親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

公爵府

Sweetsugarwin 發表於 19-7-17 14:15
年尾想帶埋阿仔去日本試下滑雪, 有咩要留意? 大家有無經驗SHARE?
小朋友幾大?
初學滑雪揀個比較多初級雪道嘅滑雪場,小朋友細嘅話,盡量搵方便同設施齊備嘅,保暖要做足,初學請教練比較好,一開始就學好姿勢,容易上手

禁止訪問

禁止訪問

瑪瑙宮

大廚勳章

labyrinthwy 發表於 19-7-17 22:18
VIUTV見娜姐去二世古滑雪, 個環境好似幾好, 不過好似唔係太熱門, 上網好似好少有詳細行程可以參考到... ...

二世古滑雪簡直係去北海道滑雪嘅其中一個好常好熱門嘅地點啦。。。點會話唔太熱門啦?滑雪嘅行程其實冇乜得參考。。睇吓你係識唔識滑?需要找教練還是只係去玩呀雪。。有啲話說真正愛好者其實真係冇乜行程book幾日渡假村日日都係咁滑。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

禁止訪問

禁止訪問

瑪瑙宮

大廚勳章

Sweetsugarwin 發表於 19-7-18 10:50
我上網好似都少見有咩行程, 其實萬一阿仔唔鍾意滑, 可以有咩其他野做?其他地方行?

...

安排佢去星野度假村啦。。。鍾意玩雪大把地方滑。。。唔鍾意玩呢樣佢其實係渡假村好多活動適合小朋友。。。係價錢貴啲啫。。接受到就OK。。club med也可

wcpcelia    發表於 19-7-19 11:49
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Sweetsugarwin 發表於 19-7-18 10:50
我上網好似都少見有咩行程, 其實萬一阿仔唔鍾意滑, 可以有咩其他野做?其他地方行?

...

可能睇漏左,
見到台灣香港人多過旺角

別墅

seaheart88 發表於 19-7-18 10:53
安排佢去星野度假村啦。。。鍾意玩雪大把地方滑。。。唔鍾意玩呢樣佢其實係渡假村好多活動適合小朋友。。 ...
好奇一問, 其實呢D滑雪度假村通常會有咩玩?

瑪瑙宮

大廚勳章

若離子 發表於 19-7-20 23:04

你試吓求其search星野度假村去佢官網睇下囉。。都有唔同活動夏季同冬季唔同。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

Sweetsugarwin 發表於 19-7-18 10:48
小學ja, 係唔係d設備當地都布齊? 有無野要準備好d?
我意思嘅設備係講緊餐廳、診所(包括 physio)、滑雪學校、雪具租賃、直達巴士去機場或者附近大城市、等等,一般規模比較大嘅滑雪場都應該有,我咁提醒係因為有時有 d 好有經驗嘅滑雪人可能會推介一 d local 嘅細場,佢哋話平 d 人少 d 唔使同人逼,但嗰 d 細場有時交通唔方便,有時附近咩都冇,想食嘢都要去好遠,初學冇經驗嘅,我唔建議了

至於準備,如果唔想租衫,要自己帶夠保暖防風防水嘅衫,手套雪鏡頭盔面罩都要準備好,呢度好多 jm 話淘寶有晒,可以上去睇下

公爵府

...
冬天入得到滑雪場,基本上都係滑雪的了,如果到時真係唔鍾意滑,好多滑雪場都有一 d 冰雪相關嘅活動嘅,例如雪上電單車, snow shoeing,之類,或者浸下溫泉,呢度有介紹冬天嘅活動,可以參考一下:
http://www.nisekotourism.com/things-to-do/winter-activities

公爵府

若離子 發表於 19-7-20 23:04
例如呢 d:

http://www.nisekotourism.com/things-to-do/winter-activities

公爵府

labyrinthwy 發表於 19-7-17 22:18
VIUTV見娜姐去二世古滑雪, 個環境好似幾好, 不過好似唔係太熱門, 上網好似好少有詳細行程可以參考到... ...
二世古算係好熱門㗎啦,如果想聖誕去,3 月尾就要開始搶住宿,好多一開始 open booking,一日內就被搶晒,好誇張

公爵府

seaheart88 發表於 19-7-18 07:32
二世古滑雪簡直係去北海道滑雪嘅其中一個好常好熱門嘅地點啦。。。點會話唔太熱門啦?滑雪嘅行程其實冇乜 ...
係呀,我哋就係每次都 book 7 日,一日入,一日走,中間 5 日就日日都係滑雪,每日滑完雪就去浸溫泉,冇其他行程

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至