自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

sabun 發表於 19-7-18 08:15
大部份jm都話栗子啡好,咁粟子啡加淺啡highlight會否最不顯白髮?

其實只要有新出白髮,就點都會顯。唯一方法係keep住染密d。

我出得好勁,但唔想染咁密,而家決定改用henna天然染,剛係iHerd 落咗order,用完再分享

侯爵府

木土土 發表於 19-7-18 08:38
其實只要有新出白髮,就點都會顯。唯一方法係keep住染密d。

我出得好勁,但唔想染咁密,而家決定改用henn ...
JM有無用過嚴浩果隻天然染? 我都越來越多白頭髮, 但又唔想用化學野

男爵府

我一年出外染及highlight4次,其餘有白髮時就用Henna在頭頂補色,好辛苦捱到3個月,唔想用太多chemical, 但又唔想滿頭白髮!

wcpcelia    發表於 19-7-18 09:59

珍珠宮

回覆樓主:

我啲白髮暫時只是在頭髮底部間唔時有幾條,似白色highlight咁,髮根、頭頂就冇出白髮。

男爵府

回覆樓主:

深啡帶銅(帶有光澤),白髮似highlight唔太明顯

琥珀宮

bertcat123 發表於 19-7-18 08:45
JM有無用過嚴浩果隻天然染? 我都越來越多白頭髮, 但又唔想用化學野

未試過,網上comment 麻麻

侯爵府

回覆 sabun 的帖子

我染 mokka brown, 做些highlight , 返工唔會太潮

琥珀宮

issactmaria 發表於 19-7-18 08:56
我一年出外染及highlight4次,其餘有白髮時就用Henna在頭頂補色,好辛苦捱到3個月,唔想用太多chemical, 但 ...

點解仲要出去染,而唔係成頭完全靠henna?

侯爵府

回覆 木土土 的帖子

我都有呢個煩惱, 又唔想成日染, 用完分享一下!

伯爵府

多白髮染淺色會好快甩色同難上色,深色會come d,我自己會底色栗子啡加highlight,望落個tone感覺會淺d

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

highlight,底色深啡

大宅

我每隔個半月都要喺屋企補染髮根,而家用緊 color magic,係香港研究既,不含阿摩尼亞及苯二胺,應該比較安全,我試過好上色,樓主可以試試

男爵府

木土土 發表於 19-7-18 09:46
點解仲要出去染,而唔係成頭完全靠henna?

因為Henna比化學染法維持得無噤長,我無時間再密密染,加上我又想做吓highlight, 所以唯有Henna做補色!

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

sammitoffee 發表於 19-7-18 10:15
我每隔個半月都要喺屋企補染髮根,而家用緊 color magic,係香港研究既,不含阿摩尼亞及苯二胺,應該比較安 ...

color magic邊度可買到?

大宅

奶茶啡好似唔錯,白髮當D奶未溝好

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

sweet__heart 發表於 19-7-18 09:55
多白髮染淺色會好快甩色同難上色,深色會come d,我自己會底色栗子啡加highlight,望落個tone感覺會淺d
...

從來冇做過highlight , 想請教係咪就咁同髮型師講栗子啡+highlight 佢就識做,唔駛講highlight 咩色?因我一直以為全頭係一隻色,highlight 係另一隻色

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

sammitoffee 發表於 19-7-18 10:15
我每隔個半月都要喺屋企補染髮根,而家用緊 color magic,係香港研究既,不含阿摩尼亞及苯二胺,應該比較安 ...
請問有冇相?

大宅

深啡 近全黑

琥珀宮

issactmaria 發表於 19-7-18 11:12
因為Henna比化學染法維持得無噤長,我無時間再密密染,加上我又想做吓highlight, 所以唯有Henna做補色!
...

Henna粉,你有無用tea/coffee 去開?

伯爵府

魚兒小寶貝 發表於 19-7-18 11:51
從來冇做過highlight , 想請教係咪就咁同髮型師講栗子啡+highlight 佢就識做,唔駛講highlight 咩色?因我 ...

係呀,你話我想做highlight,佢會問你底色同highlight想點配搭,如果你想自然d,咪栗子啡加淺啡色highlight,想玩野d咪配鮮色什至桃紅,藍,紫色highlight

魚兒小寶貝    發表於 19-7-18 13:35

首頁

尾頁

跳至