自由講場

跳至

首頁
23456...14

尾頁

大宅

好羨慕

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

moyan 發表於 19-7-18 12:33
我自己努力過後,現在已經好幸福,
使乜靠老公

咁要到我羨慕你喇

珍珠宮

小花媽咪 發表於 19-7-18 11:21
識人4x歲就退休,
仲要兩公婆都唔做。
我舊同學,31歲,自己做全職爸爸,老婆做全職媽媽,二人同男方父母+男方2個家姐同住一間已供完的居屋,仔女由男方父母湊,仔女生活費同兩公婆的零用$都係2個家姐負責

而舊同學會考0分,做散工又做吳長又無心機做,就索性吳返工,食父母食家姐

咁嘅話......佢依加算吳算過緊退休生活?

ying_mail    發表於 19-7-18 13:59

男爵府

如經濟許可,我唔介意...我想多d時間做自己想做既野...

水晶宮

vivibabyvivi 發表於 19-7-18 12:27
出世已經退休

呢個機會不屬於我

其實做欣宜都唔差

男爵府

回覆 Angel_Rose 的帖子

做佢地家姐好慘JEI, 咁咪要養佢地終老?

珍珠宮

Angel_Rose 發表於 19-7-18 12:35
我舊同學,31歲,自己做全職爸爸,老婆做全職媽媽,二人同男方父母+男方2個家姐同住一間已供完的居屋,仔女由男 ...

點解兩個家姐心甘情願供養細佬一家?
單身嗎?
父母重男輕女?

侯爵府

改去親 子 講 場www.babydiscuss.com

jpwy    發表於 19-7-18 14:14
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

伯爵府

FJmom 發表於 19-7-18 11:14
除非有退休後的安排, 如果唔係會好悶的

呢個世界有錢真係唔會悶,可以好忙好多野攪,係無錢姐,我休息左就來3個月,之前周圍去好忙,依家開始定落嚟要搵嘢做,如果俾我揀我都想咁唔做嘢周圍去周圍搞嘢,但銀両唔夠冇辦法

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

SaBB 發表於 19-7-18 12:39
我想50 退休、跟著四圍做義工

我都係最想做義工,呢啲世界太多需要幫助既人

禁止訪問

男爵府

小花媽咪 發表於 19-7-18 11:21
識人4x歲就退休,
仲要兩公婆都唔做。

無小朋友又夠錢用到老, 都OK

珍珠宮

USDS81 發表於 19-7-18 12:38
回覆 Angel_Rose 的帖子

做佢地家姐好慘JEI, 咁咪要養佢地終老?
班家姐愚孝,無計啦,吳反抗睇怕都要養佢一世,同埋舊同學結婚時,為左比老婆有個夢幻婚禮,大姐將自己用黎結婚筆$比左佢,要再儲過,後來舊同學同老婆生左個女,同學父母叫佢地追多個仔,好似上年已經生左老二,不過天文台同學未8到係仔定女(如果係女,又要再生多個啦),好彩佢兩個家姐都搵到$,大姐係跳舞學校的老師(定已經升左做主任?),二姐係精算師(單身,未拍拖),聽聞同學老婆話吳想個大女輸係起跑線,嘈住要比個大女學興趣班(叫你老公返工好過啦),最後去左大姐打工間跳舞學校度學跳舞(呀~吳知有無員工優惠呢~),我覺得佢之所以輸係起跑線同上吳上興趣班無關,佢之所以輸係起跑線係因為有個咁嘅阿爸

翡翠宮

JaneJaneT 發表於 19-7-18 11:12
朋友老公今年48歲便退休,屋企層樓已供完,真好

羡慕!退休兩个字冇我份!

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

其實我都好想討論下,點知入到嚟睇,又話人酸又成

我都想退休,試過一星期唔返公司,朝早整早餐老公食,等佢返咗工就吸塵拖地洗衫,再出去買餸,返嚟煮午餐自己食,然後打理下d花花草草, 其實已經一日,煮晚飯

第二日唔洗買餸,衫又唔夠一機,只係吸下塵,出去踩轉單車吹下風,返嚟整午餐, 之後做下手作仔,再整晚飯

第三日,又拖下地洗衫,清潔下廚房,又出去買下餸,煮晚飯前出外跑步半個鐘

到第四日已經開始覺得好悶,咩都懶咗,都係返咗公司做下野。。

所以我唔明,究竟是心態未到,還是怎麼呢? 個心成日想退休,但真係日日唔返公司又唔知點咁。。

伯爵府

回覆樓主:

我識人35左右退休
仲要呢個時候先結婚生兩個
兩公婆全職湊仔女
仔女讀國際學校
但佢地淨收租都過10萬
仲未計股票

禁止訪問

侯爵府

退休唔代表做廢人。係可以揀野做,鍾諗6做咩就做咩幾好

水晶宮

vivibabyvivi 發表於 19-7-18 11:18
有錢既話18歲退休都得架

好有錢嘅話一出世就退休都得添

珍珠宮

yurijm 發表於 19-7-18 12:39
大姐有男友,二姐單身,佢父母係極重男輕女,舊同學係追仔成功的產物,同埋兩個家姐都愚孝先出現咁嘅局面

讀書時,三姐弟同一間小學,兩個家姐成日上台拎獎,老師都成日話男同學,你兩個家姐又乖成績又好,你年年都幾乎全級包尾

首頁
23456...14

尾頁

跳至