自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

未試過係自由講場發貼,但睇記者會真係不吐不快!覺得主要發言果位先生好自私。雖然佢冇講出口,不過一大段內容潛台詞就係非洲豬瘟對人冇影響,消費者不用擔心,大家唔好阻住佢哋搵食。而政府現時的檢驗標準太「嚴苛」,覺得要降低標準,否則內地豬場不願供豬給香港。但記者問佢有關標準的問題,佢又話唔了解,只識得殺豬。
我明白從業員有生計問題,巿民也加大了負擔,但無論如何一定不可能降低標準來遷就內地豬場。我覺得歸根究底根本唔係主要發言嗰位先生講嘅檢疫標準太嚴苛,而係內地豬商擔心豬有問題,不敢供養豬隻給香港。有另一位業界代表的建議不錯,香港政府向內地政府反映,強制豬場供應豬隻給香港,有問題就屠殺。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 hashtag影視迷勳章

今次真係覺得政府處理得好差
明明有啲猪冇病都一次過殺晒 因為逐隻驗費時失事 而家搞到全港市民捱貴豬又冇提出咩方案

伯爵府

所以我貴d都喺本地豬欄買豬肉。又有得送貨。依家太多街市有伏,比bb食真係唔敢搏。

伯爵府

驗一隻其實要幾耐 ?!

despingu 發表於 19-7-18 15:25
明明有啲猪冇病都一次過殺晒 因為逐隻驗費時失事 而家搞到全港市民捱貴豬又冇 ...

子爵府

唔知仲要捱貴豬肉到幾時,依家連平時買開間餃子店,都加左5蚊每盒

wcpcelia    發表於 19-7-19 16:03

大宅

之前大陸供港蔬菜已經有先例,本身香港標準好嚴,唔俾用某一隻殺蟲藥,因為咁令好多大陸菜入唔到香港,最終食安中心刪除左果隻殺蟲藥嘅禁令

好明顯班豬民,見有先例更加理直氣壯要政府跪低

珍珠宮

畀面勳章

tablecloth 發表於 19-7-18 16:12
之前大陸供港蔬菜已經有先例,本身香港標準好嚴,唔俾用某一隻殺蟲藥,因為咁令好多大陸菜入唔到香港,最終 ...
其實癈除香港標準, 直接跟內地標準就得.

男爵府

tablecloth 發表於 19-7-18 16:12
之前大陸供港蔬菜已經有先例,本身香港標準好嚴,唔俾用某一隻殺蟲藥,因為咁令好多大陸菜入唔到香港,最終 ...

到最後咪食死市民囉!!為咗賺錢不擇手段!!

珍珠宮

畀面勳章

minniechoy 發表於 19-7-18 16:19
到最後咪食死市民囉!!為咗賺錢不擇手段!!
內地咁多人食豬, 都冇人死.
大把香港人返大陸食嘢.

男爵府

回覆 minniechoy 的帖子

所以我一向買外國豬。雖然冇咁環保,但係食得安心啲。

男爵府

回覆 starrymama 的帖子

唔係冇人死就代表冇事。而且你話大把人返大陸食嘢,但亦有好多人唔會返內地飲飲食食,包括我一家人。

子爵府

肉檔比外國急凍豬好味N倍, 口感肉味係兩回事, 但長此下去, 都要開始習慣外國的無味豬

大宅

starrymama 發表於 19-7-18 16:20
內地咁多人食豬, 都冇人死.
大把香港人返大陸食嘢.

唔係,以我了解,今次供應少係其實國內好多省都有非豬瘟,每個省當中出咗事嘅豬場要全殺,無事嘅豬場就少咗,咁國內人都要食㗎嘛,產量少就多人爭,而出咗事嘅豬場養返要十個月時間。

珍珠宮

畀面勳章

arron媽 發表於 19-7-18 16:41
肉檔比外國急凍豬好味N倍, 口感肉味係兩回事, 但長此下去, 都要開始習慣外國的無味豬 ...
我主要食外國雪肉, 比肉檔好食同食得安心 (買冇激素個d).
所以今次冇新鮮豬肉, 對我的影響唔大.
e+雪肉質素可以好高, 肉味濃, 又唔鞋

珍珠宮

畀面勳章

ccmaniac 發表於 19-7-18 16:40

唔係冇人死就代表冇事。而且你話大把人返大陸食嘢,但亦有好多人唔會返內地飲飲食 ...
需知道香港係中國一部份, 重咁堅持, 咁咩都唔使入口香港

男爵府

回覆 轉運 的帖子

岩岩記者會上業界代表話內地好多豬場唔願意供豬比香港,因為殺豬心痛喎!

伯爵府

despingu 發表於 19-7-18 15:25
明明有啲猪冇病都一次過殺晒 因為逐隻驗費時失事 而家搞到全港市民捱貴豬又冇 ...
正苦有咩處理得好吖

公爵府

佢点講我都係唔會買....住.

男爵府

唔係堅持。我只係認為香港不能為了輸入內地貨而降低標準。

子爵府

外國豬肉味是偏甜的, 同內地鮮豬有很明顯分別, 否則內地豬咁貴一早被淘汰。不過始終都係口味問題而已, 好多人住外國食慣雪雞, 都會嫌活雞「蘇」。

首頁

尾頁

跳至