自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

如有心服務社會,又唔怕辛苦,投身醫院健康服務助理員似乎最適合樓主!

大宅

我唔否定樓主有心,不過呢個年紀,呢個水平,唔好盲目堅持,真係無優勢,尤其英文係死症。

大宅

回覆樓主:

其實樓主34歲唔算遲,想入行都系可以的,有心唔怕遲,但你學歷夠唔夠最低收生門檻先?首先,我覺得你應該讀翻個pcw或者hw課程去私營院社或者政府ngo機構院社做嘢感受下自己系咪真系做得落先,我舊公司同事話之前有個過咗40歲嘅男同事

大宅

貓薄荷123 發表於 19-7-19 09:28
其實樓主34歲唔算遲,想入行都系可以的,有心唔怕遲,但你學歷夠唔夠最低收生門檻先?首先,我覺得你應該讀 ...

過咗40歲嘅男同事俾社處en課程收咗的,所以真系有心唔怕遲,不過也聽過我公司一個男en講佢讀en課程時有個同學仔會考0分的,0分本來應該入唔到去讀的,但人地系有院長嘅推薦信。所以樓主如果口才好好,又做到嘢,深得自己公司院長副院長喜愛的話,有佢地嘅推薦信,即使無五科合格絕對唔系問題,加油!

大宅

貓薄荷123 發表於 19-7-19 09:32
過咗40歲嘅男同事俾社處en課程收咗的,所以真系有心唔怕遲,不過也聽過我公司一個男en講佢讀en課程時有個 ...

冇咩可能喎
護士管理局範定要五科合格/22222先可以做登記護士
高考EEEE/33222先可以做註冊
除非佢公開考試後讀左d course有資歷架構程度3或以上(例如文憑/大陸台灣學位)
我估佢應該有讀果d course
唔係護士管理局發現,會成個課程唔批架喎

大宅

babyangie 發表於 19-7-19 10:12
冇咩可能喎

其實我都系聽我地個男護士講的,佢自己會考都系得幾分之喔,不過佢讀en個期系快差不多十年前的,佢讀護士前系兒童之家做,又系有院長推薦信,又或者個時社處課程要求無宜家咁嚴格掛,加上社處嘅門檻不嬲都低好多

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

adrainching 發表於 19-7-17 12:24
今年34歲,想轉行做護士,但會考英數都唔合格,係唔係一定要讀返毅進有 5科合格才可以讀護士課程?

如果我 ...

讀完毅進都只係5科2,仍未夠學歷讀護士(東華/ou/明愛都要16分或以上)
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

babyangie 發表於 19-7-19 10:12
冇咩可能喎

幾年前我有份second in,面試官系一個護士兩個社工,但佢地完全無問過相關嘅工作經驗啊工作方面嘅知識,只系問我同事上司之間嘅相處,又話有醫護工作經驗嘅會優先考慮,但其實收咗好多根本無做過呢行但有大學學位嘅人,完全無考慮過呢批人畢業後接唔接受到厭惡工作,所以真系唔知佢地以乜嘢為收生標準囖

侯爵府

yanbb12 發表於 19-7-17 12:28
有心唔怕遲,你仲好後生,就算過兩年先夠資格入行,你都仲有廿幾年做!
...

護士學校已經超齡,自資讀要考慮學歷&學費問題!

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

.

大宅

adrainching 發表於 19-7-17 12:24
今年34歲,想轉行做護士,但會考英數都唔合格,係唔係一定要讀返毅進有 5科合格才可以讀護士課程?

如果我 ...

去試啦!唔試幾時都遲

看看人地要求,看點做到啦!

子爵府

貓薄荷123 發表於 19-7-19 10:22
其實我都系聽我地個男護士講的,佢自己會考都系得幾分之喔,不過佢讀en個期系快差不多十年前的,佢讀護士 ...

就算社署門檻有幾低都好
Minimum requirements 都一定要過到nursing council 先會出到practicing cert架
否則就算讀完en course都唔等於係個EN
最多只可以話俾人知讀咗個en course架咋

大宅

fukuoka_saga 發表於 19-7-18 20:01
我見養和有護士學校

講真,養和護士學校會揀後生靚女

伯爵府

BK Milk勳章

我做elderly service,有D人會報保健員跟住入行,做一排機構肯寫recommendation就
去申請讀護士,當然名額都有限,但學歷唔夠的話都叫做有一個機會

大宅

iamcute_lala 發表於 19-7-19 07:36
我都有同一個疑問
啲人唔係話一讀完即刻會有嘢做
一定唔使失業嘅咩

話就話係60歲先退休,
但係護士要體力工作,上班要通宵輪班,工作環境急速高壓。真係要考慮一下係咪真係可以捱到60歲。

本人三十幾歲已經想早啲退休

大宅

又或者我提議考返個全科合格先,
再試下做一排健康服務助理,
去睇下自己係咪適合喺醫院環境工作。

我見有啲DSE grad 就係咁樣試下水溫先,
如果工作表現良好,部門經理會幫手寫推薦信去考護士學校

大宅

傻之達人 發表於 19-7-19 13:03
話就話係60歲先退休,
但係護士要體力工作,上班要通宵輪班,工作環境急速高壓。真係要考慮一下係咪真係可 ...

其實讀完出來去醫院實習辛苦小小,之後可去院社做,使鬼體力勞動咩,換片沖涼呢d有pcw做嘛,舒服過醫院好多倍,如果間院舍好做的話分分鍾做到退休添,滿六十歲後,也可以到私營老人院掛牌,其實護士真系唔休做的

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

cy101 發表於 19-7-17 12:26
真心講,遲!

大宅

我30+ 都啱啱報左HA既EN course
希望收我

首頁

尾頁

跳至