醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

老人家生蛇,已差不多一個月,西醫針灸都試過幾間,可惜作用唔大,都係好痛,元朗區有無醫生介紹?

禁止訪問

大宅

回覆 callmebingbing 的帖子

已經痛到入咗急症室3次,私家診所睇了兩次,針灸針了六次,都無好轉。。。夜晚最痛,幾晚無瞓過,聽聞有火針可以止痛,香港好少有,知唔知邊度有?

公爵府

ngakitam 發表於 19-7-17 18:16
老人家生蛇,已差不多一個月,西醫針灸都試過幾間,可惜作用唔大,都係好痛,元朗區有無醫生介紹?
...

大宅

ngakitam 發表於 19-7-18 09:08

已經痛到入咗急症室3次,私家診所睇了兩次,針灸針了六次,都無好轉。。。夜 ...

之前屋企老人家又係生蛇 因為頭一個星期冇發出嚟 所以唔知係生蛇 睇咗西醫 中醫 骨醫 脊醫 入埋急症室 照咗x光大家都係話坐骨神經痛 不停加重止痛藥
老人家依然每一日都痛得死去活來 後來我哋揾左呢個醫師 佢一睇就話老人家係生蛇
然後佢幫者人家用火針針咗幾下
就已經冇乜事了

大宅

ngakitam 發表於 19-7-18 09:08

已經痛到入咗急症室3次,私家診所睇了兩次,針灸針了六次,都無好轉。。。夜 ...

我最記得嗰一日係星期六 我仲好擔心如果仲係好痛 星期日醫師放假 咁點算呢 但係嗰日針完已經d蛇已經死晒 星期一我哋再針多次 已經唔需要再去啦 之前嘥咗咁多錢 食咗咁多止痛藥 老人家又受苦
原來 一支火針針幾下就搞掂 所以我都講咗畀所有我識嘅人聽 原來生蛇唔使睇西醫唔使食止痛藥 只係需要用火針 馬上見效

男爵府

ngakitam 發表於 19-7-17 18:16
...

試下睇殷錦新
之前我爸爸生蛇睇拒好番

333s    發表於 20-6-18 15:23

禁止訪問

複式洋房

回覆樓主:

愈早睇醫生愈早開藥愈快好

我老媽果時一生完個醫生就即刻叫佢快快趣打生蛇針 好似千零鬆d 但要50後先打得

大宅

pocanhontas101 發表於 19-7-18 22:23
之前屋企老人家又係生蛇 因為頭一個星期冇發出嚟 所以唔知係生蛇 睇咗西醫 中醫 骨醫 脊醫 入埋急症室 照 ...

請問火針係咪好痛?可以介紹你個醫師給我嗎?

翡翠宮

$1300蛇針

大宅

陪月勳章 畀面勳章

請問生蛇後遺症,即神經缐痛如何醫治呢?我四月初生蛇,雖然蛇已醫治,但神經缐痛至今未好,西醫,中醫,針灸都試過,仍然痛,火針只對初生蛇有效,神經缐痛沒有作用的,請問有沒有好介紹?

男爵府

pocanhontas101 發表於 19-7-18 22:23
之前屋企老人家又係生蛇 因為頭一個星期冇發出嚟 所以唔知係生蛇 睇咗西醫 中醫 骨醫 脊醫 入埋急症室 照 ...

我媽都有這問題,可pm 資料嗎?

洋房

我最記得嗰一日係星期六 我仲好擔心如果仲係好痛 星期日醫師放假 咁點算呢 但係嗰日針完已經d蛇已經死晒 ...

在哪裡,可PM資料我嗎?

大宅

我最記得嗰一日係星期六 我仲好擔心如果仲係好痛 星期日醫師放假 咁點算呢 但係嗰日針完已經d蛇已經死晒 ...

可以pm資料嗎?謝謝你

複式洋房

回覆樓主:

我媽生蛇後超痛好似火燒~今日睇急症~都係開止痛~有咩科e生可以睇~不用老人家受苦

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

請勿在版面留下pm 等相關字句,否則本文將會被關閉,謝謝合作!
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

ygxwyq 發表於 20-1-3 21:17
50歲打後建議打生蛇疫苗$900
50歲前如果生過,好返都要打,因為係有機會復發

明白,唔該哂

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Heidiyi0998 發表於 19-12-23 23:16
我媽生蛇後超痛好似火燒~今日睇急症~都係開止痛~有咩科e生可以睇~不用老人家受苦
...
皮膚科,佢地應該分到
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

首頁

尾頁

跳至