自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

我係教協買,師傅都係咁講。如果有去水管才可裝冷暖機。最後我們只買了淨冷)今個星期剛裝的)

男爵府

冷暖機近十年先流行,香港凍既日子真係10日咁上下。
分體淨冷機,室內機會有冷凝水,一般加去水喉室內走。
分體冷暖機,用暖既時候,室外機會有冷凝水,如果外墻無冷凝水排走,掉轉排入室內又唔夠坡度,所以裝冷暖機係新樓先裝到。

男爵府

Strawberry_baby 發表於 19-7-17 20:13
我部冷暖機用左7年啦,未試過滴水俾人投訴,我覺得超好用,等房果2部淨冷打柴之後都會裝返冷暖機
...

請問你部冷暖機係咩牌子啊?唔該先

男爵府

katebb 發表於 19-7-17 20:22
我係教協買,師傅都係咁講。如果有去水管才可裝冷暖機。最後我們只買了淨冷)今個星期剛裝的)

...

咁你買左乜牌子啊?
我又係打算裝淨冷分體,一直唔知乜牌子先好

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

MrsFung 發表於 19-7-17 18:50
今日揾師傅上來睇位報價,他建議我們安裝淨冷,不要安裝冷暖空調,他說開暖氣會滴水落樓下,會投訴的。有人 ...

我用冷暖空調的、完全無問題

伯爵府

Cookingbeauty 發表於 19-7-17 20:20
變頻冷暖氣我覺得係屋企最值得擁有電器之一

Agree , 跟著係pan 仔浴室寶及toto 暖廁板
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

大宅

staywithli 發表於 19-7-17 20:49
咁你買左乜牌子啊?
我又係打算裝淨冷分體,一直唔知乜牌子先好
...

本來買日立,但冇貨,後來買三菱電機

大宅

2019新春慶豚圓

今日揾師傅上來睇位報價,他建議我們安裝淨冷,不要安裝冷暖空調,他說開暖氣會滴水落樓下,會投訴的。有人 ...

咩理由?就算開冷氣都會滴水,所以先需要裝條喉去水唔洗滴到周圍都係水

大宅

rebreather 發表於 19-7-17 20:39
...

(emoji)師傅話冇管就由得d水流落街

別墅

請問有冇装 窗口式 冷暖變頻機,
經驗可分享,唔該

大宅

2019新春慶豚圓

Cookingbeauty 發表於 19-7-17 20:20
變頻冷暖氣我覺得係屋企最值得擁有電器之一

我都覺得係...變頻冷暖仲要唔食電...連開公司做冷氣工程朋友都叫我裝,裝完都覺得正!而家天氣冷訓教係房同係廳都開暖氣
個暖爐都擺埋左一邊了

大宅

2019新春慶豚圓

SaBB 發表於 19-7-17 20:51
Agree , 跟著係pan 仔浴室寶及toto 暖廁板

我都係跟住裝埋p仔浴室寶,有埋bb仲岩用,可以比佢係入面玩埋水

別墅

2019新春慶豚圓

當然冇問題而家新樓全部都係裝冷暖氣分體冷氣機

珍珠宮

未聽過

男爵府

回覆樓主:

我廳房都裝冷暖氣,不知幾正,暖爐暖毯送晒俾人。

珍珠宮

2019新春慶豚圓

淨冷駁一個去水位
冷暖要在室外机底部駁多一個去水, 因為室外机底部, 是處於較低位置, 如果本身去水喉唔近室外机底部, 可能駁唔到去水, 師父睇位便會知, 如果駁唔到, 就要把水滴落街或駁喉痴外牆滲走, 不過凍天製暖排出的水 相對好少, 所以痴外牆滲走都有師父咁做.

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 睛靈勳章

rebreather 發表於 19-7-17 20:39
...

唔係噃,我地係舊樓,一樣裝到

別墅

不要裝,好易壞,(樂聲)裝了一年,就壞了,又要搭棚維修,最後又壞,裝翻凈冷(大金),起碼耐用些。

男爵府

2019勳章

我地師傅有咁講,佢建裝咗低盤,宜家冇被投訴過

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

冷暖係各有去水口,所以如果大廈有2個去水位比你就無這個問題了。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊