爵府

TzeQ 發表於 19-7-16 19:16
唔該曬啊!

我宜家都好頭痕,唔知搵邊個醫生好。。。網上大家的意見又唔係好多,有d不知所措。

養和同St Paul 都比較多醫生掛單,基本上係港島區最common 嘅兩間

養和就人比較多,港怡就新同清靜啲

複式洋房

super_cat 發表於 19-7-16 19:30
養和同St Paul 都比較多醫生掛單,基本上係港島區最common 嘅兩間

養和就人比較多,港怡就新同清靜啲

我有d想帶老婆去卓越檢查一下,睇下約高醫生 or 方醫生

男爵府

TzeQ 發表於 19-7-17 00:03
我有d想帶老婆去卓越檢查一下,睇下約高醫生 or 方醫生

約太太7/8week先去睇,會好好多,應該聽到心跳
太早未必聽到~

問題3: 如果確定有了bb,係香港做產檢+生bb(唔計懷孕補品),大概會用幾多錢?

懷孕無咩補品要食,通常3個月前食葉酸食到生
過左3個月可食dha

1k左右

複式洋房

PhoebeChan333 發表於 19-7-17 00:14

約太太7/8week先去睇,會好好多,應該聽到心跳

宜家追溯翻,應該係6月20幾中了,到依家應該係大概4w左右,如果冇估錯的話⋯⋯

男爵府

TzeQ 發表於 19-7-17 00:16
宜家追溯翻,應該係6月20幾中了,到依家應該係大概4w左右,如果冇估錯的話⋯⋯
...

唔系甘計 太太last m 系幾時?

複式洋房

PhoebeChan333 發表於 19-7-17 00:17

6月3號,最後一次來。。。
因為我同太太只有係6月21果晚冇做避孕,然後就中了。。。

男爵府

PhoebeChan333 發表於 19-7-17 00:17

上次月經完左,到而家相隔左幾耐?
就系bb幾week (月經準+排卵準 可以計到bb而家幾大)
除非遲排卵,個胎就會細d

男爵府

TzeQ 發表於 19-7-17 00:19
...

甘而家應該系6w2
你book 下星期/下下星期去產檢啦~
到時會聽到埋bb心跳ga la
如果中間有流啡,好痛,就即時入醫院check la

複式洋房

PhoebeChan333 發表於 19-7-17 00:21
上次月經完左,到而家相隔左幾耐?
就系bb幾week (月經準+排卵準 可以計到bb而家幾大)
除非遲排卵,個胎就 ...

佢月經一向都唔係十分準,所以我地好多時都會主動避孕,但係呢次有d意外。。。
佢係6月3號開始來m,貌似來了四日就完了

伯爵府

TzeQ 發表於 19-7-17 00:19
...

如果真係6月21號中,7月5日就4w,今日7月17日大約是5w5了。
一般7至8週照第一次超聲波會見到心跳同埋睇下胎size同位置係咪正常。

複式洋房

ipcs 發表於 19-7-17 00:43
如果真係6月21號中,7月5日就4w,今日7月17日大約是5w5了。
一般7至8週照第一次超聲波會見到心跳同埋睇下 ...

甘我呢兩日book定先!

男爵府

TzeQ 發表於 19-7-17 00:33
佢月經一向都唔係十分準,所以我地好多時都會主動避孕,但係呢次有d意外。。。
佢係6月3號開始來m,貌似來 ...

甘book 月尾去睇啦,差不多7,8week

複式洋房

PhoebeChan333 發表於 19-7-17 01:07
甘book 月尾去睇啦,差不多7,8week

其實去confirm 有冇bb,系唔系唔需要去睇婦產科醫生?

伯爵府

TzeQ 發表於 19-7-17 07:26
其實去confirm 有冇bb,系唔系唔需要去睇婦產科醫生?

普通科西醫通常會用驗孕棒驗孕,驗到陽性就出封懷孕證明畀你,但無得照,如果唔急排政府醫生做早孕期唐氏綜合症篩查,其實等到7週幾搵婦產科照超聲波,照到有就順手問醫生出張懷孕證明也可以。
又或者去某d診所(好似卓越)有得做抽血驗hcg翻倍,要分兩日隔48小時抽兩次血,睇下hcg升得好唔好去證明懷孕。

複式洋房

ipcs 發表於 19-7-17 07:41
普通科西醫通常會用驗孕棒驗孕,驗到陽性就出封懷孕證明畀你,但無得照,如果唔急排政府醫生做早孕期唐氏 ...

好!甘我今日睇下可唔可以book到

首頁

尾頁

跳至