夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

C6,成日情緒綁架
1家4口岀街都好地地...一反到屋企就不停搵野發脾氣

今日,岀世2星期嘅弟弟唔知做乜不停爆片..朝早床仔瀨野...下午係哥哥床又漏尿,岩岩訓訓下又係大人床漏尿

其實所有床都已經有隔尿墊,只係需要換床單...
但佢不停發脾氣,99洗幾張大被,又嘈!
呀b瀨左,又嘈!
哥哥冇換訓教衫上床,又嘈!

好似多做多錯,少做你錯,唔做都係要你錯咁....

有時候好想係Facebook 打下感受...
但因為太多親戚同有佢係到,所以都係報喜不報憂

子爵府

回覆 Fong0331 的帖子

你係FTM?

別墅

嫁左俾佢,第一年叫唔適,我忍!
第二年哥哥岀世叫有磨擦,我忍!
第三年同佢做野遇到西客發我脾氣,我忍!
第四年弟弟岀世,我月都冇坐,不停來回醫院健康院,我都會攰

凌晨要極速搞奶換片,唔想嘈到哥哥同佢...
我8:30pm就餵奶訓教,哥哥以前9點就訓,依家跟佢睇電視睇到11-12點...但6點半就起身
然後我都要起身又一日嘅開始

一隻蠻牛...要愛你可以對你好好
但佢要發脾氣,你會嬲到想死

唔知第幾個夜晚,我又同仔仔做廳長,佢亦唔會走岀黎叫我反房訓...

我都好想佢會氹下我,佢永遠只會話佢冇錯,佢有道理(但佢係指揮個個,唔係實行者)

別墅

HOPEFORBB 發表於 19-7-18 23:07

你係FTM?

子爵府

佢係咪拍拖不嬲都係咁?好似好情緒化
佢會唔會認為你做得唔稱職?我唔係挑你機,只係有啲男人覺得屋企嘢係女人應該搞掂,俗啲講佢哋搵錢係大Q晒,即使俾得唔多唔足

別墅

HOPEFORBB 發表於 19-7-18 23:21

佢係咪拍拖不嬲都係咁?好似好情緒化

拍拖個陣唔係咁...
係自從佢自己做freelance 接job之後開始癲晒...
我同6299同住,家務同煮飯就99處理,我只係湊小朋友同做佢啲文書野...

其實佢攰,或者餓...就會發癲
餓我都仲可以煮個麵俾佢...

但dllm 攰,可以去訓,又唔訓,成日睇YouTube

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

你老公會唔會係有經濟壓力,所以咁大脾氣?

別墅

soso1227 發表於 19-7-19 00:30

你老公會唔會係有經濟壓力,所以咁大脾氣?

佢係個啲,搵一百,儲一百...
叫佢俾1蚊岀黎買野都要寫assignment 解釋點解要買...咁嘅感覺

之前話我如果可以順產,就買乜都得
我諗住配過副眼鏡同買多套衫...
佢又話貴,又話仲用得但我都係淘寶...加埋都唔過500

同佢一齊之後,叫做對自己有好嘅改變係:真係買少左好多野,同埋買野之前諗幾日,諗到自己唔想買

有時候我都覺得點解要委屈自己,俾你搵到百萬又如何?買唔到樓,又唔知儲黎做乜...

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Fong0331 發表於 19-7-19 00:59
佢係個啲,搵一百,儲一百...
叫佢俾1蚊岀黎買野都要寫assignment 解釋點解要買...咁嘅感覺

佢慳儉/孤寒,可能都係源於insecurity,
因為始終得佢一個人搵錢⋯
聽你形容,你地家庭未算大富大貴,
其實你有冇諗過搵工?

伯爵府

Fong0331 發表於 19-7-18 23:02
C6,成日情緒綁架
1家4口岀街都好地地...一反到屋企就不停搵野發脾氣

買幾百元野要寫個proposal
咁生活點可以開心
你打算一世都咁過?
既然佢一個人揾錢壓力大
那就自己出來揾份工
自己揾自己駛
2個仔交比奶奶
你的生活才會轉變

公爵府

我諗佢係壓力太多先變得情緒化
一個人搵錢養三個
對於一個男人黎講係有壓力
會時時驚唔夠錢
又會煩點先可以慳多啲
你唔想再係咁,一係同佢傾下
二係你搵返份工,多份收入幫輕下

子爵府

樓主,有樣嘢有啲諗唔明,如果佢對錢咁緊張,咁無安全感,咁點解仲要轉freelance? 正正常常打工就算,穩定收入

別墅

soso1227 發表於 19-7-19 10:14
佢慳儉/孤寒,可能都係源於insecurity,
因為始終得佢一個人搵錢⋯
聽你形容,你地家庭未算大富大貴,

一開始我有反工,但6299倒晒我啲人奶,c6就叫我唔好反
(我反sale,搵嘅錢其實=奶粉尿片支出)

原本諗住哥哥反全日k之後我就反工
點知意外有左弟弟...
所以我睇下有冇奶量多,支持到我就坐完月反工...

別墅

歌莉亞 發表於 19-7-19 10:28
買幾百元野要寫個proposal
咁生活點可以開心
你打算一世都咁過?

99湊一個已經話俾唔夠錢佢,
又話隔離屋啲仔女俾皮幾野佢做家用...
不停講錢,所以c6都係叫我湊反
99做反家務同煮飯(當然我都要做家務...一個屋企真係好多野做)

別墅

tpyjasmine 發表於 19-7-19 11:27
我諗佢係壓力太多先變得情緒化
一個人搵錢養三個
對於一個男人黎講係有壓力

結婚之後,我發現佢係病態草錢個隻...成日都話要一年要搵幾廿萬,又話幾年要搵一百萬...

個陣諗住抽居屋,做下功課先發現...首期連乜費乜税要差不多上百萬
跟手我就同佢傾...儲埋儲埋,既上不到樓,又要咁大壓力,為乜?

成日都話要斷捨離,搞到屋企個個都怕左佢
呀b嘅b車同high chair 都話冇用,阻掟,叫我賣左佢
99嘅廚房野,又話多,冇用就dum

之前我媽買架單車俾哥哥,都俾佢煩到忍痛送左俾人

但佢啲野,永遠都話有用,永遠都有2套

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Fong0331 發表於 19-7-19 12:20
結婚之後,我發現佢係病態草錢個隻...成日都話要一年要搵幾廿萬,又話幾年要搵一百萬...

個陣諗住抽居屋 ...
佢係咪冇錢就好冇安全感嘅人? 咁樣都令身邊人好辛苦

瑪瑙宮

Fong0331 發表於 19-7-19 12:05
一開始我有反工,但6299倒晒我啲人奶,c6就叫我唔好反
(我反sale,搵嘅錢其實=奶粉尿片支出)
做咩倒曬你D人奶? 唔俾孫飲?

男爵府

回覆樓主:

樓主個先生好變態,一人養全家搞到家嘈屋閉,長此下去老人家小朋友唔開心,你快d比奶奶湊去返工,幫手分擔下開支,大家少嘈吵。
你做ftm同你先生會困獸鬥

別墅

Pollyowen 發表於 19-7-19 12:22
佢係咪冇錢就好冇安全感嘅人? 咁樣都令身邊人好辛苦

絕對係

瑪瑙宮

Fong0331 發表於 19-7-19 12:51
絕對係
99要收佢好多錢家用嗎?

首頁

尾頁