在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

我自問工作上盡責,平日做好晒自己份內事之餘,一有時間仲會幫埋同事手做野。但原來生咗細路嘅女人,無論幾勤力盡責都好,就係因為要兼顧小朋友,你嘅付出都係白費。
返工3年咁耐,生BB前未試過請假,就算大肚唔舒服都照返,話咩眾生平等,要我大住肚搬抬托,經常接觸化學物料,全部我做到嘅都做晒。放產假期間,仲要我不斷跟進其他同事啲野。生咗BB之後,請親年假都係個B病或者去健康院,夾埋10日都唔夠,病假都係2日。
但請親假話個BB病咗要同c6輪流照顧,老細就會諸多刁難,係咁問個BB咩病,點解會病、點解要我照顧⋯⋯ 原本抱住個心態都係打份工姐,肯批假嘅,點麻煩都算。

別墅

ORZ新抱 發表於 19-7-17 15:24
我自問工作上盡責,平日做好晒自己份內事之餘,一有時間仲會幫埋同事手做野。但原來生咗細路嘅女人,無論幾 ...

點知上個月收咗工接老細call期間,個B百厭差啲跌出BB床,為咗接住佢而整傷腰椎舊患,搞到椎間盤突出,行路都成問題,咁就放咗一個星期病假。

點知老細周圍唱我,話係我自己死攬住個B唔放,係要自己一個人照顧個小朋友而搞成咁。對於自己打電話嘅事隻字不提。仲係我病假期間,打黎催我返工,話如果我再放,就要通知上層,又話我啲工作積咗好多未清,搞到我冇辦法之下,唯有忍住痛返工,復工後同老細講,再整傷嘅話,我需要係腰椎位置鑲螺絲,所以希望派人幫手搬野,求其應承完,之後就冇再安排人手。仲將椎間盤突出等同於扭傷肌肉,話我搽藥油睇跌打咪得囉!當場經已冇野好講

別墅

ORZ新抱 發表於 19-7-17 15:37
點知上個月收咗工接老細call期間,個B百厭差啲跌出BB床,為咗接住佢而整傷腰椎舊患,搞到椎間盤突出,行路 ...

今個月個B中咗手足口病,搞到我都中招,呢兩個星期要放病假。病假期間不斷收到老細call 問身體狀況,如果miss call或者遲咗覆,又會奪命追魂call,係咁打黎,甚至搵埋其他同事一齊what’s app 轟爆你部手機。搞到唔敢瞓覺,瞓咗都唔敢瞓太淋,驚miss call。

昨日老細打黎,叫我要完全康復先好返工,費事我傳染俾同事,搞到佢要上報,仲話點解得我中招,c6冇中招,擺明係我又攬住個BB湊,點知今日打黎話我放病假影響團隊,搞到個運作出現問題。

但其實我只係一個小小嘅文員,而且office有成8個同事,少我一個真係有咁嚴重咩?仲話因為有個同事呢個星期都放緊侍產假,所以逼我盡快返工。

別墅

ORZ新抱 發表於 19-7-17 15:46
今個月個B中咗手足口病,搞到我都中招,呢兩個星期要放病假。病假期間不斷收到老細call 問身體狀況,如果m ...

老細仲話我淨係顧住盡媽媽的職責,冇去盡工作上的角色。宜家有份文件過晒期未交,解釋咗話一早做好咗,並且星期日已經交代同事幫我交,都仲要鬧。

跟著就話我唔應該自己湊B,要我將個B俾其他人湊,就算我99點樣疏忽照顧阿B都好,咪照俾佢湊。再唔係就叫我阿爸阿媽辭職唔好做幫我湊B。再再唔係嘅,咪請工人囉!但現實係個B宜家經已平日去育嬰園返學,接送我搞掂,並且唔影響工作時間添。而我呢種窮等人家,兩公婆都要出黎搵食,搵黎人工先得三k,只能夠住個劏房仔住,一家三口住都窄窄地,仲點再俾多個工人住?

同老細講完,仲要俾人話呢啲係藉口,究竟我可以點

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

正常呀,好多衰老闆,我一年先請一日病假都要問東問西~煩死人

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

ORZ新抱 發表於 19-7-17 15:52
老細仲話我淨係顧住盡媽媽的職責,冇去盡工作上的角色。宜家有份文件過晒期未交,解釋咗話一早做好咗,並 ...
搵過第二份工,祝福你找到正常老闆

男爵府

畀面勳章

走啦,搵過份,你老細都癲癲地!

男爵府

回覆樓主:

告佢家庭崗位歧視。。 不過如果只係文員就算 la. 揾過算把la

別墅

wmkcnw 發表於 19-7-17 22:05
搵過第二份工,祝福你找到正常老闆

其實我都有諗過辭職,但最頭痛係呢份係政府工,辭咗又好可惜,但唔辭我又好大壓力,我每日返工面對我老細又好辛苦,俾佢呢轉鬧完之後,我情緒壓力爆煲,喊咗成日去,覺得做完野仲要俾人鬧,我病假中就要我盡快返工,放侍產假果個就可以任佢放幾耐

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

ORZ新抱 發表於 19-7-18 19:36
其實我都有諗過辭職,但最頭痛係呢份係政府工,辭咗又好可惜,但唔辭我又好大壓力,我每日返工面對我老細 ...

你不孤單,我同你一樣,政府工壓力大,但唔敢辭職,因為未搵到第份工。
仲要成日俾人白眼,俾人寸: ”做政府工點都唔夠出面辛苦啦!” ”做政府工,邊會咁辛苦,你自己攞黎辛苦啫!”

大宅

wmkcnw 發表於 19-7-18 23:25
你不孤單,我同你一樣,政府工壓力大,但唔敢辭職,因為未搵到第份工。
仲要成日俾人白眼,俾人寸: ”做政 ...

x2 政府工的辛酸外人唔會明白

別墅

wmkcnw 發表於 19-7-18 23:25
仲要成日俾人白眼,俾人寸: ”做政 ...

太好喇,終於有人明白我,有時都唔明白,點解仲會有人覺得政府工係日日返工hea,冇野做,啲老細又正常

侯爵府

D 衰老闆係石爆出黎, 唔係點會唔體諒下D媽媽.

侯爵府

ORZ新抱 發表於 19-7-19 19:18
太好喇,終於有人明白我,有時都唔明白,點解仲會有人覺得政府工係日日返工hea,冇野做,啲老細又正常:thi ...
以前港英年代,公務員真係比較hea 和 有官威,而家有些老海鮮,都仲可以 hea 做。

但回歸後又審計,又問責,又lee又路,好多人入左黎政府都走返出去。
例如因為公務要出差,果d準貼只夠住賓館,女士真係唔敢住,唯有自己補貼。

我打算找到工,都唔做政府。

大宅

我都以為政府工應該幾好...原來仲恐怖

伯爵府

我自問工作上盡責,平日做好晒自己份內事之餘,一有時間仲會幫埋同事手做野。但原來生咗細路嘅女人,無論幾 ...

你老闆正人渣
惡人有惡報

伯爵府

太好喇,終於有人明白我,有時都唔明白,點解仲會有人覺得政府工係日日返工hea,冇野做,啲老細又正常:thi ...

政府工唔會炒人喎,洗乜驚佢呀,打紙調職啦再係咁寫信去高層度投訴佢啦

男爵府

你係請病假,係病假中係有期勞工法定保彰而你老細係無權係個時間致電你工作。而且你係政府department, 因你的工作及其資料有其所需保密性不能隨意在whatsapp 傾談工事,或發放資料含有市民資料的。其實可用相關條例你回應。佢身為上司係有其責任去評估人手及採取安排即佢要hands on 而令到唔會late. 問題係你老細自己無安排自己做同事既backup, 亦無做好BCP 人手primary 及secondary responsible party 佢應該fail 左政府department 既BCP,可以匯報俾上層,重有你可以以歧視家庭岡位來告佢,只需上平機會個網,上網已可submit 及有個case file number. 張呢個number 俾你政府HR department 然後同HR 講你file 呢個case, 政府內部所有internal performance rating 及complaint 都不能對外disclose, 所以唔會影響你第二時係外邊既見工,如果你老細夠膽去唱你,你可以告佢disclose data privacy. 其實你file 完平機會個number, 同complaint 佢,佢自己都一身蟻。你可以大返佢歧視。

伯爵府

你係咪搏緊升,所以咁聽話?

伯爵府

你係公务員定ncscs?

首頁

尾頁

跳至