自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

公爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

回覆樓主

呢d情況都好常見,好多時讓座的人都係比較年長,4-50歲左右

珍珠宮

JO_100 發表於 19-7-17 09:21
樓主你係同大肚婆一齐上車? 定係你上早過大肚婆?

講下上星期我發生嘅事, 我搭mtr 望下手機, 抬頭一看一個 ...
一起入車的...我通常一入車,會走去中間,那大肚婆企我隔離,係無人讓,佢地D人唔係望手機...因為我刻意每個位去望D人係度做D咩...好多都望正中間...但無人出聲...到左3-4個站,有人起身,個大肚婆即坐,佢個肚好大了,一定有8-9個月...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

我都發現越著越靚,就越唔會讓位

珍珠宮

kikitea 發表於 19-7-17 09:23
我個人認為大肚婆係需要坐低, 因為有時真係唔知架車幾時會無端端急停, 一企唔穩跌低, 就點都大件事過普通人 ...
對,自己大過肚,自己知道,個肚好大時,真係好重的,同好辛苦,我試過企一陣就想暈了...真係眼前一黑,好彩有人扶我...

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

自己係大肚婆個時會知道,真係唔一定有人會讓嫁,唔係奇事黎

珍珠宮

kimchimom 發表於 19-7-17 09:27
呢個堅, 我大肚個時有次收工搭MTR返屋企, 有個西裝男同我爭位坐, 重要一手霸埋隔離個位比佢個西裝朋友一齊 ...
講開西裝男,我成日覺得佢地得個殼嫁炸,除左你講果啲之外,小時候參加賣琪,永遠啲西裝男係吳會買琪嫁

伯爵府

2024年龍年勳章

有冇行去關愛座果邊?如果關愛座唔讓就有d過份,如果普通位都明白,有指定關愛座你唔行二步過去座,走黎呢邊叫人讓又講唔過啦,有需要請向關愛座埋手

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

JO_100 發表於 19-7-17 09:21
樓主你係同大肚婆一齐上車? 定係你上早過大肚婆?

講下上星期我發生嘅事, 我搭mtr 望下手機, 抬頭一看一個 ...

我正正就想咁講,之前我有遇過有位殘疾人仕,佢一上車,好多後生仔主動起身讓座,但佢話唔需要,話坐底左再站立,會更攰,佢選擇企。

之後車上有好多人,就啤住堆後生仔,話佢地掛住望手機

珍珠宮

奇異果小邱 發表於 19-7-17 09:29
我都發現越著越靚,就越唔會讓位
SO,我通常唔會坐,企中間多...D人好LIKE 企門口的,中間好多位可以企的...我會叫佢地行入D,D人就黑面...

大宅

Macusmama 發表於 19-7-17 09:21
一定唔會,我自己大過肚,唔知咩!...佢係著貼身吊帶仗根裙...個肚大到快生得了...除非佢生鼓賬..
...

你又知人地一定想坐?
我以前大肚搭車好多時都唔會坐...
咁其他後來上車既人會唔會覺得無人讓我呢?

珍珠宮

mongng 發表於 19-7-17 09:32
有冇行去關愛座果邊?如果關愛座唔讓就有d過份,如果普通位都明白,有指定關愛座你唔行二步過去座,走黎呢 ...
佢係企係近車門第二三個位之間,我唔見個二邊頭二個位有貼關愛座,所以我無出聲...

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

我好怕d人因為我大肚有讓座壓力。
早期我搭巴士,冇人睇得出我大肚冇人讓。後期我覺得辛苦就搭的士返工。
你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

tyyho1 發表於 19-7-17 09:34
你又知人地一定想坐?
我以前大肚搭車好多時都唔會坐...
咁其他後來上車既人會唔會覺得無人讓我呢?
因為有人落車,佢即坐落去了...

男爵府

我見過睇落50左右女強人款坐東鐵,有個八九個月大肚婆企響我隔離,個肚向住佢,佢真係若無其事咁
不過又有時見D長者上車,車廂都坐咗八九成人,佢坐普通位,關愛坐吉的,過一兩個站已企好多人了,關愛坐都吉的!

子爵府

Macusmama 發表於 19-7-17 09:27
一起入車的...我通常一入車,會走去中間,那大肚婆企我隔離,係無人讓,佢地D人唔係望手機...因為我刻意每個位 ...

咁就吾係幾好! 太大個肚我睇見都擔心.

所以大家記住要教仔女讓坐, 佢地大左才會讓座. 身教是十分重要!

珍珠宮

算啦,只係呻下,見到有甘既情況...有時覺得D男成客可悲...忘了說,二排坐係度的9成你男人喎...
坐MTR有好多野睇...

子爵府

Angel_Rose 發表於 19-7-17 09:31
講開西裝男,我成日覺得佢地得個殼嫁炸,除左你講果啲之外,小時候參加賣琪,永遠啲西裝男係吳會買琪嫁
...

同感, 西裝友好 孤寒!

男爵府

呢d場面見慣了...
後生仔見到大肚婆會扮瞓覺或者打機望唔到
讓座既多數都係c6或者外傭,大陸人就一dd

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

之前大肚都唔係個個都讓比我

我又覺得讓咪讓

唔讓佢地都有權坐嘅

伯爵府

Angelice-BeBe 發表於 19-7-17 09:32
我正正就想咁講,之前我有遇過有位殘疾人仕,佢一上車,好多後生仔主動起身讓座,但佢話唔需要,話坐底左 ...

我都試過讓比亞婆,佢話第三個站就到但唔想坐,因為坐左好慢先起到身,寧願企近門口,但又企正我前面,下個站上車d人勁望我,幾驚比人影相

首頁
12345...16

尾頁

跳至