懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

KILW 發表於 19-7-18 07:42
分別係遲定早知,咁一定唔會唔知嘅,即胎盤低一早唔知,可以唔洗等到照結構添,大出血流到一地時實知。
婦 ...

懷孕早期胎盤低係非常普遍,隨孕期增長同子宮下段形成,胎盤受牽拉上移,八成可以回復正常位置
醫學上到二十八周以後,胎盤下緣距離同宮頸內口少於七厘米,先診斷為前置胎盤

孕婦早產未驗b鏈,會生前打枝抗生素,減低胎兒受感染風險

可唔可以分享一下,懷孕早期驗到有b鏈,醫生有咩跟進?

有媽媽都分享過去私家驗b鏈,中咗醫生就開抗生素比媽媽食,食完再驗都係驗到有b鏈菌
之後再食多一個療程抗生素,仍驗出有b鏈菌
最後醫生都係話臨生前打枝抗生素,媽媽覺得白白食咗兩個療程抗生素.....

大宅

宮外孕唔一定痛到傻先知...係爆左先痛到傻,但爆左會影響下次懷孕。

有時第六週去照,目的係為左「排除宮外孕」,唔好等爆左先黎後悔

我覺得feel到胎動後(24週後),如果唔想既話,可以唔去私家照,因為好似樓主話齋有問題都係遲d知同早d知既關係,都係要生出黎...同埋到後期政府都覆得密,如果要私家公立兩邊走就有d累

別墅

MrsSilviaChan 發表於 19-7-17 22:12
唔會呀!我自己除咗照閃閃、結構(以為政府無)、Nitfy係私家檢查,其他都係去政府咋,加上我低風險,所以 ...

借位一問,瑪麗有甚麼不愉快經歷?我黎緊都應該係瑪麗生,thx

複式洋房

duyan06 發表於 19-7-18 08:18
我追post 見d jm 講瑪麗個個都有得照,唔知係唔係呢?

我諗瑪麗係大部份都有結構
我黎緊20w係瑪麗照
本身唔係高齡 無遺傳病 唐士 驗血正常

男爵府

duyan06 發表於 19-7-18 09:38
我同我屋企人都係呢個心態咋

其實你改咗個題,話母嬰健康正常下....

如果真係正正常常,根本你做唔做檢查都唔會有咩分別啦,但問題在你唔會知同預計唔到唔正常嘅情況會幾時出現

政府檢查嘅嘢就係好有限,淨係度肚check 胎心你覺得可以檢查出啲咩?

私家照到超聲波先會睇得比較清楚,既然私家又要等,政府去產檢唔洗等咩? 如果真係要二擇其一,我寧願淨係去私家而捨棄政府,兩者比較下,我覺得去健康院檢查先係無謂同嘥時間

別墅

KILW 發表於 19-7-18 02:12
如果我無睇私家,胎盤低唔會知,胎盤前置幾多期唔會知,早期懷孕時已中左B鏈唔會知,生第二胎如果順產會有 ...

很同意!如果我唔去私家照,我會成個孕期都擔心BB健唔健康,照左安心D!不過如果你很後生便生仔,可能得既?!

複式洋房

回覆 super_cat 的帖子

認同...改左題同之前差好遠呢。我覺得喺邊同做幾多檢查都係個人選擇,無事無幹當然好啦,邊個唔想BB健健康康呢;至於遲知同早知,其實早D知係可以比準爸爸媽媽同身邊嘅人有定心理準備,無論係心理同生理都係。

男爵府

秋天與楓葉 發表於 19-7-18 09:48
懷孕早期胎盤低係非常普遍,隨孕期增長同子宮下段形成,胎盤受牽拉上移,八成可以回復正常位置
醫學上到二 ...

我已經唔太記得點跟進,因我陀B太多不同問題,間唔中就要食抗生素...
不過你都有寫抗生素係減低胎兒感染風險,都無話可以100%清除,醫生係話太多菌可能會導致早產,食完減到菌而bb無早產係好事。
人地媽媽最終無事就覺得白白食左藥,但其實亦可能係如果唔食藥,個b已經出左事。都係嗰句啦,個人選擇。

大宅

回覆 duyan06 的帖子

「母嬰健康情況正常」係個結果,你由個「結果」推論返需唔需要,其實係有d「馬後炮」。
講真,一早知道媽媽同埋嬰兒都正常健康嘅話,你根本連結構同T21都唔使做添啦!
咁係咪代表結構同T21都冇需要做呢?

所以冇話係咪睇要私家定只睇公立先正常,睇個人負擔能力同埋心態lor!

Debbie0331    發表於 19-7-19 11:21
布甸小狗    發表於 19-7-18 16:04

水晶宮

呢d好個人。
我孖兩邊睇。
就算政府次次照,我都唔安心,得果2分鐘又唔講嘢。
我覺得好浪費時間

民房

今胎係我第一胎 我以為跟住健康院呀果D產檢程序就冇問題 結果我第一次照超聲波係去檢查唐氏既時候 已經係16周 先知道自己原來係雙胞胎 仲要有雙胞胎輸血症 大b同細b size差左1/3 醫生話好嚴重 轉介我去威院 威院安排當日下午就幫我做手術 手術順利 成功 但係一周後細b依然捱唔住離開左我
如果有一次重來既機會 我一定一定一定會提早去check check密D 有咩問題早D知 而唔係拖到咁嚴重既地步 所以尼D錢真係唔好慳 冇事冇幹就當然最好 有起事上黎就太遲

大宅

Macmmia 發表於 19-7-18 09:23
我都係剩係去政府同健康院做檢查,成個孕期睇過一次私家,我有粒子宮肌瘤,所以每個月去醫院做產檢醫生都 ...

如果個個孕婦都可以每個月見醫生同照超聲波 一定少好多人去睇私家。

男爵府

ipcs 發表於 19-7-18 07:42

我第一胎也是唐氏高危,政府醫生喺抽羊水果日印結構期畀我,但 ...

我係廣華

大宅

尐藍與嵐嵐 發表於 19-7-18 11:22

今胎係我第一胎 我以為跟住健康院呀果D產檢程序就冇問題 結果我第一次照超聲波係去檢 ...

大B宜家點啊 唔好太難過 大B需要你

大宅

sabsab122 發表於 19-7-18 10:21

「母嬰健康情況正常」係個結果,你由個「結果」推論返需唔需要,其實係有d「馬後炮」 ...

如果母嬰正常
其實公家都唔使睇
直接生出黎都得啦

男爵府

sabsab122 發表於 19-7-18 10:21

「母嬰健康情況正常」係個結果,你由個「結果」推論返需唔需要,其實係有d「馬後炮」 ...

講得好岩

我反而健康院唔係次次去, 私家一定要
健康院連超聲波都冇..真係有咩事你唔會知
睇私家每次都照下手腳頭呢D齊唔齊, 有冇大到/細到, 羊水夠唔夠, 我個醫生每次直情仔細到照結構咁
所以負擔到, 一定要去私家, 唔係個個孕婦都咁好彩
有咩問題發現得遲, BB真係會有危險

大宅

其實我只不過好奇有無人同我一樣咁樣嘅流程姐,並唔係叫人唔好去睇私家,所以大家唔好咁激動

大宅

我自己都有兩邊KEEP住睇, 不過私家就唔係睇得太密.
我係政府幫我照結構, 所以冇出嚟搵私家照.

成個孕期, 我只係係外面做T21, 係私家照咗三次.
係我個CASE, 32周打後每次返健康院都話摸到阿B掉咗頭, 但我38周出去照, 阿B個頭仲係上面, 之後醫生寫咗信俾我攞去產房開刀.

民房

回覆 s_for_samantha 的帖子

大B好健康 好活躍 照超聲波果陣郁得好犀利 不過醫生話要個個星期幫我mon住 要去到25周先至叫做安心穩定D 希望大B留得住T^T

別墅

super_cat 發表於 19-7-18 10:11
其實你改咗個題,話母嬰健康正常下....

其實如果真係正正常常,根本你做唔做檢查都唔會有咩分別啦,但問 ...

我都係咁。。。政府我去過一兩次,因為唔知會唔會早產要去政府生,留個記錄咁。其實政府等得仲耐(我係QE),每次我都覺得消耗光陰。私家診所睇先唔使等咁耐

首頁

尾頁

跳至