時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

佢地大晒架, 你今日先知咩?
雖然話出閘要俾返錢, 但出閘時佢地會唔會"誠實"地講返邊個站上車呢?

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

作為上市公司一定要交代
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

珍珠宮

nieualma 發表於 19-7-18 08:32
不如我地冇免費車坐的人去圍佢地啦,要大聲d惡d,粗口流利d就得架喇

要著黑衫同戴口罩嗎
佢地出閘要俾錢嗎……好想知真相

子爵府

港鐵作為上市公司,一定要交代,班人跳閘係為咗逃避追蹤身份,点會出閘補票,暴露返自己身份出嚟

水晶宮

回覆樓主:

直情要交代啦,次次暴徒都可以免費搭

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

李豆豆 發表於 19-7-18 07:47
如果真係出閘要俾返錢,咁我就接受
唔知港鐵俾唔俾到呢d數據出黎呢

喺吖,職员會問邊個站上車,暴徒可以任佢講由那站上車,根本無得追查

伯爵府

fanny590 發表於 19-7-18 08:45
佢地大晒架, 你今日先知咩?
雖然話出閘要俾返錢, 但出閘時佢地會唔會"誠實"地講返邊個站上車呢? ...

可以答你 絕對唔會喇,講咗咪明顯地話比人知.

水晶宮

大家可以反映意見

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

伯爵府

mctl1995 發表於 19-7-18 08:30
呢個情況岀閘要俾返錢的,港鐵要交待咩

就因為出閘要補回金額,就可以唔拍咭入閘
你如何確保佢哋講真話,求其講都得喇,根本無得查究

大宅

回覆樓主:

故意唔拍卡入閘,唔係要罰500既咩~

珍珠宮

mctl1995 發表於 19-7-18 08:30
呢個情況岀閘要俾返錢的,港鐵要交待咩

交待當晚有幾多人事後報稱在沙田站入閘冇俾$而出閘補$,一定有record

至少幾百至千人

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

男爵府

pooh仔 發表於 19-7-18 09:48
就因為出閘要補回金額,就可以唔拍咭入閘
你如何確保佢哋講真話,求其講都得喇,根本無得查究
...

兩樣嘢嚟,好明顯嗰晚係特別情況,亦有普通市民可以免費入閘,我家姐就係,佢當晚去附近做姊妹。
至於講真話否,咁呢個係個人問題。
上面有jm都提到要補錢先岀到閘啦!

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

mctl1995 發表於 19-7-18 10:17
兩樣嘢嚟,好明顯嗰晚係特別情況,亦有普通市民可以免費入閘,我家姐就係,佢當晚去附近做姊妹。
至於講真 ...

我都唔明咩咁特別情況,點解嗰晚要有咁特別的安排,係咪就係要為左疏散人群,咁平時遊行完或睇完煙花或者香港體育館有無試過呢種安排呢?

男爵府

Protea 發表於 19-7-18 10:34
我都唔明咩咁特別情況,點解嗰晚要有咁特別的安排,係咪就係要為左疏散人群,咁平時遊行完或睇完煙花或者 ...

好明顯疏散人群啦,家姐話示威者又有,一家人又有,警察,示威者又打大交,簡直困獸鬥,唔疏散點得
樓上有jm講咗啦,上次遊行完太多人,係金鐘都係就咁入,並唔係今次先咁特別!

珍珠宮

mctl1995 發表於 19-7-18 11:08
好明顯疏散人群啦,家姐話示威者又有,一家人又有,警察,示威者又打大交,簡直困獸鬥,唔疏散點得:igiveu ...

7月1號晚應該約11點,衝擊立法會後,暴徒排隊買單程票,不用八達通,後來又見到有玻璃門閘打開,比暴徒入內不用任何票,當時暴徒人數不算多,點解地鐵可以比佢哋這樣做? 作為上市公司,佢應該交待!

珍珠宮

回覆樓主:

咁我睇煙花個日係咪都係免費?

男爵府

在場職員不但沒有抓著沒比錢的乘客,還幫手關車門!

要知道,如果打刧銀行,揸車接應賊人的司機都一樣有罪,咁港鐵是不是要作出交代?

子爵府

回覆樓主:

咁多日地鐵好似無解釋,身有屎?

侯爵府

除咗解釋點解可以免費搭車外,還要解釋點職員明知他們衝閘還要協助關門而不是查飛呢?助長不守法?

首頁

尾頁

跳至