懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我依家34w, 胎盤前置3期。
想問下大家胎盤前置3期私家開刀安全嗎?
我仲未決定私家定政府。thanks

大宅

alovejenbb 發表於 19-7-18 20:52

我自己政府開刀,我覺得好好

水晶宮

回覆樓主:

除非好有錢同去養和,否則3期唔會去私家生。私家軟件硬件都support唔到突發的大鑊嘢。

大宅

queenie0608 發表於 19-7-18 21:08
我自己政府開刀,我覺得好好

請問你幾多週開刀? 醫院安排咩醫生同你開刀?

大宅

alovejenbb 發表於 19-7-18 22:46
請問你幾多週開刀? 醫院安排咩醫生同你開刀?

37W1開刀,我唔清楚醫院安排咩醫生幫我開刀啊

男爵府

3期一定去政府開刀
支援足夠
佢地好有經驗應付你既case

大宅

建議政府開刀,我都係胎盤前置3-4期,手術期間大出血,用盡所有方法止血都止左2個幾鐘,最後好彩止到血,唔洗切子宮!仲輸左5包血。如果去私家生,我唔敢想像佢地有無足夠人手應付同收費有幾貴!

大宅

bellwortball 發表於 19-7-19 10:26
建議政府開刀,我都係胎盤前置3-4期,手術期間大出血,用盡所有方法止血都止左2個幾鐘,最後好彩止到血, ...

請問你幾多週開刀?邊間醫院生

大宅

bellwortball 發表於 19-7-19 10:26
建議政府開刀,我都係胎盤前置3-4期,手術期間大出血,用盡所有方法止血都止左2個幾鐘,最後好彩止到血, ...

你需要全身麻醉嗎?

大宅

回覆 alovejenbb 的帖子

I had stage 4 placenta praevia. Normally private doctor won't entertain your case. As posted by several mamas, there is insufficient support at private hospital for such case.
I consulted several doctors beforehand, all told me I have to go to the government one. In case blood infusion and NICU for the baby (such case would also affect the baby, doctors have to tell such risk) are needed, even though private one can accommodate, the cost would be hard to estimate.

大宅

alovejenbb 發表於 19-7-19 11:46
你需要全身麻醉嗎?

要啊

複式洋房

回覆樓主:

我而家26w暫時都仲係胎盤前置第4期,但我上網搵過,私家好似唔收第3至4期case。而且私家啲設備無咁齊

複式洋房

你幾週開刀呀?

大宅

snowsnowmui 發表於 19-7-19 18:17
你幾週開刀呀?

34週2

複式洋房

bellwortball 發表於 19-7-19 23:49
34週2

醫院話34週開?定係因出血呀?

複式洋房

bellwortball 發表於 19-7-19 23:49
34週2

因為我係第4期,所以都好擔心

別墅

snowsnowmui 發表於 19-7-20 01:01

咩叫胎盤前置第四期?

男爵府

正常唔到你決定邊度開,因私家醫生一般唔會接胎盤前置3期。如果接,以前聽過一個正常一切順利都要收廿幾萬,因醫生手術費超貴,又可能安排2個醫生開刀。如果你勁流血要止血,一支止血針已千幾蚊支。
雖然私家醫生肯接得,佢一定係有信心做,不過你有無信心無論幾多錢都直接比到。

複式洋房

KIMKIM85 發表於 19-7-20 02:41
咩叫胎盤前置第四期?

即係胎盤完全覆蓋住個子宮頸口,呢啲case會有啲危險,好易出血,要開刀,即使開刀都有機會流好多血。

大宅

snowsnowmui 發表於 19-7-20 01:01

你有定心理準備真係會流好多血,我未生之前無人同我講過會咁嚴重,問醫生都無講。
我情況係胎盤位置有好多大細血管,岩岩係正子宮頸口,所以 bb一拎左出黎,胎盤自動脫落,之後啲血就係咁標出黎,落左好多止血針,好多人一齊撳流血個位都唔得,最好落左氣球壓著,等左好耐先止血!
我成個手術過程用左3-4個鐘,除左開頭半個鐘係拎bb出黎,其他時間都係止血!我最終無左2L血,輸左5包血,依家個人仲係面青口唇白,人奶都無乜!

首頁

尾頁

跳至