自由講場

跳至

首頁
45678...16

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

我試過38W,當年要入屯門同朋友食飯,我由尖東上車,企到總站,有個女仔二十頭,同男朋友講不如起身讓坐,個男仔打機無望過一眼就話要讓你自己讓。其實我無諗過要人讓我,有人讓我都會講好多聲唔該你,但作為二十出頭後生仔,把口咁講說話,我登個女仔慘 有個咁嘅男朋友。

伯爵府

babybabyu 發表於 19-7-17 12:31
我試過38W,當年要入屯門同朋友食飯,我由尖東上車,企到總站,有個女仔二十頭,同男朋友講不如起身讓坐, ...
而家D後生仔女.....唉...無眼睇啦...
所以而家D教育....

叻到無人有...睇下而家甘亂就知啦...
間直比個LIKE 你們

子爵府

Macusmama 發表於 19-7-17 12:35
而家D後生仔女.....唉...無眼睇啦...
所以而家D教育....

其實而家好多家長思想好有問題

複式洋房

Macusmama 發表於 19-7-17 09:07
我見大肚婆好大個肚,都有9個月了...D人都唔讓..坐....坐係度D人係25-3X歲的人,全打開眼的...我望住佢地D視 ...

我都係8個半月D人只會眼望望
我見有位諗住行過去點知啲男人同我爭住搶

珍珠宮

2019新春慶豚圓

babybabyu 發表於 19-7-17 12:39
同意呀,好似我咁,兼職做補習社,有個細路好混亂嫁,啲文具成日亂pat,有一日佢媽話佢琴日吳見左枝筆,要補習社搵返出黎,否則賠返比佢,個女係你嘅,整吳見啲野又係你個女,吳見左野你乜吳係問返你個女放左係邊度嫁咩?叫啲吳關事嘅人賠償係咩道理?

子爵府

Angel_Rose 發表於
同意呀,好似我咁,兼職做補習社,有個細路好混亂嫁,啲文具成日亂pat,有一日佢媽話佢琴日吳見左枝筆,要補習社 ...

因為果啲人睇到自己好大,又好睇得失,覺得係人地問題,自己無問題咁樣 咁佢地下一代教育出來係什麼樣子。。。

伯爵府

我十年前大肚都已經冇人讓啦!
我當時冇工作,
係非繁忙坐巴士或MTR
都試過有 菲傭及普通話人讓座比我,
本地人冇讓過囉。
我大肚時時常不適,
所以都盡量小出外。
而家我仔仔好主動
會讓座比有需要人士

子爵府

Angel_Rose 發表於
講開西裝男,我成日覺得佢地得個殼嫁炸,除左你講果啲之外,小時候參加賣琪,永遠啲西裝男係吳會買琪嫁
...

我舊同事講過咪以為著西裝就係好人,呢句好中
通常d 西裝友, OL格衰過地盤佬多多聲

伯爵府

babybabyu 發表於 19-7-17 12:39
OH, you're right!

珍珠宮

回覆樓主:

我而家唔會讓,你問我會俾你坐。

我試過讓俾人反問

讓唔讓都好,冇必要迫人

大宅

回覆樓主:

其實有時係d老人家同大肚婆唔坐, 我自己試過幾次讓座比佢哋, 有d就話下一個站落車, 唔洗坐;有d就話, 膝頭唔好, 坐低咗, 一陣仲難起身, 又唔坐
我自己見到會問佢哋坐唔坐?佢哋話唔坐, 我就唔起身架喇
我自己大肚時, 從冇諗要過人哋讓, 我甚至有人讓都唔坐, 我已經一日坐到黑, 係地鐵企下都冇問題!

男爵府

2019新春慶豚圓 開心吸收勳章

我見大肚婆好大個肚,都有9個月了...D人都唔讓..坐....坐係度D人係25-3X歲的人,全打開眼的...我望住佢地D視 ...

算啦
唔係必定要讓
我大肚到9個半月,開始放產假前一星期先多人讓座
唔好諗必然就會開心好多

珍珠宮

2019新春慶豚圓

babybabyu 發表於 19-7-17 12:56
因為果啲人睇到自己好大,又好睇得失,覺得係人地問題,自己無問題咁樣 咁佢地下一代教育出來係 ...
咪就係囉,同埋一枝筆炸喎,值幾多$要令到佢日日係度提住叫人搵叫人賠呢?為左少少$的一枝筆係度勞勞嘈嘈,都已經比個家長親自入黎補習社度搵,佢都吳肯,堅持我們搵,學老板話齋,一定係響補習社整吳見嫁咩?吳比佢係學校度整吳見嫁?好彩依個麻煩人補左一個月就無補了

子爵府

2019勳章

Macusmama 發表於 19-7-17 12:29
我無話唔比你發言喎,你咪發囉...
Good,

伯爵府

Angel_Rose 發表於 19-7-17 12:53
同意呀,好似我咁,兼職做補習社,有個細路好混亂嫁,啲文具成日亂pat,有一日佢媽話佢琴日吳見左枝筆,要補習社 ...
呢D咪個父母教到佢甘...日後唔見左D野,又係個間公司問題...
如果我係間公司,我下個月唔會收佢做STUDENT 囉...

伯爵府

回覆樓主:

三胎都冇乜人讓, 大陸人同埋香港阿叔會讓, 或者上咗年紀的香港阿嬸有時也會

最深刻有次抱住bb, 行埋去個位度, 有個中年男人爭位坐, 仲要同佢貌似十二三歲嘅仔一齊霸兩個位, 佢老婆見到識做叫佢起返身, 但個男人仲要話佢個仔想坐, 佢老婆再出聲佢先至畀我坐, 當然我有講唔該

子爵府

Angel_Rose 發表於 19-7-17 13:02
咪就係囉,同埋一枝筆炸喎,值幾多$要令到佢日日係度提住叫人搵叫人賠呢?為左少少$的一枝筆係度勞勞嘈嘈,都已 ...

我係隔離鋪都見到個極品 真係想像到而家啲後生仔點解會咁極端,同埋乜野都怨點解自己無,要計較得失放到無限大

珍珠宮

2019新春慶豚圓

kecyc2003 發表於 19-7-17 13:01
我舊同事講過咪以為著西裝就係好人,呢句好中
通常d 西裝友, OL格衰過地盤佬多多聲
...
係呀,當時遇到個好惡死的OL,只係問佢買吳買,佢勁惡勁大聲話,吳買呀!走開呀!吳買咪吳買囉,想嚇死人咩

男爵府

我39週嘅肚都冇人讓座啦,地鐵好少人讓,巴士就通常會讓,其實唔推開我已經好好。而且讓座嘅通常係工人姐姐或者帶住小朋友嘅媽媽。

大宅

2019新春慶豚圓

mongng 發表於 19-7-17 09:32
有冇行去關愛座果邊?如果關愛座唔讓就有d過份,如果普通位都明白,有指定關愛座你唔行二步過去座,走黎呢 ...

早上返工時間大把後生仔女坐住關愛座都唔讓

首頁
45678...16

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊