時政擂台

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

JM諗既招數可能真係會用

信報財經新聞

警隊內部倡噴顏色液嚇「暴徒」

因反修例觸發的示威活動持續升溫,更引發多次警民衝突,民建聯立法會議員蔣麗芸昨天促請警方,暫停向或會影響公共安全的遊行發出不反對通知書,首當其衝的可能是民陣發起的7月21日金鐘集會。據了解,4個警察評議會職方協會前日與警務處管理層會面時亦討論到有關問題,惟他們直言執行難度頗高;至於實施戒嚴傳聞,職方表示會上未有提及,強調目前情況未至於要戒嚴。
4個警察評議會職方協會前天跟警務處處長盧偉聰、副處長(行動)鄧炳強以及行動處處長蕭澤頤會晤,其後流出的「會議紀要」顯示,職方要求管理層不要調派沒有足夠裝備的CID(刑事調查隊)到前線。因應連登討論區成為反修例運動的大本營,不少集會、眾籌活動均在該網上平台醞釀,職方促請封查連登載有鼓吹暴力示威、武力對抗警隊的內容。
職方代表又建議盡快引入以「顏色液體」識別疑人的策略,把這種物料混入胡椒噴劑,示威者一旦「中椒」將「水洗唔清」,料可起阻嚇作用。根據會議紀要,管理層承認近期警民衝突源於政治問題,警隊不能獨力解決,並提到若要控告抗爭人士「暴動罪」,根本毋須定性相關公眾活動為「暴動」。警隊向律政司幾經周旋,才成功把涉嫌包圍灣仔警察總部的示威者,由原本控以「在公眾場所行為不檢」改為告「非法集結」等罪名。
本報向當日與會的職方代表了解,有成員證明大部分內容屬實,但期間並無談及周日沙田新城市廣場衝突的戰術運用,故不存在盧偉聰所指「清場目標係希望進行拘捕提高士氣,可惜並不成功」或「使用了錯的戰術」這些說法。
據悉,儘管警隊管理層在會面中承諾,職方提出的所有可行建議都會考慮,然而,高層除了同意在非執行驅散、拘捕行動時,盡量維持最低限度前線警力外,始終未有總結出能解決現時困局的辦法。至於未來是否發出遊行不反對通知書,職方透露雙方有研究,但認為要拒絕一場集會舉行,須顧及警務處過去一直容許和平示威的慣常做法,而近期發生的激烈衝突只由一小撮「暴徒」挑起,貿然禁止個別團體的申請,恐防激發更多人上街,惟他們提議在批准遊行集會時,可加入前設及條件。
對於警隊內部傳出有人發動罷工,「要挾」管理層必須保障前線警員的人身安全,消息指的確有部分警員「會呻下」,不過只是向管理層以「發晦氣」形式表達,相信未有大規模的請病假,甚至以請辭控訴的舉動。
#余錦賢 #時事評論 #香港脈搏 - 警隊內部倡噴顏色液嚇「暴徒」

補充內容 (19-7-17 10:06):
"職方促請封查連登載有鼓吹暴力示威、武力對抗警隊的內容。"
呢樣唔明點解唔做

伯爵府

支持

男爵府

setrea 發表於 19-7-17 09:20

贊成呢個方法, 辨認到暴徒之外, 亦唔會比班人有藉口話使用 "過份武力" , 但我真係覺得警察無用過份武力, 相反係太就班BB, 令到自己受傷!

hungng    發表於 19-7-17 14:44

男爵府

其實ok架, 身有屎一定會走, 係自然定律.

珍珠宮

到時佢地唔只帶口罩,分分鐘包到變木乃伊出動,怕俾人噴到顏色。 不過到時無冷氣喎!

大宅

Good idea! 咁暴徒返到屋企慈父慈母可以憑顏色位置在電視認返個仔!

又可襯返主題"顏色革命"

男爵府

希望可以實行到

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

班曱甴越來越過份!贊成亂世用重典!

子爵府

回覆樓主:

呢招好,希望可以實行到。

公爵府

介款車噴左洗唔甩果d就最好

侯爵府

好媽媽勳章

贊成最好噴手腳,仲要幾日先洗得甩,睇吓有無咁易走得甩
開心每一天

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

我老公見六月嗰次衝擊已講話點解唔會有解款箱嗰d顏色粉末,一染上身唔易甩。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

係喎暴徒有用暴力先噴佢地啫,唔通好地地乖乖地都噴咩?

侯爵府

好媽媽勳章

CM0804 發表於 19-7-17 09:29
Good idea! 咁暴徒返到屋企慈父慈母可以憑顏色位置在電視認返個仔!

又可襯返主題"顏色革命"

好提議就噴黃色
開心每一天

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

最好幾個星期都洗唔甩,連學校鄰居都知佢地中意搞事

侯爵府

mmpo 發表於 19-7-17 09:35
介款車噴左洗唔甩果d就最好

無錯

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

贊成

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

罷工就唔會架喇。
支持警察hea做選擇性接call. 鐘意就等一個鐘或者等到第二日先黎處理案件,好似外國個啲甘【我地衣家無人派到過黎 或者你等聽日再打黎啦】
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

selinako^^ 發表於 19-7-17 09:39
係喎暴徒有用暴力先噴佢地啫,唔通好地地乖乖地都噴咩?

佢地又話自己路過都要比人噴架啦,大把籍口
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

水晶宮

大力支持

首頁
12345...6

尾頁

跳至