自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿仔咳流鼻涕三星期,一直食西葯,但都未好,他越來越瘦,都唔想食西葯了,仲有乜方法可以做?
食過六次猴棗末,都未有好轉,以前係得,但今次都唔得
有冇supplement 介紹?最近怕飲奶咳仲勁,都少左飲奶,瘦左好多

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

smilesmilefan 發表於 19-7-18 10:26
阿仔咳流鼻涕三星期,一直食西葯,但都未好,他越來越瘦,都唔想食西葯了,仲有乜方法可以做?
食過六次猴 ...

我會建議:介水果、介湯、試下飲橙樹化痰素。

男爵府

smilesmilefan 發表於 19-7-18 10:26
食過六次猴 ...

我囡都係兩歲,一個月起碼有一兩次流鼻涕,然後第二日就會咳嗽,好難斷尾,一流就四五日,咳就個幾禮拜。後來我朋友來我家,見到我囡囡如此病症,因她囡囡有鼻炎,懷疑我可能我囡囡都有鼻炎。於是帶去檢查,發現原來不是感冒而是鼻炎,鼻炎就會流鼻涕,鼻水倒流引起咳嗽。之後買隻鼻炎噴霧(西藥),每隻鼻窿噴一下,大約2-3日鼻水完全收左,已無咳嗽。過程中是不需要食中藥西藥,因我真係好怕小朋友食藥
樓主你都可以從這方面著手帶囡囡檢查下
回覆 smilesmilefan 的帖子

Hello smilesmilefan, 可以俾小朋友飲多d暖水, 或者煲d滋潤湯水, 例如: 雪梨水、蘋果水、紅蘿白栗米水等等, 另外, 保持屋企空氣流通、定時更換床單被袋、消毒玩具都可以減低小朋友接觸塵埃同細菌既機會, 減低對氣管嘅刺激架, 有冇比番多少少固體BB? 醫生除左比藥之外, 仲有冇咩建議呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

男爵府

試下猴棗散

我囡二歳,之前咳,睇咗三次醫生,仲咳到嘔,食咗幾次猴棗散就終終於清到

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

等佢好返食下蟲草
我女2歲嘅時候都有敏感咳
咗半年啦, 睇咗好多次兒科醫生
都有食青蛙仔, 但一停就咳返
咁我就會 煲粥時放一條蟲草俾佢食 一星期一次或者兩次 ,食咗幾個月啲咳真係好返喎

大宅

回覆 tester5 的帖子

橙樹化痰素兩歲可以飲?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

我完全明白,之前五月仔病左一個月,三天一次西醫,成個人瘦曬,又唔斷尾,最後可頂唔順,猴棗散,清曬

伯爵府

回覆樓主:

睇中醫,我啲小朋友兩歲已經睇,唔係幾受得西藥。

珍珠宮

試一下用懷山、陳皮煲粥給小孩吃,陳皮要先泡軟、冷水下。

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

睇一次耳鼻喉,清到鼻水先止到咳,鼻水倒流食幾多藥止咳都冇用
感激遇上你~

別墅

dxf920 發表於 19-7-18 10:34

我囡都係兩歲,一個月起碼有一兩次流鼻涕,然後第二日就會咳 ...

我都分享,小孩大約2歲,有排每日下午開始跌,要食咳藥水,又無胃口,瘦晒。

最來小孩開始識講多些日常生活,先知佢日頭有食糖果,之後又無飲水,佢又日日食糖,所以咳。

之後,我地叫家中所有人,吾準買糖果,最來就連甜野大家都戒,小孩就無再食糖,甜品,後來幼稚園教食甜品,糖會蛀牙,佢開始主動不食甜。

自從佢少食糖果甜品,之後,咳少左九成,我確認係因為糖,甜品是原因,因為佢有一次食左1個生日蛋糕,果日1傍晚又見到會咳返。

我諗可能糖果甜品會有痰,令小孩咳吧,我自己的分享。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

食過六次猴 ...

咳超過3星期,要留意係咪氣管問題。
你若盛開, 蝴蝶便來!

公爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

睇中醫加戒口,平時勤換床被單,吸塵蟎,洗冷氣filter,太多塵要買 3M filter 隔下,用空氣清新機,會快好

男爵府

我個仔以前成日鼻敏感同咳, 我俾佢食牛初乳奶粉, 之後就好番好多.

伯爵府

回覆樓主:

睇中醫,鹽水洗鼻(左入右出/右入左出果款)
係可能鼻水倒流所以咳

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

珍珠宮

cathy-tse 發表於 19-7-19 03:31
點解你可以藍色嘅

你睇吓佢個名

男爵府

食過六次猴 ...

有冇照過肺

民房

dxf920 發表於 19-7-18 10:34

我囡都係兩歲,一個月起碼有一兩次流鼻涕,然後第二日就會咳 ...

想問下係邊只噴霧?我囡都係咁

首頁

尾頁

跳至