自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

畀面勳章

Sharpay_leung 發表於 19-7-18 22:50
回覆 cheechi 的帖子

係銀行職員打黎叫我開,其實我真係咩都唔識,請賜教

你開左先,例如HSBC 簽賬滿$250會有基本奬賞錢,然後你可以選一個經常簽賬類別(例如海外/家居/飲食等),當你簽巳選類別既賬單,奬賞錢就會多幾倍,hsbc 又會經常有唔同計劃,例如簽賬滿幾多錢或係某地方消費奬賞錢以倍數計,都幾花多眼亂,但唔複雜,同好易儲。
但留意某d銀行換機票要比錢,例如HSBC換就要比$300年費,無論佢既奬賞錢、換既Asia miles 同avois都會有expiry date ,而DBS money 就永久有效,但當你用佢地換左Asia miles/ avois後,呢d里數係有expiry date

珍珠宮

laumuichu 發表於 19-7-18 23:03
而家換飛係米易左?我見jm們話難換,但我1月1星期前換日本大板一家三口去都有位,4月去東京都係換,長途我未 ...

長途機要幾日前先放( 標準)位 又或一開始用非常昂貴嘅里數去換購 呢個遊戲實在越嚟越難

伯爵府

Sharpay_leung 發表於 19-7-18 23:09
回覆 babybabyu 的帖子

請問你係點儲嫁?

唔係我儲,係先生用得多,新開卡好似好多優惠,不過無乜點理,照平時碌下,最主要係飛得多,所以儲埋左。其實用唔到有無得換返錢 我地唔係常客唔係好識用

珍珠宮

珍珠宮

回覆樓主:

所以好多人唔識玩,儲完分仲蝕

禁止訪問

大宅

ljhy10 發表於 19-7-18 23:06
Asia miles俾人玩爛晒 ,尢其是那個不男不女的小X⋯⋯

真心問,到底佢係男定女?

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

flowerlala 發表於 19-7-18 23:28
真心問,到底佢係男定女?

男仔來架,講野好。。。似另一類似

伯爵府

Sharpay_leung 發表於 19-7-18 23:28

明白,多謝你。請問如果我已經用左一排visa signature, 有獎賞錢

獎賞錢應該要按比例換返做里數,不過我情原直接當現金買野。

bopomofo2405    發表於 19-7-19 22:26

珍珠宮

Sharpay_leung 發表於 19-7-18 23:28
回覆 flowerlala 的帖子

請問你地講緊邊個?我係咪 miss 左d野⋯⋯😅

咁睇黎你係新手之中嘅新手
岀名嘅幾個爬文page 之一都未聽過?

珍珠宮

Sharpay_leung 發表於 19-7-18 20:19
回覆 龍山仔仔 的帖子

我意思係 econ, business 都無所謂,一個月簽八至十萬左右

大把人也一個月簽十萬八萬 …… 但儲埋有得睇冇得洗 擺到夠期都仲未換到。 今年我新年 、復活節 、七一假期去旅行都係自己買飛 , 嚟緊9月有幸換到香港去札幌 , 但回程冇位, 要改由名古屋返香港, 自己再買一程內陸機由札幌飛去名古屋才能成事 我有十幾萬里嚟緊五月到期, 我個仔暑假跟咗學校去英國交流, 原本已有曬來回機票, 橫掂啲分夠期都用唔到, 剛剛見到有位放出嚟 ,於是用咗六萬幾里換咗張單程premium economy 畀佢坐得舒服d, 辛辛苦苦儲埋啲分要夾硬用, 其實都冇乜著數㗎

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

明白,多謝你。請問如果我已經用左一排visa signature, 有獎賞錢

係Asiamiles先啱,not Asian!
你要換時話比hsbc知你個Asiamiles既會員號碼就ok了。儲埋一年臨到期先一次過轉啦!

伯爵府

畀面勳章

jarjane 發表於 19-7-18 23:47
大把人也一個月簽十萬八萬 …… 但儲埋有得睇冇得洗 擺到夠期都仲未換到, 我新年 、復活節 、七一 ...

其實可唔可以二手賣左去呢?

伯爵府

畀面勳章

里數同奬賞錢係兩樣野,你可以當一個係港幣一個係日元咁,中間有個兌換率。用HSBC 奬賞錢換Asia miles要比$300年費, ,如果你無target 日子換機票,唔建議咁快換,因有到期日

珍珠宮

cheechi 發表於 19-7-18 23:55
其實可唔可以二手賣左去呢?

冇試過呀 會唔會牽涉太多私人資料?

伯爵府

畀面勳章

jarjane 發表於 19-7-18 23:59
冇試過呀 會唔會牽涉太多私人資料?

我又唔太清楚,周不時都見到網上有人放Asia miles ,價錢都唔平

大宅

babybabyu 發表於 19-7-18 23:34
男仔來架,講野好。。。似另一類似

首頁
12345...8

尾頁

跳至