自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

mctl1995 發表於 19-7-17 13:41
今日見到即係返工時間,其實好多人都未瞓醒或者攰,每個人都有需要坐嘅理由,又唔駛話人cheap同無父母教嘅 ...
無家教係講緊第二樣野...講個細路唔見野,家長屈補習班攞左,(你講咩呀?)

我試過攞住5袋野,我更加唔會坐啦...

伯爵府

我唔會坐關愛座,坐其他位時就睇心情而決定讓唔讓,要坐自己諗辦法

琥珀宮

Macusmama 發表於 19-7-17 13:42
我夠知啦, 只不過眼見好慘.我生了二胎,也足月的.
你覺得人慘啫,或者人哋唔想坐,點知啫?都係嗰句,有需要佢自然會出聲,或者你可以正義地幫佢出聲架

伯爵府

Angel_Rose 發表於 19-7-17 13:13
為左一枝筆,死咁多細胞日日嘈生曬,可能得佢本人先覺得值得

可能佢每日就係不停計較呢樣,計較那樣 浪費人生都唔去做多啲有意義嘅事。

大宅

Macusmama 發表於 19-7-17 09:07
我見大肚婆好大個肚,都有9個月了...D人都唔讓..坐....坐係度D人係25-3X歲的人,全打開眼的...我望住佢地D視 ...

吓 我大肚九個月 都不知幾多女人 (目測4,5x)嘅女人唔讓係咪就係呢的媽媽教到小朋友唔讓呀
不過反而係男人讓多
如果我攰我一定會搭的士 or 坐倒頭車去總站 make sure有位先上

珍珠宮

我喜歡企中間,側邊會比人撞死,由其是到九龍塘...

伯爵府

Macusmama 發表於 19-7-17 13:16
就係D家長唔好....可能再對上一代又係無家教,所以先出呢D壞左而無靈魂的人出來...

一個人肯改變自己都唔係一件容易嘅事,人生係點樣過,純粹自己選擇,正如有啲人買棵菜都斤斤計較

珍珠宮

graceyung 發表於 19-7-17 13:50
我唔會坐關愛座,坐其他位時就睇心情而決定讓唔讓,要坐自己諗辦法
我即程唔坐,費是煩...

大宅

tyyho1 發表於 19-7-17 09:34
你又知人地一定想坐?
我以前大肚搭車好多時都唔會坐...
咁其他後來上車既人會唔會覺得無人讓我呢?

我嗰陣都唔想坐 想練下大脾力易啲生嘛

珍珠宮

tansyneko 發表於 19-7-17 13:51
你覺得人慘啫,或者人哋唔想坐,點知啫?都係嗰句,有需要佢自然會出聲,或者你可以正義地幫佢出聲架

...
下次我會叫D男人起身比佢坐....所以咪講左囉...每個人觀點唔一樣...
我覺得佢慘,你唔覺得慘....每個人FEELING不一樣的...呢D咪觀點同角度唔一樣...
你唔可以話我錯喎...

珍珠宮

Sweetiess 發表於 19-7-17 13:25
係, 我都試過...大肚時大約7-8個月, 肚真係大容易倦要坐, 都有人同我爭位坐...
...
有時mtr都算,做產檢等叫名,又多人時,班老公都照霸住個位,好彩次次產檢時,老公/奶奶會陪我,等果時會易過啲,有啲大肚婆自己一個黎產檢,果啲就辛苦好多啦

大宅

jumphigh 發表於 19-7-17 10:43
講得啱 我大肚时肯讓座嘅好多係貌似地盤工人嘅男士

係呀係呀 真係

珍珠宮

babybabyu 發表於 19-7-17 13:54
一個人肯改變自己都唔係一件容易嘅事,人生係點樣過,純粹自己選擇,正如有啲人買棵菜都斤斤計較 ...
就係教育問題...正如我公司都有大陸人,不過只可以ACCEPT一D有外國受過教育的人先可以入職...

大宅

Angel_Rose 發表於 19-7-17 14:00
有時mtr都算,做產檢等叫名,又多人時,班老公都照霸住個位,好彩次次產檢時,老公/奶奶會陪我,等果時會易過啲, ...

我都試過 一排診所櫈 媽媽個袋 爸爸個袋 戰利品 爸爸坐得衰 蹺腳坐用咗個半位 成排櫈坐哂 香港人嚟㗎 一定唔係冇教育嘅人士

珍珠宮

babybabyu 發表於 19-7-17 13:54
一個人肯改變自己都唔係一件容易嘅事,人生係點樣過,純粹自己選擇,正如有啲人買棵菜都斤斤計較 ...
改係好難的...因為佢係屋企每天都受呢種野...

珍珠宮

asusual 發表於 19-7-17 14:03

我都試過 一排診所櫈 媽媽個袋 爸爸個袋 戰利品 爸爸坐得衰 ...
咁好心情掃完貨先黎做產檢 @@
佩服呀,我就累到基本上邊度都吳想去咁濟

大宅

asusual 發表於 19-7-17 13:58
我嗰陣都唔想坐 想練下大脾力易啲生嘛

我臨生時都有行下樓梯... 練下力...

男爵府

Macusmama 發表於 19-7-17 13:46
無家教係講緊第二樣野...講個細路唔見野,家長屈補習班攞左,(你講咩呀?)

我試過攞住5袋野,我更加唔會坐啦.. ...

我無講過無家教。『你講咩呀?』
你睇下自己寫過咩

我拎兩袋啫,拎住5袋我會叫老公車我

珍珠宮

asusual 發表於 19-7-17 14:03

我都試過 一排診所櫈 媽媽個袋 爸爸個袋 戰利品 爸爸坐得衰 ...
甘我都試過,即叫佢隻腳放第二度囉..

珍珠宮

mctl1995 發表於 19-7-17 14:10
我無講過無家教。『你講咩呀?』
你睇下自己寫過咩
當然啦,有錢更係坐私家車或坐TAXI啦...

係呀,我自己心想佢地係無家教呀....係真係無咩喎...

所以我又講,每個人FEELING唔一樣,觀點,角度唔一樣...我係甘想,SO.....

首頁

尾頁

跳至