夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

子爵府

回覆 gigiwww 的帖子

你可能啱啱生完,啲hormone影響,又未適應到新角色。我自己生完頭半年,都好燥狂,對個女好有耐性,但對C6就好唔順眼,但其實我C6係好肯幫手,由我坐月開始晚晚都起身幫手餵奶,只係嗰段時間就睇佢好唔順眼
你係咪打算做FTM?如果你覺得自己唔適合全職湊仔,不如你請人湊,自己去返工,但想講一樣辛苦,因為夜晚都要靠你哋自己,因為工人都無可能二十四小時幫你湊,我唔知你係咪係全無準備下要接受小朋友來到這個世界,但小朋友已出世,你都要慢慢調節吓自己

大宅

回覆 HOPEFORBB 的帖子

佢頭半個月可能仲好新鮮 肯半夜起下身 但之後都係得我自己搞掂 所以頭一個月我每逢到6,7點就開始好驚 好怕到夜晚 因為一到夜晚 我就覺得無人會幫到自己 上兩個星期我感冒又遇著黎m 真係好攰又好痛 c6講到好好 話佢訓床邊 等佢睇住呀b同餵奶(呀b已經戒左夜奶,通常5,6點先再食)但點知,呀b半夜紮醒 佢5理(我起身比奶咀佢),跟住5點幾醒要食奶 佢又5理 我一起身就好躁叫佢訓返入面我餵奶 佢又真係入返去訓 天呀!佢已經無返工 日抖最多換下片 有乜理由會攰過我 佢有話過下個月去請工人 等我之後返出去做嘢 問題已經唔係請唔請工人 係我對呢個人感情好淡!日日都總有嘢睇唔順眼

男爵府

戒咗夜奶就會好d,媽媽加油

Heman2001    發表於 19-7-17 11:23

子爵府

畀面勳章

頭半年係非人生活,之後你再望返轉頭,你就會覺得一切都是值得的。。

別墅

gigiwww 發表於 19-7-16 21:43
我同我老公結婚差不多兩年 我上年又半意外地有左 到兩個月前生左之後 惡夢從此開始 我真係好怕bb喊 又好無 ...

冷靜d呀呢位靚太,荷爾蒙影響非同小可,我知呢刻叫你放鬆好難,如果你先生可以幫到一陣或者仲有心已經好好。千祈唔好好似我咁鬧走左個老公。。。你睇佢唔順眼就自己行開,冷靜下。到你成日話得佢多時,佢只會慢慢咩都唔再做,你放手由佢湊下,你先可以有時間抖下,唔好拉得自己太行,加油!

大宅

可唔可以輪日夜班 佢負責朝早 你負責夜晚

大宅

回覆 cholewong29 的帖子

係呀 真係好好多 但我老公份人係完美主義者 成日都想人跟佢嗰套行 我湊緊b時成日指指點點 又乜又柒咁 真係好煩 其實每個人湊b手法唔同 點解係要我跟佢行 至慘佢又得把口 又唔見佢做

大宅

回覆 jeremylui83 的帖子

希望真係啦

大宅

回覆 wkl552 的帖子

好似頭先咁 佢知我唔開心呢 就會好積極加 又幫手洗碗 又幫手抱b 沖奶 整沖涼d嘢 但過多一排 佢又打回原形 我就係好唔鐘意佢呢個心態!大家都無乜耐性 佢唔鐘意餵奶 就逃避 懶唔想起身 又逃避 呀b喊 又剩係識叫我 我呢?我無得逃避加 我避左就真係無人理呀b 點解唔可以公平d 女人就一定要湊細路?

大宅

回覆 s_for_samantha 的帖子

佢如果肯既 我就無禁嬲喇!日頭大家一齊起身 佢買早餐我餵奶 食完個早餐就掛住煲片 一係就打機 我都想有自己私人時間!我都想得閒膚下媽屎 我地夜晚先幫呀b沖涼 佢就偏偏呢個時間搞公司嘢加!日頭禁得閒唔整 係要嗰段時間整 其實你唔想幫呀b沖涼可以直接講 唔洗做禁多呢d嘢

別墅

gigiwww 發表於 19-7-16 23:13

好似頭先咁 佢知我唔開心呢 就會好積極加 又幫手洗碗 又幫手抱b 沖奶 整沖涼d嘢 但過 ...

人無完美,佢肯幫下你已經唔錯,真既。我老公一次夜奶,沖涼都無試過,衫亦無買過比小朋友,奶亦唔識沖,片有屎一定比返我換,我地仲分房訓因為佢怕BB喊好噪。所以你老公算係咁。難聽d因為我地係媽媽,因為我地愛BB愛老公,有d野無得太計較,畢竟你地都係岩岩做人父母,比d時間大家適應。唔好鬧佢咁多,鬧得多佢都會唔開心,我唔想你好似我咁後悔咋。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

當年我生大果個,得我們兩公婆自己湊,老公半夜有起身幫手,但事實佢日頭仲要番工,都好辛苦架,之後我提出自己一個搞掂晒,叫佢照瞓。
其實過渡期,必經階段,個個做父母都經歷過,自己亦盡量放鬆下,唔好衡量邊個做多做少,否則會越唸越唔開心,大家都係為頭家付出的。

媽媽加油

瑪瑙宮

其實佢抽時間陪到你都好好, 但唔好諗住佢會幫到大忙, 大家都係由唔識湊 BB 開始.

BB 淨係食同瞓, 換片片沖涼, 尼段時間係最易湊. 適應左就無咁忙亂. 慢慢黎喇.

我自己湊 B 都好好笑架. 我初時唔識湊我又緊張大師, 佢喊我又喊, 我重會打電話比呀媽求救, 佢就話睇下佢做咩喊喇, 係咪片濕, 係咪飲水, 咁我就去睇下咩原因喊喇, 親戚又話我應該聽得出喊聲係需要乜野, 我真係分唔到喎 諗番我都覺得好好笑.

BB 最緊要食好瞓好保持清潔, BB 無病就得架喇, 其實唔係好複 ge 事.

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

媽媽,我都是過來人,頭2-3個超辛苦,是媽媽才會明白同感受到
等BB 介左夜奶,你就可以訓多小小。慢慢好過來

我自己系人奶媽,在精神好差時,我就唔會餵人奶,開支奶粉比佢,偷一餐奶時間去訓,
總之BB訓,你就盡量訓,休息下
精神唔好,情緒就唔好,之後就脾氣唔好,辛苦及傷害到自己及家人

一切盡量放輕一點,我而家回頭看以前的自己,都覺得自己好傻,迫到自己太緊

媽媽共勉之,唔開心,上來講,好多過來人會支持你。加油

男爵府

以前幾乎9成夜奶都係我起身開奶、餵奶、掃風,因為我超級鍾意聞我女果陣BB味,好快2個幾月已戒夜奶... 放工返到屋企,我就乜都爭住做,換片、餵奶、抱抱、玩,除左沖涼,呢個我外母爭住做,我只係企旁邊引阿女笑~

男人既角色其實好重要,但呢個同性格有關,只能同樓主講係要時間適應的,慢慢黎,放鬆d~

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔好自己諗得咁灰

大宅

我覺得你情況有錢的話請個工人幫下手4500,你們未準備好要BB,既然有了就好好珍惜,也包括你身邊的人,錢解決到的問題其實唔係問題

大宅

知道呀!我會慢慢看化 為左個女

大宅

回覆 babuyeung 的帖子

多謝安慰!我會好好學習點同佢相處

首頁

尾頁

跳至