懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

健康院好流,按下個肚聽幾秒心跳就算
可能我唔好彩,佢講野嚇我又唔答,又鬧我係醫院照左Oscar 又出去Nifty
而家我番去健康院係為左乞materna咋

我比多小小錢出私家又問得清楚,又可以睇到呀B實際情況,放心好多

別墅

私家有相留念啊,政府只聴胎心,太恐怖了

大宅

甘其實好多中國山區完全冇檢查添,個D生出都係正常人,睇彩數啫,不過生仔係嘥錢,如果甘慳咪生了,

別墅

redbus 發表於 19-7-20 00:12
甘其實好多中國山區完全冇檢查添,個D生出都係正常人,睇彩數啫,不過生仔係嘥錢,如果甘慳咪生了,
...

不過生左個有問題的就慘了,慘係個B,大人自己攞黎。

子爵府

FlorenceCara 發表於 19-7-19 06:00

係呀你咁做好奇怪,你講到超聲波發明來是無用的。睇個 ...

同意,好多人唔去搵私家照都係想慳返筆錢,畢竟照一次唔平,又至少一個月要去一次。類似私家生仔唔洗錢的話,相信都無咩人會想去政府生啦

男爵府

我兩胎都keep住一個月去私家照一次,一個月幾百蚊都ok既,淨係靠政府真係唔放心!摸下點知個size同胎水

別墅

熞第二度好過啦

大宅

問題係,你點知母嬰健康?
如果本身都已經有特異功能知道健康,咁其實連政府產檢都唔洗去

別墅

RisaRisa 發表於 19-7-21 08:03
問題係,你點知母嬰健康?
如果本身都已經有特異功能知道健康,咁其實連政府產檢都唔洗去
...

嘩!你簡直係特破盲點!

大宅

係,去母嬰健康院真心覺得浪費自己時間,等兩個鐘見2分鐘,好side時間

複式洋房

MrsSilviaChan 發表於 19-7-17 22:12
唔會呀!我自己除咗照閃閃、結構(以為政府無)、Nitfy係私家檢查,其他都係去政府咋,加上我低風險,所以 ...

介意講下瑪麗發生咩事?因為我考慮緊去私家定瑪麗(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

珍珠宮

KILW 發表於 19-7-18 10:17
我已經唔太記得點跟進,因我陀B太多不同問題,間唔中就要食抗生素...
不過你都有寫抗生素係減 ...

孕婦早產未驗,臨生前打抗生素係減低胎兒受感染風險,因為醫學上係無100%保證

而你憂慮係政府產檢中,懷孕後期先驗b鏈球菌,如果孕婦早產會令bb感染b鏈球菌,呢點有誤解

因為孕婦早產未驗b鏈球菌,臨生前會打抗生素減低胎兒受感染風險
而孕婦已驗b鏈球菌證實媽媽有b鏈球菌,都係臨生前打抗生素

衛生署網頁都有寫
有乙型鏈球菌寄存的孕婦,在分娩前服用抗生素是不能有效地消滅細菌,因為它常寄存在人體內,並會在抗生素療程後再復現

醫生話太多b鏈球菌可能導致早產
死胎、早產、流產有好多原因,大部分搵唔到原因
現今醫學上,b鏈球菌同死胎、早產、流產關係仍唔清楚

男爵府

秋天與楓葉 發表於 19-7-21 21:01
孕婦早產未驗,臨生前打抗生素係減低胎兒受感染風險,因為醫學上係無100%保證

而你憂慮係政府產檢中,懷 ...

我從來無講過無驗b鏈會令早產bb中b鏈,你睇邊到有咁嘅誤解?我一直意思係我婦產科醫生話b鏈菌多可能令到bb早產,佢咁講我就信啦,我又無讀過醫,我會信醫生經驗。

珍珠宮

KILW 發表於 19-7-21 21:13
我從來無講過無驗b鏈會令早產bb中b鏈,你睇邊到有咁嘅誤解?我一直意思係我婦產科醫生話b鏈菌多可能令到bb ...

或者未等到政府驗(b鏈球菌)都早產生左。
無話啱定錯,反正後果自負或用個B條命黎負。係個人選擇。

男爵府

秋天與楓葉 發表於 19-7-21 21:19
或者未等到政府驗(b鏈球菌)都早產生左。
無話啱定錯,反正後果自負或用個B條命黎負。係個人選擇。

呢個我係講緊b鏈菌多可能令我早產啫,無講過個b會因為咁而中b鏈。好早產嘅bb係可以死,或者有後遺症影響一生,無話係bb中b鏈而出問題

珍珠宮

KILW 發表於 19-7-21 21:27
呢個我係講緊b鏈菌多可能令我早產啫,無講過個b會因為咁而中b鏈。好早產嘅bb係可以死,或者有後遺症影響一 ...

b鏈球菌存於孕婦陰道和直腸部位
bb經過產道分娩時,而感染b族鏈中球菌可能性有1%-3%

由此可見孕婦感染b鏈球菌導致早產/流產風險可能性係更低
再講,現今醫學上都未證實到b鏈球菌同早產/流產有關係

我明白係個人選擇
我都係分享返資訊比各位媽媽參考

男爵府

秋天與楓葉 發表於 19-7-21 21:47

b鏈球菌存於孕婦陰道和直腸部位

其實題目討論重點完全唔喺b鏈。如果去私家檢查齋驗b鏈就唔洗去啦....

大宅

Mrbeanbean 發表於 19-7-21 15:17
介意講下瑪麗發生咩事?因為我考慮緊去私家定瑪麗(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
...

公院人手唔夠,撞正人多生B,阿姐就會嫌工作多,比氣你受。姑娘質素就有好有唔好,佢地講錯野甚至唔跟程序做野。個囡食奶慢,但支奶要一個鐘頭餵完,過咗要再拎,佢見你又拎就問長問短加鬧你唔識餵奶,不過佢鬧完都有認真教我,情緒唔好就小心。不過高風險孕婦唔洗擔心,啲人手一定安排夠,但我哩啲生完生咗粒大痔瘡無人理,無醫生巡我床,下面二度撕裂都無止痛藥,就唯有自救。出院程序都可以攪錯晒,照完燈接B先定辦好出院手續先都可以講錯。陣痛痛到生不如死,就話無急屎感覺一定未開夠三度但原來去到4度,痛到迫姑娘打止痛針先可以再度,怪自己未穿羊水,太安全。

大宅

fungenergy 發表於 19-7-18 11:50
講得好岩

我反而健康院唔係次次去, 私家一定要

請問你睇邊個醫生, 產檢大慨幾錢?

首頁

尾頁

跳至