自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

mollybach 發表於 19-7-17 13:27
我都認為咁係對小朋友比較好,但老公嘅負擔就大咗,希望可以搵到份pt 夾到時間又幫輕到開支啦。
...

有d性格,習慣,態度搞唔好,第日你有時間有錢都唔易執達番。
做FT mum, 多時間陪伴佢,教佢,帶佢出入週圍玩下,個人都會開朗啲eq 高啲架。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

全職湊,自己同佢搞掂功課,效果一定好過功課輔導。始終1對1, 同1對5以上,已經差好遠。
不過咁,你話你仔可能有專注力不足,家長要有能力應付佢既情況先得,至少要識點技巧處理。若果你話自己都搞佢唔掂,咁真係要搵d專業既導師教,我會出去返工,平日功課輔導,另外搵私補每星期一至兩堂,當幫佢溫習。
另外,每日都咁遲瞓真係好影響,專注力同記憶力,返學只會有短暫記憶,影響學業。我會設限時,叫佢夠鐘就唔好做,遲交唯有比老師罰下,等佢知道功課要做快d,係學校抽時間做下功課,咁返到屋企唔洗咁趕。

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

其實我同你個CASE有D似,我女幼稚園讀長全日班,自理OK,但學業麻,佢小一時做野好慢,手冊日日抄唔齊,功課又慢,放學後做左D抄寫先,識個D做左先,唔識個D等我返黎教,大約9:30完成到,其實功課唔多,但我想佢識所以會教多幾次,但無奈佢能力資質有限,都係唔明唔識,温默書提前兩星期温都係得40分,老師知我有心機教佢,叫我見社工,跟住上左4堂點樣都有學習困難的小朋友,有教育心理學家跟佢,又有專注力訓練小組比佢,但評估完話佢無問題,學期尾第一次考試老師讀卷都跟唔到,老師話佢最後趴左係度,冇做,英文得10分,派成績表,成績差要見家長,老師要佢留一年班,我爆喊左,覺得唔係一分耕耘一分收穫,付出同收穫唔成正比,老師都知係佢唔得,上半年都仲適應緊,下半年才開始進入狀態,但撻極都撻唔著咁,我知佢差,但冇諗過差成咁,最後我接受現實比佢讀多年,老師比多次機會佢,我都好擔心重讀結果都係一樣,大家一齊努力啦,
之前睇另一個PO,狀元其實唔使點讀書,真係8成天份,2成努力就夠,我都好氣餒,好沮喪,好無助

禁止訪問

畀面勳章

大宅

奇異果小邱 發表於 19-7-17 14:29
我建議你唔好去呢間託管, 佢地無心教,或者無能力教,係會令小朋友好憎讀書同做功課(係功課、寫字同態度上明 ...

我都明白託管始終不及一對一,又或者自己跟咁好,所以想趁佢返學時間搵份pt 自己跟返,起碼唔會做到三更半夜,大家都精神疲勞呀。

珍珠宮

mollybach 發表於 19-7-17 12:50
學校老師有投訴佢嘅中、英文字寫得求其,空間感差,佢班主任話佢好文靜,守規矩但係自理能力低,寫手冊唔識 ...

不如你帶你囝囝去做評估先
再諗下一步

如果真係學障、讀障
我好建議家長自己報下course、學下點處理呢啲小朋友先
資源有限
又要去上密集課程
又要追返功課
如果全部外判,錢銀真係倒水咁
自己跟返,一來最清楚自己囝囝情況
二來就算外判補習,都要自己跟返默書

大宅

ka_hei 發表於 19-7-17 14:07
大仔言語障礙,細仔K3時老師發現他出現有問題,評估完傾向讀寫障礙,小一時功課都做好耐3-4個鐘先做完,有 ...

我嗰個仔就正正同你細仔一樣,一份生字做好耐,做下又玩下擦膠碎,又摵下手指皮⋯⋯要響後面睇實佢,久唔久問下佢做緊乜,先至回魂但係已經唔記得自己做緊邊到。
有問學校可唔可以安排同佢做評估,但係班主任好似同我遊花園咁,唔知係咪唔想開file多樣嘢處理呢
出去協康又6千幾,母嬰院又有排等,而家自己好似唔上唔落,進退失據。

大宅

luckybaby2011 發表於 19-7-17 14:34
你呢個迷思我都諗過、自己跟就辛苦囉⋯⋯
就算補習都要小班d, 一大班其實你小朋友學唔到之餘都有機會影響 ...

係呀,所以有時身邊親人唔明,認為一係放手由得佢錯,錯咗老師會指引佢;一係就轉校或者自己跟⋯⋯覺得我好似自尋煩惱。
而家進退兩難,自己跟但一定會好勞氣,我亦應承過阿仔教佢功課時盡量溫柔,但係有d嘢,時間耐咗你係會明嘅⋯⋯

外判比人,就變成佢搞到夜一夜先返屋企,乜都學唔到做唔到,然後返嚟又係我同佢戾鬥戾斯殺式溫習改正。
沒完沒了嘅感覺呀!

大宅

思澄爸爸 發表於 19-7-17 14:49
有d性格,習慣,態度搞唔好,第日你有時間有錢都唔易執達番。
做FT mum, 多時間陪伴佢,教佢,帶佢出入週 ...

咁的而且確,響我自己quit咗份pt 落手落腳跟佢所有事情,佢係開心好多,即使有時候我同佢溫功課好惡,但轉頭佢都會攬住我,呢份感覺好滿足!

大宅

mollybach 發表於 19-7-17 17:03
我嗰個仔就正正同你細仔一樣,一份生字做好耐,做下又玩下擦膠碎,又摵下手指皮⋯⋯要響後面睇實佢,久唔 ...

母嬰健康院過左6歲就唔會再幫你做任何嘢,第一班主任唔理,如果你係打電話去問,佢唔理,直接去學校搵副校長傾下再唔係社工都得,第二每年學校都會安排小朋友去做身體檢查,到時你一齊去見醫生或姑娘時講返情況都會寫紙安排排政府醫院做評估,你可以問下協康會有無得申請減免,因為佢課程好似經濟有困難佢可以申請減免,評估唔知有無得申請,你打去問下,未排到任何評估時,你可以留意返小朋友情況,如果功課上有困難,你又覺得佢做耐左個人好攰,雖然未做曬,但唔好免强,我嘅做法係寫紙仔比老師,同老師講小朋友已盡力,但真係好攰,所以做唔到

珍珠宮

mollybach 發表於 19-7-17 17:10
係呀,所以有時身邊親人唔明,認為一係放手由得佢錯,錯咗老師會指引佢;一係就轉校或者自己跟⋯⋯覺得我 ...

我覺得你已經有心想唔俾佢去嘅話,咪試吓,唔work先再去。

wcpcelia    發表於 19-7-18 10:46

大宅

theclacheng 發表於 19-7-17 15:02
其實我同你個CASE有D似,我女幼稚園讀長全日班,自理OK,但學業麻,佢小一時做野好慢,手冊日日抄唔齊,功課又慢, ...

我同你嘅case真係好似,我亦同阿仔班主任講可唔可以留小一,但老師話男仔話唔埋,將個留班機會放後一兩年再睇定d先。
我都好羡慕人哋d小朋友記性好、理解力高,如果自己嗰個都係咁,真係屋企和諧好多。
但係阿Q咁諗,其實只係學障,其他方面佢健健康康,行得走得,已經係好好,同我哋當初陀住佢哋嘅時候所期望嘅,無太多落差,其他嘅可以遷就可以配合嘅就由得佢喇。

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

mollybach 發表於 19-7-17 17:20
我同你嘅case真係好似,我亦同阿仔班主任講可唔可以留小一,但老師話男仔話唔埋,將個留班機會放後一兩年 ...

我係老師建議留班,吾係我要求,我都想留返個 quote 一兩年後,但老師話越細越好。

大宅

回覆樓主:

個字筆畫等寫錯唔好幫佢改正,照交比學校,等老師知道個問題所在,因為佢一寫錯部首或筆畫,我哋幫佢改正左,老師就唔會睇到佢有咩問題,慢慢嚟,佢唔識寫唔代表佢錯,係因為佢睇到嘅唔係我哋睇到嘅樣,佢睇到個個字,可以會變左一堆嘢或者係公仔,只要佢寫到個字睇到,就算出界都唔好刷走,因為佢無空間感,如果經常刷佢啲字,就變相更加無信心寫字,如果有啲字太多筆畫,佢寫唔到,你可以捉住佢隻手慢慢一筆一筆教佢寫,或者可以將啲字放大,等佢睇得清楚啲,加油呀!

大宅

ka_hei 發表於 19-7-17 17:26
個字筆畫等寫錯唔好幫佢改正,照交比學校,等老師知道個問題所在,因為佢一寫錯部首或筆畫,我哋幫佢改正左 ...

呢d毛病,我之前成日都犯,好執著佢有無出界、上中下嘅空間分配等等,成日都好火滾。
然後去聽下育兒講座,知道有時候佢地都唔想咁,亦明白語言係可以影響到小朋友心理嘅程度可以好大,自己開始學收歛。
如果字好多筆畫,我用三種唔同色嘅原子筆將筆畫寫出嚟,希望佢可以再清晰d每隻字嘅拆解。

大宅

回覆樓主:

因為佢哋都唔想,下下為左出界或裝字問題,可以由原本好親切嘅關係變到傷害母子感情,所以只要寫到個字,唔太過份我都唔會刷佢,因為刷得多佢都會失去信心

大宅

theclacheng 發表於 19-7-17 17:24
我係老師建議留班,吾係我要求,我都想留返個 quote 一兩年後,但老師話越細越好。
...

如果有得留,我會想一年班,打好個底再扶返佢上去,好過夾硬上小二小三,連加減都未打好個底就谷佢上去學乘除,其實好辛苦㗎。
今個暑假,我就係要教到佢d加減數穩固先得,仲要熟返哂小一嘅生字,然後再背乘數表,基本上,暑假係唔屬於佢㗎。

大宅

牛年勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我仔用"小學習字表" 個app, 逐筆跟, 雖然花時間, 但我見佢跟到個大概. 空間感仲要時間缲, 慢慢來

大宅

psac 發表於 19-7-17 17:43
我仔用"小學習字表" 個app, 逐筆跟, 雖然花時間, 但我見佢跟到個大概. 空間感仲要時間缲, 慢慢來 ...

我哋都有download 呢類app,不過整整下佢又分心搞咗其他嘢

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

識小朋友係託管負責人話唔好上,因為自己進度慢,又騷擾其他小朋友。

首頁

尾頁

跳至