自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

小肥豬 發表於 19-7-18 23:39
我星期二就做微創喇。仲係好驚。

我岩岩星期二做完微創,切一邊卯巢同輸卯管,之前冇生過小朋友,冇入過院,不知幾驚吖,乜唔痛吖,呢d全部睇個人咋,今日仲痛梗,我本身身體好架,術後個d痛只有自己知吖,記得術後唔飲凍水,要暖水吖,否則會嘔喎,我住三日院,有二星期病假
飲食方面食清野,燉下湯咁,唔好太補就得啦

男爵府

choibobo 發表於 19-7-20 17:46
我諗要視乎個肌瘤幾大既,我粒肌瘤12x 10x13,做完微創,睇番相子宮都要聯好多針,我會爭取有咁耐放咁耐。因 ...

点解你個瘤咁大都可做微創?我個瘤size 和你個差不多,但我要开大刀呀!我星期一入院,星期二做

男爵府

kachunma 發表於 19-7-20 18:41
点解你個瘤咁大都可做微創?我個瘤size 和你個差不多,但我要开大刀呀!我星期一入院,星期二做
...

我搵左中環一個專做微創既醫生,之前睇過3個婦科都話做唔做微創,係中環呢個醫生肯ja,佢好勁,做左4個鐘,最後切左4磅幾既瘤出嚟

男爵府

choibobo 發表於 19-7-20 18:44
我搵左中環一個專做微創既醫生,之前睇過3個婦科都話做唔做微創,係中環呢個醫生肯ja,佢好勁,做左4個鐘, ...

我就係睇左3個醫生,都話個瘤太大,又話不知個瘤出在那,又話京是恶性,做微創D癌细胞會擴散,所以唔可做微創

男爵府

kachunma 發表於 19-7-20 18:49
我就係睇左3個醫生,都話個瘤太大,又話不知個瘤出在那,又話京是恶性,做微創D癌细胞會擴散,所以唔可做 ...

你搵中環黃斯雄醫生,你可以考慮搵下佢

男爵府

choibobo 發表於 19-7-20 18:56
你搵中環黃斯雄醫生,你可以考慮搵下佢

早D知就好啦!我约左醫生下星期二做手術啦!

男爵府

kachunma 發表於 19-7-20 19:25
早D知就好啦!我约左醫生下星期二做手術啦!

我剛星期一做完,星期三落床,星期四出院,除左累d之外,都尚算ok。黃醫生話當初照都話好大粒,但表面平滑,唔似惡性,但由於太大,都係割左佢。驗左出嚟良性,你醫生有冇話粒瘤表面平唔平呀

男爵府

choibobo 發表於 19-7-20 19:28
我剛星期一做完,星期三落床,星期四出院,除左累d之外,都尚算ok。黃醫生話當初照都話好大粒,但表面平滑 ...

我果粒勁醜,又大又凹凹凸凸,所以懷疑是恶性,但照左pet scan和驗左血都話正常,但醫生話不是100%的,所以叫我唔好博微創

男爵府

相比起1,2,確係小問題,但老婆有事絕對唔係小問題老婆俾蚊咬都要心疼架嘛,哈哈。
btw,冇事既,祝福你

伯爵府

親子王國15週年勳章

我試過開刀做水瘤,12cm 切口大過人地生仔
都冇乜事,攤咗喺醫院5日,出院已經可以去飲茶
唔洗驚啦

大宅

sweet__heart 發表於 19-7-19 11:13
係呀,醫生話手術完要8個星期後先叫完全康復,先可以做劇烈運動,所以都係小心d好d
...

係呀,微創真係小手術,好多人都經歷過!

我上月開刀切除一堆肌瘤,剛剛覆診照超聲波仲見到幾個洞未埋口,醫生話要半年先完全康復,到時再去覆診照超聲波確定。

外面的傷口一個星期就好返,但身體內的傷要較長時間復原啦

大宅

樓主應該是第一次做呢類手術?

入院要帶齊暖水壺,叫老公煲陳皮水你手術後飲,舒緩肚風、腸風,最好有家人煲粥你食,醫院粥比較多風。放定個檸檬在床頭,想嘔時聞一聞。

手術後多休息,落得床就慢慢行,行下可幫助傷口復原。

唔好補,千祈唔好補,避免食行氣活血補品。

陳皮水做法:
陳皮刮晒啲白色囊,水未滾時已經放落去煲,煲半個鐘,再放暖水壺帶去醫院

大宅

kachunma 發表於 19-7-20 19:33
我果粒勁醜,又大又凹凹凸凸,所以懷疑是恶性,但照左pet scan和驗左血都話正常,但醫生話不是100%的,所 ...

微創係傷口細,復原快,但缺點係如果生得多瘤、瘤好細粒未露出黎,會切唔清,有漏網之魚。

微創切左粒之後,要攪爛粒瘤,先可以喺微創的小造口拎到啲瘤組織出黎。如果係癌細胞,攪爛既過程就會將呢啲細胞擴散開去。

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

1)生仔, 14周有薪假,仲要坐月
2)流產, 一般都會畀一個月病假,有啲人會坐小月子
3)微創手術, 兩個星期至四個星期病假,唔會坐月喎

根據以上三大情況,你話邊樣嘢勁D

伯爵府

ChingChing19 發表於 19-7-21 17:39
係呀,微創真係小手術,好多人都經歷過!

我上月開刀切除一堆肌瘤,剛剛覆診照超聲波仲見到幾個洞未埋口 ...

無錯呀,所以你要小心就住呀,唔好以為好少事,祝你早日康復

大宅

湘 發表於 19-7-21 19:54
1)生仔, 14周有薪假,仲要坐月
2)流產, 一般都會畀一個月病假,有啲人會坐小月子
3)微創手術, 兩個星 ...

係囉,微創好小事,傷口細,唔似得開刀咁入風

首頁

尾頁

跳至