論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

呢幾日個個食完野都肚痛
睇閉路電視先知個工人貪方便,喺廚房洗手盆洗地拖,
真係火都黎

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

似乎玩野多D, 屈裝冷氣, 用厨房洗手盤洗地拖? 心腸好毒。

別墅

lily-of-valley 發表於 19-7-19 09:26
似乎玩野多D, 屈裝冷氣, 用厨房洗手盤洗地拖? 心腸好毒。

我真係有搵冷氣師傅嚟睇位,師傅話要拆咗個天花先至裝到,佢聽到之後自己話唔使裝冷氣啦
但琴日發現喺廚房洗手盆到洗地拖,話佢就話無
之後同佢講我有閉路電視睇到,佢就入返房喊
有時返工真係好忙,真係唔係咁得閒坐喺度望住個閉路電視。。。。
唉。。。。。

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

Cashmama 發表於 19-7-19 09:38
我真係有搵冷氣師傅嚟睇位,師傅話要拆咗個天花先至裝到,佢聽到之後自己話唔使裝冷氣啦
但琴日發現喺廚房 ...

喊喊喊一日淨係識喊。又唔好好學習。
你叫佢番菲喊飽佢。
唔好好學啲衞生常識, 成日貪方便。 而家食到僱主肚痛丫。

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Cashmama 發表於 19-7-19 09:38
但琴日發現喺廚房 ...
佢地興架, bun印都係。 特登撬開人個口鬧佢, 跟住喊。

跟住入房借頭借路唔做野。 我個個都係咁。 我把火, 對佢講, 你唔好借頭借路喊, 唔使做。 你返鄉下喊呀。 我間屋無野籍得你喊架。 哈, 止得咳, 黑面, 唔敢喊。

因D工人特登架, 揾塊抹地布同我抹碗, 比我見到, 仲唔炳。 駁我話乾淨喎, 乾淨又唔攞去沖凉。

大宅

好明顯專登玩野,而且你話佢係本地完約,有咩可能唔知係邊洗地拖。今次比你見到,下次企係CAM睇唔到既地方加料,真係防唔到。

男爵府

明玩野啦, 冇理由甘冇常識嘛

寶石宮

回覆樓主:

搞完一樣又一樣 想博炒?

複式洋房

lily-of-valley 發表於 19-7-19 10:37
佢地興架, bun印都係。 特登撬開人個口鬧佢, 跟住喊。

跟住入房借頭借路唔做野。 我個個都係咁。 我把火 ...

工人用地布抹碗,佢自己有份用都做得出
真係唔明,個個工人都想人炒其實點解又要來,轉僱主下一家都係要做,不停轉僱主有何用,難為我地不停比中介費

珊瑚宮

黑仔僱主 發表於 19-7-21 01:37
工人用地布抹碗,佢自己有份用都做得出
真係唔明,個個工人都想人炒其實點解又要來,轉僱主下一 ...
諗住一到就博炒, 有多個月補, 以為好叻, 實有人請。 若揾3份, 比人炒3次, 有extra 3個月多錢。 D人。

複式洋房

lily-of-valley 發表於 19-7-21 08:44
諗住一到就博炒, 有多個月補, 以為好叻, 實有人請。 若揾3份, 比人炒3次, 有extra 3個月多錢。 D人。: ...

如果無偷野、打小朋友,佢地純粹博炒,入境處會批佢地幾多次?我請親工人一到埗叫佢做野,唔接受你方法,你教佢就話if you don‘t like me you can terminate me,頭10個8個我會同佢講你唔like可以比信我,但請個新又一樣又中介費、機票仲慘又要等幾個月,之後我就忍佢地,全新海外一樣咁衰!

男爵府

黑仔僱主 發表於 19-7-21 08:58
如果無偷野、打小朋友,佢地純粹博炒,入境處會批佢地幾多次?我請親工人一到埗叫佢做野,唔接受你方法, ...

班友就係睇死你無左佢地唔得。
完全無 work ethics.
好賤格.

珊瑚宮

黑仔僱主 發表於 19-7-21 08:58
如果無偷野、打小朋友,佢地純粹博炒,入境處會批佢地幾多次?我請親工人一到埗叫佢做野,唔接受你方法, ...
我2014 14 jan - 5 aug 2014 肥廢人cornellia (nelly) 衰法電話簿寫唔晒, 原來一到就存心博炒, 要我補人工補到約滿 2016 jan 14.

因2000年, 佢在HK, 同人大咗肚, 以為有港太做, 點知比人趙完鬆, 以為baby在HK出世有居留權, 無。 又唔敢掉個baby在垃圾桶, 可能太楊。 唯有帶返個baby 返philippine. 佢僱主比完前4後6, 可能見就來完約, 比埋餘下合約人工, 叫佢消失。

佢返到菲, 2002 生一個, 2003又一個, 2004又一個, 共4個, 全部唔同男人, 通通掉在church.

所以今次來我度, 照板煮碗, 迫我炒。 大我話you know the law if termination?
I said of course I Know the law, I won't owe you 1 dollar. 3 aug 2014, 我未炒, 佢去philippine consulate告我, 但我未炒, 告唔入。
到5aug 炒, 又去告, 要我賠人工到 14 jan 2016. Consulate 唔受理, 勞工處又唔受理。

佢周圍教其他bun if you have baby, you no need to work, your employer cannot terminate you, need to give you salary and holiday.

大宅

回覆 Cashmama 的帖子

好過份

大宅

2019新春慶豚圓

擺明玩野啦,我吾信會豬成甘,不過又真係幾黑心既,煮食的地方拎去甘搞法

別墅

Gloria22sen 發表於 19-7-22 08:54
擺明玩野啦,我吾信會豬成甘,不過又真係幾黑心既,煮食的地方拎去甘搞法

佢自己都會用佢黎煮食,佢咁做,我唔信佢唔識衛生問題lor

複式洋房

回覆 Cashmama 的帖子

真系好邋遢咯

子爵府

回覆樓主:

我工人唔係駁炒
但昨日比我見到佢抹碗的布同地布一齊洗
已經是第2個約了
仲犯呢d錯誤?
只是懶囉

大宅

2019勳章

sasatt 發表於 19-7-31 13:42
我工人唔係駁炒
但昨日比我見到佢抹碗的布同地布一齊洗
已經是第2個約了

唉 我都係。。勁無common sense.

洗地水直接倒落廚房個鋅盤,仲要有未洗既碗碟喺裡面。。。

大宅

Lapine 發表於 19-7-31 15:44
唉 我都係。。勁無common sense.

洗地水直接倒落廚房個鋅盤,仲要有未洗既碗碟喺裡面。。。:naugh ...

如果我見到佢咁樣做,即抄﹗好離譜吖﹗

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊