自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

adrainching 發表於 19-7-17 12:24
今年34歲,想轉行做護士,但會考英數都唔合格,係唔係一定要讀返毅進有 5科合格才可以讀護士課程?

如果我 ...

上仁安醫院網頁睇下。好似有護士讀

男爵府

回覆樓主:

好遲

珍珠宮

明子三十 發表於 19-7-17 12:30
無左護士學校之後, 護士已經轉爲學位化
唔夠資格, 無得讀
是否太遲, 係另一件事. ...

而家仲有護士學校

大宅

回覆樓主:

又話護士好缺人? 40歲都起碼有20年做喎, 咁都無人請?

伯爵府

想做就做
呢行長期要人

珍珠宮

my005 發表於 19-7-17 12:44
1.一路讀書考返好成績先,另又一路揾相關既工作做,要做得好出色,有晒讚揚信、提名信,咁醫管局護士學校可 ...

OU 今年開始Nursing General Degree 全部轉了SSSDP, 無自資學位。

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

唔夠學歷, 年紀又大(而家先入行黎講), 入到去做新人好辛苦, 都係算把啦2

子爵府

回覆樓主:

机会渺茫

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

CINDYC 發表於 19-7-17 17:58
OU 今年開始Nursing General Degree 全部轉了SSSDP, 無自資學位。

THANKS。

原來咁好呀。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

2019勳章

回覆樓主:

唔好介意,
學歷唔夠,
年紀太大,
基本上十分渺茫

大宅

2019新春慶豚圓

ccsweetbaby 發表於 19-7-17 18:52
唔好介意,
學歷唔夠,
年紀太大,

年紀大不是最大的問題。34歲本身有個學位在手可以去讀護士碩士入行。
學歷唔夠又年紀大才是最大的問題
cc

男爵府

2019勳章

我見養和有護士學校

男爵府

2019新春慶豚圓

今年34歲,想轉行做護士,但會考英數都唔合格,係唔係一定要讀返毅進有 5科合格才可以讀護士課程?

如果我 ...

唔好意思想問你讀護士出發點呢?
為錢?為件制服? 定為真心鍾意護士行列?

先唔好講你幾多歲同成績, 講心先..
有心唔怕遲好認同, 但你有冇了解過護士呢一行? 唔係你見到穿 1 條裙仔幫人打針就叫做護士, 背後有數不完的辛酸, 首先你要唔怕污糟, 你要唔怕屎尿血痰係最基本, 就算做到護士長呢個級數都要睇情況 幫病人換屎尿片, 你唔好以為有阿姐會幫手,阿姐都有阿姐嘅嘢做譬如話運送病人有人嘔要搞清潔 送什物送物資呢啲都係阿姐負責, 打針餵藥洗傷口呢啲只不過係最基本仲未講要入手術室方幫手面對生死, 家人壞住最大嘅希望送病人入嚟搶救, 你唔好諗住只係醫生嘅責任護士都要準備曬所有嘢, 除咗要面對反反覆覆嘅工作仲有好多文件要你搞, 你仲要面對家屬上司下屬 呢啲壓力 你又應唔應付得到? 要有準備日日加班嘅心情, 總之你做任何嘅一個動作同埋決定都要以病人行先, 任何嘅一分一秒都要易地而處, 真係做得到先好入 呢一行, 唔好因為錢如果唔係你會好痛苦害人害己,講完

子爵府

讀護士要睇好多英文,起碼要識背晒藥名,英文唔合格點得,遲我覺得唔算,護士呢行咁辛苦,應該唔會唔要人掛

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 熱血勳章 2016畫展勳章

回覆樓主:

不論EN, RN定診所護士,呢行唔啱你,認真。

大宅

2019新春慶豚圓

flyinsky 發表於 19-7-18 20:49
讀護士要睇好多英文,起碼要識背晒藥名,英文唔合格點得,遲我覺得唔算,護士呢行咁辛苦,應該唔會唔要人掛 ...

英文不合格,真係一個問題。大部分的文件都是英文。醫生處方一定是英文,藥物一定是英文,病名都是英文。護士寫牌板都是英文。
cc

大宅

2019新春慶豚圓

如果我 ...

毅進快都1.5-2年
再讀2年全日/3年兼讀

同埋好似都要1x幾萬左右

睇下有無時間同心機讀啦

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 認識瑞士牛牛第三回

40先入到行 佢地要返通宵 頂唔頂到?

水晶宮

2019新春慶豚圓 畀面勳章

回覆樓主:

睇完白色強人想入行????!!!!

男爵府

Flovena 發表於 19-7-17 17:50
又話護士好缺人? 40歲都起碼有20年做喎, 咁都無人請?

我都有同一個疑問
啲人唔係話一讀完即刻會有嘢做
一定唔使失業嘅咩

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊