自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

隔離屋個x生成日打老婆!每晚都聽到好似用鞋底拍嘅聲音!個老婆成晚喊!十幾年前佢老公死咗、從此以後佢好開心!對仔女又孝順、鄧佢開心終於可以不用擔驚受怕了!

複式洋房

ononchu 發表於 19-7-19 22:25
我都鐘意跳橡筋繩,記唔記得一級級加高,小腿、膝蓋、腰、格肋底、耳仔、頭。

我又好鐘意睇小忌廉,小桃 ...

緊係記得 ,我個時仲要分組玩,好好玩,個時功課考試又冇乜壓力,好多時間睇電視同跳橡筋繩,而家d細路玩ipad, 手機, 抑係就去上興趣班,好忙好忙

大宅

好媽媽勳章

細個住屋邨,除咗樓下有大把士多,樓上都會有街坊住宅做士多,所以最鐘意一大班細路周圍去買嘢食,全部嘢食都好平,大約一元,五毫咁上下~~自家制紅豆冰條,砵仔糕,串燒,大大舊嘅吹波膠,劍糖(即係食完粒糖會有把劍攞黎儲),搵盆水浸住嘅大菜糕,自家制豆漿(老細循環再用維他奶玻璃樽裝住)...

球場附近又長期有推車仔檔~豬油渣粉仔,九菜餅,炸魚球,牛雜,炸魷魚,燴魷魚,涼果...

我讀下午班,所以可以瞓到夠先起身.每日放學好快就可以做晒啲功課(可能係無咩功課),之後會一大班細路一齊幫手穿膠花,穿紮辮嘅頭飾,剪線頭...

一個人嘅時候最鐘意睇"兒童樂園"(翻睇又翻睇),玩紙公仔(自己設計衫),睇謎語書...

一大班細路嘅時候就跳橡筋繩,玩狐狸先生,猜皇帝,紅綠燈,搓樓梯,捉伊人(範圍係幾層樓)...

有時會落街去公園玩,打羽毛球,踏鐵造嘅roller,响樓下租單車踏...

冷巷最常聽到鬧仔嘅聲,大型衣車嘅紡織聲,麻雀聲,一大班細佬跑來跑去嘅聲,同埋"磨利刀較剪","豆腐花"...

好開心,生活好簡單!

男爵府

2019勳章

V_VPONG 發表於 19-7-19 19:04
其實我係掛住當嘅人情味,大家互相扶持,當時環境和衛生都好差,但人與人的感情好好,現在社會分裂得好害怕 ...

係呀,以前好有人情味呀
細佬係維園唔見左,嚇到呀媽面都青,原來佢走去話比人知唔見左呀媽,街坊帶左佢返屋企,陪佢係門口等我地

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

happyyee 發表於 19-7-20 01:00
係呀,以前好有人情味呀
細佬係維園唔見左,嚇到呀媽面都青,原來佢走去話比人知唔見左呀媽,街坊帶左佢返 ...

你細佬真係好好彩

男爵府

2019勳章

V_VPONG 發表於 19-7-20 01:11
你細佬真係好好彩

佢唔見過2次,1次係呀婆門口,以前廉租屋個個打開門口,呀媽話係門口諗住咁多表兄弟一齊玩,咁冇情情佢爬牛牛走左去,又冇人出聲,好彩以前呀婆住果到係木屋區全區搬上去,個個街坊都識,味一齊去搵佢,呀婆住6樓,最後樓上個街坊話見到有個bb個個門口停底望入去,味抱番佢落黎,其實以前d人單統好多

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

bing-jing 發表於 19-7-19 11:41

1994年 又一城開始興建,城巿理工既勤 ...
這時候,我表姊好好彩,因片為浸會學院升格為大學,這一年畢業生的証書係寫浸會大學,

佢入學時係大專院校學生,畢業時係大學畢業生。

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

fungmaggie91 發表於 19-7-19 16:05
個政府肯聽民意,唔會夾硬推啲條例。雖然係英國人話事,但係個政府開明好多... ...

開乜鬼嘢明啊

要我地香港啊做啊第一收容越南難民中心呀
欠咗去10幾億啊

到而家都未還啊

英國政府我被

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

mimikitty28 發表於 19-7-19 22:40
細個時鬼節要摺7隻色既紙,最鐘意揀桃紅色摺,7姐誕有粉紅同白色的糖餅食,過時過節成個走廊都係炆冬菇味, ...

而家已經冇以前啲紅蘿蔔
而家嗰啲係金筍
以前煲紅蘿蔔青蘿蔔湯好飲到呢
依家快啲根本就唔係紅蘿蔔青蘿蔔湯

瑪瑙宮

依媽 發表於 19-7-20 00:53
細個住屋邨,除咗樓下有大把士多,樓上都會有街坊住宅做士多,所以最鐘意一大班細路周圍去買嘢食,全部嘢食都好 ...

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 王國長老

fungmaggie91 發表於 19-7-19 16:05
個政府肯聽民意,唔會夾硬推啲條例。雖然係英國人話事,但係個政府開明好多... ...

唔係啩?以前港英政府邊度會聽民意?乜都係英國佬話事,佢地推乜條例就會推,所有基建只會判比英國公司,外資公司高層只會係鬼佬。

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 王國長老

mimikitty28 發表於 19-7-19 22:42
以前坐火車,去到大埔已差不多落哂客,粉嶺無乜人住。

以前細個坐火車,入隧道我阿媽話叫做煙墩山,好大煙所以要閂窗

瑪瑙宮

麟媽媽 發表於 19-7-20 02:23
以前細個坐火車,入隧道我阿媽話叫做煙墩山,好大煙所以要閂窗

坐巴士和私家車入隧道都閂埋隻窗

大宅

starrymama 發表於 19-7-18 12:08
公務員個陣係比d冇心揾錢, 冇理想, 冇上進心, 冇頭腦, 中年人去做.

我記得當年我第一份工second in 見 department head 時,我講左句咁嘅嘢 “我鍾意挑戰性,如果唔係我都搵份政府工做喇” (大約)

大宅

回覆樓主:

唔知有幾多人經歷過。。而家嘅銅鑼灣廣場一期,仲係當年嘅紐約戲院嘅年代。好記得門口有幅大白鯊手畫電影海報。。

記得嘅話同我相認喇

大宅

麟媽媽 發表於 19-7-20 02:20
唔係啩?以前港英政府邊度會聽民意?乜都係英國佬話事,佢地推乜條例就會推,所有基建只會判比英國公司, ...

以前d 基建真係為咗需要而起,而且起完冇伏。

而家嘅大小建設都一味為咗掘庫房。下下幾千億仲要超支再超支,起完好少人用,仲要負擔每年龐大嘅營運同維修費用。

大宅

回覆樓主:

二年班就自己返學放學,返到屋企自己hea,有段時間屋企人用嗰啲直木條做嘅橫拉門嘅電視櫃鎖住個電視,驚我地睇太多電視,我都有辦法開咗佢照睇,屋企人返嚟前又鎖返佢。

另外,當時嘅零食有乖乖,送玩具。

經過文具店會買 5毫子一張有好多日本卡通貼紙,儲埋一大疊唔捨得掉,直至到中三四先掉咗

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

依媽 發表於 19-7-20 00:53
細個住屋邨,除咗樓下有大把士多,樓上都會有街坊住宅做士多,所以最鐘意一大班細路周圍去買嘢食,全部嘢食都好 ...

生動形象

超級版主

2019勳章 2019新春慶豚圓 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 夏天玩到顛

ononchu 發表於 19-7-19 22:32
我都記得啲田雞,生剝皮,勁核底。

其實點解要吹個雞pat pat?

好似話睇下有無爛屎痴全個雞pat wor

超級版主

2019勳章 2019新春慶豚圓 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 夏天玩到顛

麟媽媽 發表於 19-7-20 02:20
唔係啩?以前港英政府邊度會聽民意?乜都係英國佬話事,佢地推乜條例就會推,所有基建只會判比英國公司, ...

想當年玫瑰園工程咪一樣俾人鬧到九彩.....
而家資訊太發達,消息傳得快吧了

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊