自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

捉得好

水晶宮

winwin417 發表於 19-7-17 12:06
無,香港無交過犯返大陸,但大陸交過幾次犯俾香港

因為有基本法, "合資格 "被引渡返香港既香港人, 自回歸以黎共有2XX 多人.
相反, 因為冇條例, 香港從來冇犯交返比大陸. 即係話, 同樣地如果係大陸, 台灣, 澳門既犯, 成功逃脫黎左香港, 只要唔係香港犯事斷正, 大家都吹佢地唔脹. 頂多告佢過期居留.......

珍珠宮

牛年勳章

Kittymummy 發表於 19-7-17 10:19
有D 野好快會發生, 反果班人他日必定會後悔當日所反既野.

我都相,到時d人就後悔莫及!

大宅

返大陸係最蠢,週圍都係監控鏡頭,有心點會揾你唔到

別墅

wingwings 發表於 19-7-17 11:52
今次政府提出修定逃反條例只針對性地增加可移交的地方:中國大陸、台灣、及澳門。
*不是討論政治*
...

係,你啱,今次只針對澳門台灣大陸,解決英治時期留底嘅歷史問題
我主要想講法律要與時並進,越完善對我黎講係越安全

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

畀面勳章

PCCW2319 發表於 19-7-17 09:09
其實個疑犯係咪以為修例“壽終正寢”, 佢返國內就唔會被移交返香港受審???
...

其實有一點很可悲的事實,大陸很少會拉到犯後唔交返畀香港。但同樣的事情,如果香港人在大陸殺了人,然後走返返嚟香港,就算拉到人,若要交個犯返大陸,都會阻滯重重, 所以話香港可以成為逃犯的天堂,某一個程度上是對的。

水晶宮

446948 發表於 19-7-17 12:09
佢應該係無錢去其他地方先返大陸, 返大陸最快捷方便嘛! 最起碼唔駛買機票吖!
...

或者passport過期, 只有回鄉證
天空之城, 快樂之地

侯爵府

winwin417 發表於 19-7-17 12:06
無,香港無交過犯返大陸,但大陸交過幾次犯俾香港

咦,我意思係同妳一樣喎。睇真D!

大宅

yiyiau02 發表於 19-7-17 12:24
係,你啱,今次只針對澳門台灣大陸,解決英治時期留底嘅歷史問題
我主要想講法律要與時並進,越完善對我黎 ...

安全對每個人標準都唔同,大陸的陽光司法安全嗎?當然,唔否認大陸已經進步咗好多,但好多時存在貪污,政治等案,都係投訴無門,官官相衛的
毒奶粉原告變被告
豆腐渣工程至今還真相未明
被自殺
.......
這些政治大於法律,可信嗎?

別墅

wingwings 發表於 19-7-17 12:35
安全對每個人標準都唔同,大陸的陽光司法安全嗎?當然,唔否認大陸已經進步咗好多,但好多時存在貪污,政 ...

你又話唔講政治 ,咁你依家又講緊嘜
我住係香港,係香港出生讀書工作成家立室,我只係想香港可以繼續成為全球最安全成市

大宅

yiyiau02 發表於
你又話唔講政治 ,咁你依家又講緊嘜
我住係香港,係香港出生讀書工作成家立室,我只係想香港可以繼 ...

珍珠宮

櫺囹桼 發表於 19-7-17 08:35
元朗洗頭仔捅死17歲青少年,內地向港方移交逃犯

罪有應得
萬物皆空,因果不空

男爵府

我記得港龍空姐嗰個殺人犯,好耐至捉到,喺上面同人生埋仔了!

子爵府

回覆樓主:

謝謝分享

翡翠宮

keikeicat 發表於 19-7-17 13:27
我記得港龍空姐嗰個殺人犯,好耐至捉到,喺上面同人生埋仔了!

好似判左終身監禁

伯爵府

回覆樓主:

抵死

子爵府

banbanmm 發表於 19-7-17 12:27
其實有一點很可悲的事實,大陸很少會拉到犯後唔交返畀香港。但同樣的事情,如果香港人在大陸殺了人,然後 ...

似乎好多香港人都唔介意呢一個事實

首頁

尾頁

跳至