懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

度頸皮厚,nifty T21又高風險,下一步應該做絨毛定抽胎水,好擔心(emoji)

男爵府

KeeWee 發表於 19-7-17 14:05
度頸皮厚,nifty T21又高風險,下一步應該做絨毛定抽胎水,好擔心(emoji)

抽羊水最準

伯爵府

抽絨毛或羊水要睇週數,我果陣16、17週抽羊水,醫院話我已過可抽絨毛週數了。

大宅

super_cat 發表於 19-7-17 14:36
抽羊水最準

羊水幾時可以做?

大宅

ipcs 發表於 19-7-17 15:08
抽絨毛或羊水要睇週數,我果陣16、17週抽羊水,醫院話我已過可抽絨毛週數了。
...

請問你係因為頸皮厚,所以要抽嗎?最後做咗邊項測試?

男爵府

KeeWee 發表於 19-7-17 15:12
羊水幾時可以做?

16週起....

聽啲JM講羊水先係100%準確
絨毛都無咁準

伯爵府

KeeWee 發表於 19-7-17 15:13
請問你係因為頸皮厚,所以要抽嗎?最後做咗邊項測試?

我陀大仔的時候喺政府OSCAR度頸皮和抽血,頸皮2MM是正常範圍,驗血報告指第21對染色體數字屬高風險1/21X定22X(唔太記得)咁,我當時的年紀計出來條數要細過1/250,當年2013年做非入侵性篩查都幾貴,最後我選擇喺威院抽羊水+$1800做快速報告,得出結果是BB無事。
第二胎OSCAR和Nifty在同一天做,Oscar度頸皮1.5MM,OSCAR無通知低要跟進,私家做NIFTY度頸皮1.7MM,報告也低風險就沒有再做其他測試了。
姑娘話羊水是100%準㗎

大宅

你而家幾多週?可以的話就盡快抽絨毛啦,唔使陀到16週先抽羊水,因為嗰段時間幾難捱

大宅

super_cat 發表於 19-7-17 15:15
16週起....

聽啲JM講羊水先係100%準確

Icic thx thx

大宅

ipcs 發表於 19-7-17 15:21

我陀大仔的時候喺政府OSCAR度頸皮和抽血,頸皮2MM是正常範圍, ...

1/21x 22x係咩嚟㗎?
姑娘度話差不多5,好高,另外nifty t21又係high risk 所以好擔心

大宅

jwingbb 發表於 19-7-17 15:23
你而家幾多週?可以的話就盡快抽絨毛啦,唔使陀到16週先抽羊水,因為嗰段時間幾難捱
...

我12 week,醫生又係咁講,但又有好大風險,真係好擔心,我好難有bb,抽絨毛政府0k嗎?

伯爵府

KeeWee 發表於 19-7-17 15:34
1/21x 22x係咩嚟㗎?
姑娘度話差不多5,好高,另外nifty t21又係high risk 所以好擔心
...

果個數字係百分比,我唔記得左係邊個數,醫院話我當時32歲要低過1/250先唔屬high risk,我個胎有唐氏機會率過左少少,為保險起見我去抽羊水。
你T21同Nifty做晒? 兩個test嚟

別墅

ipcs 發表於 19-7-17 15:37
果個數字係百分比,我唔記得左係邊個數,醫院話我當時32歲要低過1/250先唔屬high risk,我個胎有唐氏機會 ...

nifty 已包括 t21, 仲有t18, t13, t9, ...等等
樓主應該是指nifty 入面既 t21 係 high risk

大宅

我喺威院抽過兩次絨毛,打麻醉嘅時候係有D痛,但我覺得可以接受嘅,同埋一路會用超聲波mon住,確保唔會拮到bb,抽完都會再check一次bb心跳。
我當初都有掙扎抽絨毛定羊水,但威院幾個醫生都話其實風險係一樣,都係0.1%

大宅

ipcs 發表於 19-7-17 15:37
果個數字係百分比,我唔記得左係邊個數,醫院話我當時32歲要低過1/250先唔屬high risk,我個胎有唐氏機會 ...

我做左nifty pro, 其中有項T21 high risk ,同埋頸皮過厚,心情真係跌落谷底

大宅

tiredfatmama 發表於 19-7-17 17:10

nifty 已包括 t21, 仲有t18, t13, t9, ...等等

Yes yes

大宅

MJ1105 發表於 19-7-17 18:32
我喺威院抽過兩次絨毛,打麻醉嘅時候係有D痛,但我覺得可以接受嘅,同埋一路會用超聲波mon住,確保唔會拮 ...

請問你當時情況係點架?點解要抽兩次嘅

伯爵府

MJ1105 發表於 19-7-17 18:32
我喺威院抽過兩次絨毛,打麻醉嘅時候係有D痛,但我覺得可以接受嘅,同埋一路會用超聲波mon住,確保唔會拮 ...

我抽羊水都係咁,其實都只係痛一下,之後都沒有任何不適或流血,醫院仲開一日病假畀我休息。

伯爵府

KeeWee 發表於 19-7-17 18:35
我做左nifty pro, 其中有項T21 high risk ,同埋頸皮過厚,心情真係跌落谷底

事到如今,你都會再抽埋絨毛/羊水再算?

大宅

KeeWee 發表於 19-7-17 18:38
請問你當時情況係點架?點解要抽兩次嘅

係分別兩次懷孕,所以抽過兩次,我有遺傳病,有1/2機會遺傳比bb, 所以每次懷孕都要抽絨毛或者羊水。
我覺得真係打麻醉嗰下有D痛,抽完就冇乜嘢,當日會有一日病假,抽完嗰日我就全日瞓覺休息,第二日就正常返工喇。

首頁

尾頁

跳至